Mat og drikke

Toastjern: Billig-varianten er best i test

Bilde av toast med ost på en fjøl, laget med toastjern.
Toastjern best i test: Fysen på et godt ostesmørbrød? (Foto: Colourbox)

På jakt etter et godt toastjern? Vi har funnet de som har vunnet flest tester, og som garantert er et godt kjøp. Vinneren overrasker!

I en samtid der norske kjøkken nærmest flommer over av dingser og duppeditter som skal gjøre matlagingen vår enklere, er det få kjøkkenmaskiner som er like kjære og velbrukte som toastjernet.

I motsetning til sous vide-maskiner som har vært brukt én gang de siste ti årene, kaffekopper som av en eller annen grunn rører seg selv eller popcorn-maskiner som svir popcornet til perfeksjon, er jo faktisk toastjernene i hyppig bruk.

Som en kjapp lunsj, en liten snack eller lat middag er det lite som slår en god toast. Bare fantasien setter grenser når det kommer til hva man kan fylle dem med, og de kan være akkurat så sunne eller usunne du vil ha dem. Nam!

Sulten? Sjekk ut vår samleside for oppskrifter!

Toastjern og smørbrødgrill – Hva er egentlig forskjellen?

Kjært barn har som kjent mange navn, og i denne guiden er det flere av toastjernene som også kan kalles smørbrødgrill. Noen vil kanskje hevde at et ordentlig toastjern er et slikt jern som lager de typiske trekantede ostesmørbrødene, de som lukker seg når jernet presser ned på dem og lager en herlig liten trekantet lomme.

Andre toastjern har enten helt flate eller rillede stekeflater, som ikke lager de trekantformede toastene, og noen toastjern i denne guiden har utskiftbare stekeflater som lar deg velge.

Disse toastjernene er best i test

Det er en lang rekke toastjern der ute, av varierende kvalitet og pris. Det kan gjøre det vanskelig å finne frem i jungelen av jern og griller. Vi har funnet frem til de toastjernene som har scoret godt i flere tester, og samlet dem for deg her:

Krups toastjern: Testvinner hos flere

Billig, men best
Krups Grcic FDK4

Krups Grcic FDK4

Sjekk prisen her

Dette toastjernet er anbefalt av Tek.no, får «bra kjøp» stempelet av svenske Råd & Rön, og er best i test hos danske Techeksperten.

Det tyske toastjernet er svært populært på Prisjakt, noe både prisen og ytelsen er med på å forklare. Tek forteller at du får god valuta for pengene, at den varmer seg opp fort og at den er enkel å rengjøre.

– Særlig velegnet til tykke skiver brød grunnet ekstra dype plater, skriver danske Techeksperten.

– Blant de beste toasterne på markedet, fortsetter de danske tech-ekspertene, men gir dog toastjernet litt trekk for at jernet ikke har avtagbare plater.

OBH Nordica toastjern: – Beste billige

Sandwichgrill til god pris
OBH Nordica 6889 Sandwich

OBH Nordica 6889 Sandwich

Sjekk prisen her

Toastjernet fra OBH Nordica kan også betegnes som en sandwichgrill, og er ypperlig til brødtyper som ikke nødvendigvis kan skjæres i kvadratiske skiver, sånn som for eksempel baguetter.

– Beste billige, skriver danske Techeksperten og fortsetter med å skrive at den er perfekt som paninigrill, enkel å rengjøre. De gir den også pluss for at den kan oppbevares loddrett.

– Bra smørbrødjern for den som liker den halvåpne løsningen, skriver Tek som også anbefaler jernet.

Visste du at du også kan lage toast i en airfryer?

Tefal: Toastjernet som er perfekt til små kjøkken

Allsidig toastjern
Tefal Snack Collection multijern

Tefal Snack Collection multijern

Sjekk prisen her

Dette toastjernet er en gjenganger i mange tester, og får gode skussmål hos blant annet Tek.no, BBC, Techeksperten, Råd & Rön, samt tyske Testmagazin.

Tefal Snack Collection er et multijern, hvor det følger med avtagbare flater til trekant-toast og belgisk vaffel. Det finnes også en rekke andre flater man kan kjøpe i tillegg, for alt fra pannekaker til donuts.

– Den beste lille toaster, skriver danske Techeksperten. De følger opp med å også skrive at den er perfekt til små kjøkken.

– Solid og effektiv maskin, skriver BBC.

Testmagazin melder at den er «sehr gut» til å lage belgiske vafler.

Breville: Foretrukket trekantjern

Foretrukket trekantjern
Breville toastjern

Breville toastjern

Sjekk prisen her

Dette jernet scorer godt i Råd & Rön sin rangering av toastjern, og Tek.no skriver at det er deres foretrukne trekantjern. De gir også skryt for avtagbare jern, at det er enkelt å rengjøre og at det har justerbar temperatur.

Derimot finnes det billigere toastjern, noe de får trekk for hos Tek.no.