Smarte tips

Topp 10 tips: Hvordan spare strøm i 2023?

Bilde av hand som skrur ned temperaturen på oppvarming av hus på en termostat rett ved en lysbryter. I dette tilfellet vannbåren varme. Vi forteller hva som bruker mest strøm i huset og gir 10 gode tips som sparer strøm i vinter, enten du har spotpris, fastpris eller variabel strømavtale og strøm fra Fortum, Lyse eller Fjordkraft, dette er tipsene alle kan benytte seg av!
Vi gir deg våre topp 10 tips for å spare strøm. Her ser du hvordan du sparer strøm på blant annet oppvarming, varmtvann, vaskemaskin, oppvaskmaskin og belysning. Vi forklarer også om det lønner seg å velge fastpris eller spotpris på strøm. (Foto: Colourbox)

Hvorvidt du har spotpris eller fastpris, og strøm fra Fortum eller Lyse har ikke noe å si! Her har du 10 strømsparetips alle kan gjennomføre. 

Strøm og strømsparing har ganske ufrivillig blitt et hett tema i de fleste norske hjem de siste årene. Landets lave temperaturer og lange vintre forenes ikke veldig godt med de høye strømprisene og dette er dessverre noe som går ut over de fleste lommebøker denne vinteren. Vi har samlet våre 10 beste tips for å spare strøm denne vinteren.

Dette er tips alle kan gjennomføre og som du sparer penger på enten du får strøm fra Fortum, Hafslund, Nordpool eller Tibber, eller har spotpris eller fastpris på strøm – med andre ord helt uavhengig av hvilket strømselskap og strømavtale du har. Vi har tidligere svart på hvorfor strømmen er så dyr her.

Hva bruker mest strøm i huset?

  1. Oppvarming: Ifølge Enova er det oppvarming som krever desidert mest strøm og energi i en bolig. De anslår at i snitt 55 prosent av strømforbruket i en bolig går på å varme den opp. 
  2. Varmtvann: Ifølge NRK kommer varmtvann på en andreplass når det kommer til strømforbruk. De skriver at hele 15 prosent går til oppvarming av vann.
  3. Belysning/Elbil: Har du elbil er det denne som ifølge Enova i snitt tar tredjeplassen når det kommer til strømforbruk. Har du ikke elbil vil det ifølge Norgesnett være belysning som i gjennomsnitt bruker tredje mest strøm i norske boliger. 

Her finner du alle våre tips og artikler når det kommer til strøm og det å spare strøm

1. Er det billigst med spotpris eller fastpris på strøm?

Sjekk hvilken strømleverandør som kan tilby billigst strøm. Fortum, Hafslund, Tibber, Norgesenergi, Motkraft eller Fjordkraft – vi er heldige og kan velge blant flere forskjellige strømleverandører, noe som åpner for å enkelt spare penger på strøm. Alt du trenger å gjøre er å sjekke opp prisene til de forskjellige strømleverandørene.

Smartepenger.no skriver også at du bør velge spotpris da den har ligget langt under variabel pris de siste årene. Forskjellen har ifølge dem vært på hele 12,33 øre per kwh.

Her har vi snakket med eksperten som forklarer vi hvilken strøm som er billigst, og når du bør velge hvilken strømavtale. Forbrukerrådet har også en samenligningstjeneste hvor du kan sammenligne avtaler og finne billigst strømavtale ut i fra hvor i landet du bor.

Oversikten for deg som lurer du på hva prisen på strøm i dag er

Sjekk billige strømavtaler
Illustrasjonsbilde av strømteller.

Test strømavtalen din her mot 350+ avtaler på markedet

Klikk her

2. Hvordan spare strøm og penger på oppvarming?

For å spare strøm foreslår Enova å redusere innetemperaturen. De forklarer at oppvarming er dyrt og avslører at det i norske hjem kan gå så mye som 60-80 prosent av strømforbruk til oppvarming. De skriver at om du senker temperaturen med 2 grader kan du spare hele 10% på strømregningen. De utdyper og forklarer at energibesparelsen riktignok vil variere ut fra type bolig og tid på året, men at en tommelfingerregel er at du kan forvente å redusere energibruken med ca. 5 % for hver grad temperaturen senkes.

