Tilbehør til elsykkel: Dette er det du trenger

Alt av utstyr til elsykkel kommer ikke nødvendigvis med sykkelen ved kjøp. Vi har derfor samlet 20 ting du trenger til elsykkel!
Har du kjøpt deg ny elsykkel og plutselig innsett at det er en del utstyr som ikke følger med sykkelen ved innkjøp? Du har kanskje sett andre med fraktemuligheter for all slags pakkenelliker, stilige lys, kurv, praktiske styrehansker eller smarte reflekser på sykkelen?
Har du lyst på noe av dette selv har vi her samlet 20 geniale forslag til ekstrautstyr til elsykkel. Rett og slett en liste over helt geniale produkt til elsykkel som alle som kjøper seg elsykkel bør vurdere.
Her finner du alt vi skriver om elsykkel, og alt fra tester og smarte tips til inspirasjon.
1. Styrevotter: Genialt tilbehør til elsykkel
Når jeg spør elsykkel-entusiasten på jobb hvilket utstyr hun anbefaler til elsykkel nevner hun styrevotter som et genialt produkt. Dette begrunner hun med at disse faktisk holder deg varm på hendene, noe vanlige hansker ikke klarer på de helt kaldeste og våteste dagene.
– Her har du to vanter som henger fast til styret til en hver tid. På den måten trenger du hverken å huske på å ta med deg vanter eller å være redd for å bli kald på fingrene under sykkelturen, sier el-syklist Miriam Schjetlein.
Schjetlein nevner også at det er enklere å få kontroll på både sykkelbrems og giring med disse, da hendene dine er ledige under, enn det er med store tunge vanter.
Er det veldig kaldt, vått og du skal sykle langt kan du eventuelt ha på deg et par tynnere hansker under også.
2. Regntrekk til sko
Har du ikke regntrekk til sko kan du fort bli både våt og kald sier Schjetlein. Dette er rett og slett trekk du trekker utenpå skoene dine som holder deg tørr hele sykkelturen.

Regntrekk til sko og bukser

Skotrekk for sykkel
3. Mobilholder til styre
En smart mobilholder til styret sikrer en trygg mobil i tillegg til at du kan ha navigasjonen oppe på mens du sykler. Det er også et sted du kan oppbevare og ha lett tilgang til andre småting som lommebok eller nøkler på turen.

Vanntett mobilholder fra ROCKBROS
4. Ekstra lys til elsykkelen
Dette er gjerne bare noe du trenger om det ikke allerede er på sykkelen. Her er det snakk om lykter med gult eller hvitt lys foran og rødt lys bak.
Er du interessert i å vite hvilke elsykler som er best i test? Svaret og elsyklene som ble best i test i 2022 finner du her.
5. Bøylelås, den sikreste sykkellåsen
Det er selvsagt også viktig med en god lås til enhver sykkel, men kanskje spesielt til en dyr elsykkel. Noen el-sykler kommer med en integrert lås, men ifølge Tek sin guide til låser, er ikke dette tilstrekkelig når du skal låse sykkelen din.
Vi har lagt ved sykkellåsen som blir kåret til «best i test» i testen av sykkellåser utført av Testfakta og NAF. Her er det den rimelige bøylelåsen Asaklitt fra Clas Ohlson som blir kåret til best i test.
I testen skriver NAF at det var bøylelåsene som ga best sikkerhet mot boltekutter og vinkelsliper. Deres pallplasseringer tildeles faktisk alle til bøylelåser, hvor Asaklitt får førsteplassen med hele 8,9 poeng. Vil du vite mer om hvordan du bør låse elsykkelen din finner du vår guide til hvordan du låser elsykkel her.
6. Eikereflekser til elsykkel
Eikereflekser er lurt da du ofte er veldig lite synlig fra siden, og da vil dette hjelpe godt. Bevegelsen på hjulet gjør også at refleksene blir ekstra synlige.
7. Riktig sykkelhjelm til elsykkel
Vi har tidligere laget en guide til riktig valg av sykkelhjelm til elsykkel. Her har vi snakket Ann-Helen Hansen fra Trygg Trafikk som forteller hva du må tenke på når du skal kjøpe deg hjelm til elsykkel. Hun forteller hva som er forskjellen på en hjelm til elsykkel og vanlig sykkel:
– En sykkelhjelm som er spesielt godkjent for bruk på elsykkel er godkjent etter standarden NTA 8776, forklarer Hansen.
Hun forteller at hjelmen ser ut som en sykkelhjelm, men beskytter mot høyere støthastigheter og dekker en større del av hodet. Hansen forteller også hva man må tenke på når man skal velge hjelm til elsykkel:
– Når du skal velge deg en ny hjelm så bør du gå for en hjelm som sitter godt på hodet ditt, som dekker pannen og beskytter tinninger. Du bør også gå for en hjelm med rotasjonsbeskyttelse, som for eksempel MIPS. Hjelmer med MIPS beskytter hodet ditt best dersom det skulle skje noe, sier Hansen.
Under har vi lagt ved en sykkelhjelm som er best i test i cyclingnews.com sin test av sykkelhjelmer til elsykkel.

