Shopping

Tørrsjampo blir sjekket etter funn av helseskadelig stoff

Bilde av flaske med tørrsjampo som sprayer med blå bakgrunn. Mattilsynet sjekker nå tørrsjampoene på markedet etter funn av kreftfremkallende stoff i flere tørrsjampoer.
P4 kunne tidligere melde om at amerikanske Valisure hadde funnet skadelige mengder av stoffet benzen i tørrsjampoer. Det gjalt hele 70 prosent av tørrsjampoer i deres test. Dette førte til tilbakekalling av 19 typer tørrsjampo fra det amerikanske markedet. Vi forklarer. (Foto: Colourbox)

Mattilsynet sjekker tørrsjampo etter funn av stoff som kan føre til blodkreft. Flere tørrsjampoer som selges i Norge er med i testen.

Mattilsynet sjekker tørrsjampo etter funn av stoff som kan føre til blodkreft skriver Dagsavisen i en artikkel. De forteller at det amerikanske selskapet Valisure testet 148 tørrsjampoer og fant et stoff kalt Benzen i 70 prosent av flaskene. Benzen er et stoff som kan føre til blodkreft skriver P4

Tørrsjampo ble trukket tilbake

I etterkant av undersøkelsen har US Food and Drug Administration(FDA) fått Unilever, som er en av verdens største produsenter av dagligvarer, til å frivillig trekke tilbake 19 typer tørrsjampo, og nå sier Mattilsynet til P4-nyhetene at de også undersøker saken.

– Undersøkelser som denne er jo kjempeinteressante for oss, og for andre. Det er klart at vi tar det med oss, i tillegg til de andre innspillene og tingene vi ser angående kosmetikk, sier seksjonssjef Are Tømmerberg Sletta i Mattilsynet.

Vil du lese mer om hår, sminke og skjønnhet? Her samler vi alle våre tutorials, artikler og smarte tips innen sminke

Mistanke om drivgass i tørrsjampo

Mattilsynet skriver de selv ble oppmerksomme på dette i november 2022 og mistanken er at det er drivgassen til produktene (butan/propan) som er forurenset av benzen. De skriver også at i både Norge og EU/EØS er det ulovlig å bruke benzen som ingrediens i kosmetiske produkter. Mattilsynets regler om sporforekomst (forurensning) vil derfor gjelde i dette tilfellet. 

Det kreftfremkallende stoffet kan ha oppstått i tørrsjampoene ved at såkalte trygge ingredienser har blandet seg og skapt kontaminasjon i produktene ifølge rapporten fra testingen.

Fremgangsmåte: Disse frisyrene trodde du aldri du kunne få til selv

Tørrsjampo uten benzen

Flere kjente merker som finnes i Norge var med i undersøkelsen. (NTB) Her nevner NBCNews hvilke tørrsjampoer som er tatt bort fra markedet.

Under har vi lenket til tørrsjampo som ikke bruker drivgass, noe Mattilsynet skriver det spekuleres i er grunnen til benzen i de nevnte tørrsjampoene.

Video: Lær deg å sminke huden naturlig

Eleven Australia Dry Powder Volume Paste 85g

Eleven Australia Dry Powder Volume Paste 85g

Sjekk prisen her
Hjärtligt

Hjärtligt

Tørrsjampo Lyst brunt / Brunt hår. Styling “Rosa” Refill 30 ml
Sjekk prisen her
Hjärtligt

Hjärtligt

Tørrsjampo Lyst hår Styling “Grønn” Refill 30 ml
Sjekk prisen her

Les mer på våre temasider: