Shopping

Terrengsykkel: Disse er best i test

Bilde av mann på terrengsykkel på sti ute i natur. Vi forteller hvilke terrengsykler som har blitt kåret til best i test i 2023.
healthy lifestyle and fitness concept with mount bike man outdoor (Foto: Colourbox)

Ved hjelp av denne samleartikkelen med terrengsyklene som er best i test i 2023, kan du være sikker på at du gjør et godt kjøp!

En terrengsykkel, også kjent som en mountainbike (MTB), er en spesialisert sykkel designet for å takle variert terreng og utfordrende forhold. Terrengsykler er konstruert for å gi god kontroll, stabilitet og holdbarhet under krevende sykkelopplevelser på stier, fjell, skogsveier og ulendt terreng.

Terrengsykler brukes både til rekreasjon og konkurranse, for eksempel stisykling, enduro, downhill og terrengløp. De gir syklister muligheten til å utforske naturen, takle utfordrende stier og oppleve spenningen ved terrengsykling.

Er du på utkikk etter flere inspirerende artikler om sykkel? Les alt i vårt store utvalg av sykkel-guider her.

Hva er en terrengsykkel?

For deg som vurderer en terrengsykkel er det først og fremst lurt å kjenne til hva som kjennetegner en terrengsykkel og hva som skiller den fra andre typer sykler. 

I korte trekk er en terrengsykkel ofte laget med en robust ramme av aluminium eller karbonfiber. Denne skal tåle mye og være lett i vekt samtidig som den demper støt og belastning. Terrengsykler har oftest en dempegaffel i front for økt komfort og mindre støt under syklingen. Dekkene er også gjerne tykkere og med mønster for å sikre godt grep på underlaget. Mer om hva som kjennetegner en terrengsykkel finner du lengst ned i artikkelen. 

Terrengsykler finnes også i flere underkategorier alt etter hva du skal bruke dem til. Disse underkategoriene er:

 • Hardtrails
 • Fulldempere
 • XC-sykler
 • Stisykler
 • Utforsykler
 • Fatbikes
 • Dirtsykler

Ting du bør tenke på når du skal kjøpe terrengsykkel

 1. Terreng og sykkeltype: Tenk på hva slags terreng du planlegger å sykle på. Skal du sykle på stier, fjell, terrengløyper eller variert terreng? Dette vil hjelpe deg med å bestemme hvilken type terrengsykkel du trenger, og om det for eksempel er en stisykkel, endurosykkel eller XC-sykkel.
 2. Ramme: Rammen er kjernen i sykkelen, og det er viktig å finne en som passer deg. Velg riktig størrelse og vurdér materialet på rammen (for eksempel aluminium eller karbonfiber) basert på dine preferanser og budsjett.
 3. Dempingssystem: Terrengsykler har vanligvis en demping foran (fjærgaffel) og noen ganger også bak (bakdemper). Vurdér hvilken type dempingssystem du trenger (som inkluderer mm vandring på dempegaffel), avhengig av terrengtypen og hvor aggressivt du sykler.
 4. Bremser: Hydrauliske skivebremser er vanligvis å foretrekke på terrengsykler, da de gir pålitelig og kraftig bremsekraft selv under utfordrende forhold. Sørg for at bremsene passer til dine preferanser og måte å sykle på. Det inkluderer størrelsen på skivebremserne eller om du kjøper en rimeligere terrengsykkel med felgbrems.
 5. Giringssystem: Vurdér antall gir, utvekslingsområde og type girsystem (for eksempel tradisjonell kjedegir eller moderne trådløs elektronisk gir) basert på dine behov og preferanser, samt budsjett. Elektronisk girsystem får du ofte på dyrere terrengsykler og er ikke en nødvendighet for de aller fleste.
 6. Hjulstørrelse: Terrengsykler kommer vanligvis i hjulstørrelser på 26 tommer, 27,5 tommer og 29 tommer. Hjulstørrelsen påvirker håndteringen, tråkkfrekvensen og rullemotstanden. Velg en størrelse som passer til type terreng du ferdes i og din egen kroppsstørrelse.
 7. Pris: Sett et budsjett og vær realistisk med tanke på hva du kan få for pengene. Dyre terrengsykler har vanligvis bedre komponenter og materialer, men det er mulig å finne gode sykler til rimeligere priser også. Kan også være smart å sjekke ut bruktmarkedet etter noen som er lite brukt.