Giro Escape MIPS Sykkelhjelm
8. Sporing til el-sykkelen
Er uhellet først ute, og en frekk tyv har tatt med seg sykkelen din, er det veldig fint å vite at du enkelt kan spore opp sykkelen igjen. Alternativet er jo tross alt en sykkel ute av syne som du sannsynligvis aldri finner igjen. Eventuelt ikke finner igjen før alt av verdi på sykkelen er plukket av.
9. Forsikring av elsykkel
Når det kommer til forsikring av en såpass dyr eiendel, som en elsykkel gjerne er, er det lurt å lese seg litt opp på hva dine egne forsikringer, som innboforsikringen din, allerede innebærer.
– Ansvarsforsikring er påbudt på alle registrerte motorkjøretøy. For uregistrerte motorkjøretøy som el-sykkel, el-sparkesykkel, segway og lignende bør du ha innboforsikring. Den inkluderer ansvarsforsikring, skriver Sparebank1.
– Innboforsikringen er den vanligste forsikringen sykkeltyverier dekkes av. Hos de fleste forsikringsselskaper er elsykkel likestilt med vanlig tråsykkel når det kommer til tyveri, og derfor trenger du ikke egen elsykkelforsikring, skriver if.no.
Lyst på ny elsykkel? Dette er årets elsykkel-nyheter
10. Registrering i et sykkelregister
– Formålet med et sykkelregister er å redusere risikoen for tyveri av sykler, forebygge heleri, fungere som et hjelpemiddel for politiet med å identifisere stjålne sykler samt tilbakeføre stjålne sykler til rettmessig eier, skriver forsikring.no.
Kjente sykkelregister i Norge er blant annet NAF, Solid (som har samlet tidligere Falck- og Securmark- sykkelregister til ett stort Norsk FG-godkjent sykkelregister), Sykkelregister, Bikemember.
Amerikanske Bike Index, en ideell organisasjon basert i Chicago USA, hevder at de er verdens største nettbaserte sykkelregister.
11. Saueskinnstrekk til sete
Hvis du sykler mye når det er kaldt, kan et saueskinnstrekk til sykkelsetet gjøre reisen mer komfortabel.

Willex Setetrekk for sykkel saueskinn
12. Regnbukse
Det er også lurt med en regnbukse som er helt vanntett, med høy vannsøyle fordi også beina blir særdeles våte om det skulle regne en dag du skal ut og sykle.
Knærne og lårene er hele tiden utsatt for vann, og når regnbuksen i tillegg strammer seg mens du sykler holder ikke de mindre vanntette regnbuksene.
– Denne må være helt vanntett for at du ikke skal bli våt når du sykler, sier elsykkelentusiasten vår.

Stormberg Stormflod regnbukse
– Vanntett (30 000mm vannsøyle)
– Høy rive- og slitestyrke

Stormberg Stormflod regnbukse
– Vanntett (30 000mm vannsøyle)
– Høy rive og slitestyrke
13. Reflekser på deg selv
For å være sikker på at du er godt synlig i trafikken, enten du sykler ved lave eller høye hastigheter, er det lurt å ha gode reflekser også på deg selv.

LEVITY Refleksvest
14. Reflekstrekk til sekk
Kler du sekken din med et vanntett reflekstrekk blir du med et mer synlig også bakfra. En sekk vil jo tross alt ta bort synligheten bakfra av en eventuell refleks du har på.
15. Bjelle til elsykkel
En bjelle på elsykkelen er måten du som syklist kan sikre at du blir hørt av andre syklister i trafikken.
16. Avtagbar kurv
El-sykkelentusiasten vår anbefaler en kurv du har muligheten for å ta av når du ikke trenger den til elsykkelen. Er den avtagbar har du også fordelen med å enkelt kunne bære med deg det du har i kurven inn i huset etter endt sykkeltur.
17. Sekk som kan henges på bagasjebrett
Har du en sekk eller veske du både kan henge på bagasjebrettet samt bære over skulderen, eventuelt skuldrene, etter endt sykkeltur har du gjort noe riktig. Superenkelt om du har med deg ting du gjerne vil kunne bære med deg etter sykkelturen også!
Her finner du billige og bra elsykler til under 20 000 kroner
18. Sykkelpumpe
19. Regntrekk til sykkelsete
Et regntrekk til sykkelsetet vil sikre et tørt sykkelsete i det du kommer tilbake til sykkelen din gangene du har satt den fra deg.
20. Sykkelstativ til bil, elsykkel
Det er ganger man vil ha med elsykkelen på hytta, ferier eller andre kjøreturer. Dette må du huske å ta høyde for om du kommer til å kjøre steder for så å bruke elsykkelen.
Nyttige lenker:
-
Tek.no
Slik vedlikeholder du elsykkelen din