Smarte tips

Tørke sko: Slik gjør du det best

Sko som tørker innendørs
Tørke sko: Slik blir skoene dine tørre og fine igjen. (Foto: Colourbox)

Våte sko og støvler er rett og slett skikkelig lite digg, så her er våre beste tips til hvordan du tørker dem.

Når det er vått og kaldt ute og hele familien flyr inn og ut døra med sko som også blir våte og kalde, er det fort at man plutselig befinner seg i en situasjon hvor skoene ikke rekker å tørke før man skal ut igjen.

Der tørre og varme sko er både viktig og digg på våte og kalde dager, er det tilsvarende kjipt når skoene er våte og kalde. Spesielt barn som aker og herjer i snøen har en tendens til å ende opp med frosne og gjennomvåte føtter etter en stund, og det vil man jo helst unngå.

Sjekk ut vår samleside for vinter-relaterte tips og råd!

Heldigvis finnes det snarveier til tørre sko, for de gangene man ikke bare kan sette fra seg skoene og vente tålmodig på at de skal tørke av seg selv. Her er våre beste råd til hvordan man best tørker sko:

Vær forberedt

Dette er kanskje ikke det beste rådet når skoene først har blitt våte, men det aller beste tipset for å unngå våte sko neste gang er å impregnere dem. En god impregneringsspray er noe alle burde ha, da sko helst skal impregneres jevnlig. Her er det viktig at du bruker en spray som er laget for materialet skoene dine er laget av, være seg skinn eller tekstiler. Noen impregneringssprayer kan brukes til flere materialer:

impregneringsspray
Nikwax TX Direct Spray-On 300ml

Nikwax TX Direct Spray-On 300ml

Sjekk laveste pris her

Avispapir

Har du et avisabonnement, eller kanskje får reklamebilag i postkassa, er dette også en god løsning. Du kan fint bruke annet papir, men avispapir har den fordelen at det ikke loer så lett. Det er kanskje ikke den raskeste metoden, men likevel langt bedre enn å la skoene tørke av seg selv.

Først tar du ut sålene, og deretter fyller du skoene med sammenkrøllet avispapir. Bytt papiret ut etter behov. Om du har tilgang til et gulv med varmekabler, kan du sette skoene på det for å få prosessen til å gå fortere.

Skotørkemaskin

Ja, denne sier vel nesten seg selv, men så er det jo ikke alle som i det hele tatt vet at dette er et eksisterende produkt. Her finnes det en lang rekke varianter å få tak i, alt fra svære stativ som kan tørke flere par sko av gangen, til modeller som bare kan tørke ett.

Adax ST12T Basic Skotørker

Adax ST12T Basic Skotørker

Sjekk laveste pris her
tørker alle sko og støvler
Therm-ic Dryer Skotørker

Therm-ic Dryer Skotørker

Sjekk laveste pris her

Tørkehylle

Det finnes også varmeførende hyller som varmer opp og dermed tørker sko, disse kan også brukes til å tørke andre klesplagg. Likevel er de ikke fullt så effektive som en skotørkemaskin, da disse gjerne blåser varm luft direkte ned i skoene og på den måten også tørker de fra innsiden.

Adax TKH80 Drying Rack

Adax TKH80 Drying Rack

Sjekk laveste pris her

Hårføner

Dette er en metode som definitivt kun er å anbefale om du har dårlig med tid, og få alternativer. Kontinuerlig hårføner-varme kan ende opp med å skade både føneren og skoene, og du kan derfor med fordel bruke kald- og varmluftsfunksjonen på hårføneren din om hverandre for å skåne både sko og føner.

Vil du holde føttene varme ute på tur? Sjekk ut vår sak om batteridrevne varmesåler!

Liten og svært billig
Philips EssentialCare BHC010

Philips EssentialCare BHC010

Sjekk laveste pris her

Sokker med salt

Som du kanskje er kjent med har salt den egenskapen at den absorberer vann svært godt. Om skoene dine er helt søkkvåte, kan du derfor fylle noen sokker med salt, og putte de oppi skoene. Dette er kanskje verken den mest praktiske eller økonomiske metoden å tørke sko på, men fungerer, det gjør den.