Slik frakter du med deg ting på sykkel og elsykkel

Disse terrengsyklene er best i test i 2023

Når du skal kjøpe deg en ny terrengsykkel, en type sykkel som gjerne koster en god del, er det fint å vite at man velger en sykkel som er skikkelig god. Vi har delt syklene inn i kategorier så godt det lar seg gjøre, for å gjøre det enklere å finne riktig sykkel for deg og til ditt bruk.

Under har vi funnet frem terrengsyklene som er best i test i 2023, med ekspertuttalelser fra pålitelige, og uavhengige norske og utenlandske nettsider. Nettsidene har utført testene selv og testene er i tillegg utført av testpanel som vet veldig godt hva de snakker om.

Beste stisykkel for røffere sykling: Specialized Stumpjumper EVO Comp

I det Outdoorgearlab tester terrengsykler i 2023 er det denne som får det enestående navnet «Top Pick», og den anerkjente nettsiden holder ikke tilbake på skryten.

– Specialized knocked it out of the park with the new Stumpjumper EVO, jubler nettsiden. Og med det forteller de at sykkelmeket overbeviste så til de grader med denne terrengsykkelen. 

De skryter av sykkelens forbedrede demping bak og sier at den er «nær perfeksjon». Sykkelen anbefaler de til alle som sykler «røft» og som er ute etter allsidigheten sykkelen – takket være sine mange muligheter for reguleringer – gir. Som en bakside ved sykkelen skriver de at den «kan være for mye sykkel for myke stier». 

Så enkelt gjør du den vanlige sykkelen din om til en elsykkel

«Topp-valg»
Specialized Stumpjumper EVO Comp

Specialized Stumpjumper EVO Comp

Sjekk prisen her

Den beste enduro-sykkelen for 2023: The Yeti SB160 T3

I Enduro Mountainbike magazine sin test av sykler for 2023 er det Yeti SB160 T3 som vinner. Sykkelen fra det Colorado-baserte kult-merket hevder nettsiden at har utstyret som gjør sykkelturer både behagelige og rolige.

– Yetien elsker villmannskjøring, og kombinerer utmerket ro med godt grep (oversatt fra engelsk), skryter de og følger opp med at sykkelen er en «solid klatrer».

Best i test
Yeti SB160 C2 Factory

Yeti SB160 C2 Factory

Fox Performance 170/160mm vandring
GX Eagle
Sram Code
Switch Infinity
Sjekk prisen her
Best i test
Yeti SB140 LR C2 Factory

Yeti SB140 LR C2 Factory

Fox Performance 160/140mm vandring
GX Eagle
Sram Code
Switch Infinity
Sjekk prisen her

Beste allsidige stisykkel: Ibis Ripmo V2 XT

– Ibis Ripmo V2 XT imponerte testpanelet vårt som den beste allsidige stisykkelen vi noensinne har testet, skriver Outdoorgearlab etter å ha testet terrengsykkelen. De skryter av en sykkel som føles stabil, selv under høy fart og som har «utrolige» klatreferdigheter. 

«Beste allsidige stisykkel»
Ibis Ripmo V2 XT

Ibis Ripmo V2 XT

Beste kjøp: Canyon Strive CFR

Det er Canyon Strive CFR som blir kåret til «beste kjøp» hos Enduro mountainbike magazine i deres kåring av årets beste enduro-sykkel ved utgangen av 2022 (27. desember). Dette er ingen dårlig tittel og for deg som er ute etter et godt kjøp og en terrengsykkel som ikke koster skjorta er Canyon Strive CFR et godt valg.

– The Stive tilbyr et utmerket kompromiss mellom smidighet og ro, med like gode utførelser både i parti med høy fart som i raske svinger, skriver nettsiden etter å ha testet terrengsykkelen.

«Beste kjøp»
Canyon Strive CFR

Canyon Strive CFR

Best i test el-terrengsykkel 2023: Specialized Turbo Levo Comp

El-terrengsykkelen Specialized Turbo Levo Comp Alloy blir kåret til best i test i 2023 hos både Gearjunkie og Outdoorgearlab. Det er i testen deres «beste elsykkel i 2023» at Gearjunkie kårer den elektriske terrengsykkelen til den beste av de alle.