Det kan også vurderes å bruke andre varmekilder enn elektrisitet, som med en energieffektiv vedovn. Vi forklarer hvilke som er mest energieffektive her. Vi har også tidligere avslørt hvordan du kan effektivisere oppvarmingen ved hjelp av en lur ovnsvifte

Rubicson Ovnsvifte

Rubicson Ovnsvifte

Pris nå: 500 kroner hos Kjell & Company
Her får du den til laveste pris

3. Hvor mye strøm sparer man med en varmepumpe?

På lang sikt vil det å gå til anskaffelse av en varmepumpe kunne lønne seg. Vi skrev tidligere at du kan så mye som halvere energiforbruket til oppvarming ved hjelp av en varmepumpe og avslørte hvilke varmepumper som er best i test til sammenligning med andre former for oppvarming. 

Best i test og mest energieffektiv
Daiseikai 9s 35 hvit varmepumpe - Toshiba

Daiseikai 9s 35 hvit varmepumpe – Toshiba

Når det kommer til varmeeffekt og strømsparing er Toshiba Daiseikai 9 suverent best i klassen. Den er også ekstremt stillegående.
Energiklasse: A+++
SCOP: 5,3.
Pris nå: kroner hos

4. Hvordan spare strøm ved bruk av oppvaskmaskin?

Ifølge Elkompis er det lurt å fylle opp oppvaskmaskinen helt før du setter den på. De forklarer dette med at oppvaskmaskinen vil bruke like mye strøm enten den er helt full eller halvfull. De kan også avsløre at det faktisk er penger og strøm å spare på å bruke oppvaskmaskin heller en å ta oppvasken for hånd. Dette fordi en oppvaskmaskin er mer energieffektiv og bruker opptil tre ganger så lite vann som om du vasker opp kopper og kar selv. Husk også på at det finnes en egen ECO-mode på maskinen, som fungerer ypperlig i de fleste tilfeller, foruten når serviset er veldig skittent. 

Oppvaskmaskin: Disse er best i test

5. Hvordan spare strøm med varmtvannsbereder og sparedusj?

Som nevnt er andremann på lista over energityver og verstinger på strøm oppvarming av vann. Det kan derfor være lurt å nøye seg med litt kortere dusjer, skru av vannet i det du såper deg inn, kutte ut badekar og kanskje til og med finne frem kluten og la den ta jobben til dusjen et par dager i uka.  Vi har også tidligere avslørt hvordan du kan spare penger på å bytte ut den gamle varmtvannsberederen med en ny og mer energieffektiv varmtvannsbereder. 

Varmtvannsbereder
Høiax CONNECTED 200 Smart Varmtvannsbereder

Høiax CONNECTED 200 Smart Varmtvannsbereder

Smart Varmtvannsbereder
Pris nå: 10 133 kroner hos Telerør
Her får du den til laveste pris

Du kan også bytte ut vanlig dusjhode med sparedusj og ifølge Elkompis gå fra å bruke cirka 16-20 liter vann per minutt til cirka 6-10 liter per minutt. Så mye sparer du med sparedusj.

Grohe New Tempesta Cosmopolitan 100 III dusjsett 600 mm, krom

Grohe New Tempesta Cosmopolitan 100 III dusjsett 600 mm, krom

Pris nå: 800 kroner hos ComputerSalg
Her får du den til laveste pris

6. Dropp tørketrommelen og heng opp klærne

Velger du å henge opp klærne istedenfor for å bruke tørketrommel gjør du både strøm, penger, klær og miljøet en tjeneste. Dagsavisen kunne i 2021 røpe at du betalte 6 kroner per tørk i tørketrommel, da strømforbruket til en standard tørketrommel er på 3 kWh per tørk. Vi har også avslørt at du sparer mye penger på bruke elektrisk tørkestativ til fordel for tørketrommel.