Med hele fem av fem stjerner og flest poeng av alle terrengsyklene i testen overbeviser Specialized med terrengsykkelen sin Specialized Turbo Levo Comp i det Outdoorgearlab leter etter den beste terrengsykkelen i 2023. Ikke bare i år vinner sykkelen – dette er fjerde året på rad med en plassering øverst på pallen for terrengsykkelen.

– Vi fant ikke mye vi ikke likte med Turbo Levo Comp, skriver de etter å ha testet sykkelen. De berømmer de mange mulighetene for justeringer noe de mener gjør det mulig for en hver syklist å finne en innstilling som passer deres individuelle måte å sykle på. Testpanelet er imponert over en sykkel med mange justeringsmuligheter, gode og allsidige egenskaper og det de kaller «en veldig imponerende rekkevidde og effekt».

Dette er årets elsykkel-nyheter

Best i test: El-terrengsykkel
Specialized Turbo Levo Comp Alloy

Specialized Turbo Levo Comp Alloy

Turbo Full Power 2.2-motor og Turbo Connect Unit (TCU), som gir Levo en jevn og sømløs forsterkning av innsatsen din – 4x din kraft som lar deg velge hvor du skal sykle, og når du vil gjøre det.
Sjekk prisen her

Beste el-terrengsykkel 2023: Orbea WILD M-LTD 2023

Det er også Enduro Mountainbike magazine som kårer årets beste elektriske terrengsykkel. De mener at Orbea Wild M-LTD er den beste sykkelen for deg som ønsker en el-terrengsykkel. Best i test-stempelet de gir sykkelen begrunner de med en elektrisk terrengsykkel med en kraftig motor og et stort batteri, noe som gjør den kapabel til å gjennomføre både lange og utfordrende turer i terreng.

– Selv om navnet kanskje minner mer om et rovdyr som ikke kan temmes vil Wild-sykkelen få deg til å føle deg trygg fra første sekund, skriver nettsiden om terrengsykkelen. Dette forteller de er på grunn av en jevn vektdistribusjon på sykkelen noe som gjør den enkel å sykle på – selv for nybegynnere.

«Beste el-terrengsykkel»
Orbea Wild M-LTD 2023

Orbea Wild M-LTD 2023

Det som gjerne kjennetegner en terrengsykkel

 1. Ramme: Terrengsykler har vanligvis en robust og slitesterk ramme, ofte laget av aluminium eller karbonfiber. Rammen er designet for å absorbere støt og belastning fra ujevnt terreng og gi stabilitet under krevende kjøreforhold.
 2. Dempegafler: De fleste terrengsykler har en dempegaffel i front for å absorbere støt og ujevnheter i terrenget. Dempegafler hjelper til med å forbedre kontrollen og komforten ved å redusere belastningen på armer og overkropp under nedkjøringer og på ujevne stier.
 3. Bremser: Terrengsykler bruker vanligvis hydrauliske skivebremser som gir pålitelig og kraftig bremsekraft, selv i gjørmete eller våte forhold. Dette gir bedre kontroll og stoppekraft på utfordrende terreng.
 4. Dekk: Terrengsykler har brede og mønstrede dekk som gir godt grep på ulendt terreng. Mønsteret på dekkene kan variere avhengig av terrenget de er ment for, for eksempel grove knaster for gjørmete forhold eller jevnere mønster for hardpakket sti.
 5. Girsystem: Terrengsykler er utstyrt med et bredt utvalg gir for å kunne håndtere forskjellige terreng- og kuperte stier. Vanligvis har de et bredt utvekslingsområde og mange gir for å gi syklisten riktig tråkkfrekvens og kraftoverføring i ulike situasjoner.
 6. Geometri: Terrengsykler har ofte en spesifikk geometri som gir god balanse mellom stabilitet og smidighet. Dette inkluderer vanligvis en mer oppreist sittestilling, lengre hjulbase og kortere styrerør sammenlignet med landeveissykler, for å håndtere utfordrende terreng bedre.

Når du skal kjøpe en terrengsykkel, er det flere viktige faktorer å vurdere. Det