7. Styr temperaturen med smart tidsstyring og smarte stikkontakter

Når det kommer til oppvarming ved hjelp av ovner og varmepumper kan det lønne seg med smart-styring av disse for å spare penger. Ifølge Enova kan du med et godt varmestyringssystem redusere energibruken til oppvarming normalt med hele 20 prosent. Dette fordi du ved hjelp av tidsstyring og app kan sette deg inn i energiforbruk og priser og dermed velge oppvarming på tidspunkt hvor prisen er lavere.

Spar strøm og penger med varmepumpe: Disse er best i test og mest energieffektive

Har du eldre ovner, lamper eller varmepumper kan du installere smarte stikkontakter som gjør det mulig å styre også gamle apparat uten tilkoblede smart-apper. På denne måten kan du også skru av ovner og lamper når du er borte, og i rom du ikke befinner deg i. 

Tibber Pulse HAN - måler av strømforbruk

Tibber Pulse HAN – måler av strømforbruk

Pris nå: 749 kroner hos Elektroimportøren
Her får du den til laveste pris
Nedis Smartlife Wi-Fi Smart Plug Fjernstrømbryter med energimåling

Nedis Smartlife Wi-Fi Smart Plug Fjernstrømbryter med energimåling

Styres via app
Støtte for Google Home og Alexa
Timerfunksjon og Energimåling
Sjekk prisen her
Sensibo Air Smart AC Kontroller

Sensibo Air Smart AC Kontroller

Pris nå: 1 377 kroner hos Coolshop
Her får du den til laveste pris

8. Hvordan spare strøm ved bruk av vaskemaskin?

Det er også verdt å nevne at det i mange tilfeller holder med en vask på 30 grader for klærne dine. Dette vil ifølge Forskning.no være skånsomt for både klær og miljø. Dette er også en måte å spare både energi, strøm og penger da du ifølge NRK kan du spare hele 60 prosent av strømforbruket per vask når du vasker på 15 grader i stedet for 40. Et tips er derfor å bruke ECO-modus på vaskemaskinen når du skal vaske klær som ikke er veldig skitne.

Dagsavisen kan avsløre at en 40 graders vask utgjør et strømforbruk på 0,5 kWh noe som i 2021 medførte en strømkostnad på 1 krone per vask. En 60 graders vask utgjorde da et strømforbruk på 1 kWh, altså 2 kroner per vask.

Vaskemaskin: Disse er best i test

9. Installer energimåler/effektmåler og spar strøm

Hos NRK foreslår en av leserne å installere en effektmåler og på den måten måle og kontrollere eget forbruk. Ifølge produsenten Efergy kan du spare opptil hele 15% på å ta i bruk en av disse. Installasjonen tar ikke mer enn ett minutt, og i etterkant kan du hele tiden følge med på strømforbruket i eget hjem. Leseren kommenterer at etter å ha installert denne selv har han funnet ut at deres største strømslukere, rangert etter strømforbruk, er: varmtvann, oppvarming og matlaging.

Futurehome Zigbee HAN-sensor

Futurehome Zigbee HAN-sensor

Pris nå: 899 kroner hos Elektroimportøren
Her får du den til laveste pris

10. Spar strøm ved å lade elbilen om natten

De fleste av oss har med tiden samlet opp diverse tips og fakta om strøm. En av de som går igjen er at strømprisene som regel er lavest på natten. Dette innebærer at om du har elbil og lader hjemme vil det lønne seg å lade elbilen om natten. DinSide kan også avsløre at det kan lønne seg å ikke lade hjemme. På grunn av tilbud av abonnement og fastpris i måneden for Tesla- eller Ionity-kunder vil det i følge DinSide også kunne bli betraktelig billigere å lade på hurtigladere enn hjemme.

– Nå kan det være billigere å hurtiglade, selv etter strømstøtte, skriver de.

Vi har tidligere avslørt hvilke elbilladere som er best i test