Reise

Toscana: Italias vakre vin- og mathovedstad

En collage av tre bilder som viser forskjellige ikoniske steder i Toscana, Italia. Til venstre er en panoramautsikt over Montepulciano med grønne åser og tradisjonelle bygninger med røde tak under en blå himmel med skyer. I midten er det skjeve tårnet i Pisa som står på et grønt område med en klar blå himmel i bakgrunnen. Til høyre er den pittoreske byen Siena med sin karakteristiske katedral på toppen av en ås, omgitt av historiske bygninger og frodige hager under en delvis skyet blå himmel. Vi har laget en omfattende guide til Toscana i Italia hvor vi blant annet forteller om fem populære byer som Firenze, Pisa, Siena, Montepulciano og Volterra. Vi gir deg også forslag til tre kjøreruter du kan ta for å oppleve vingårder og resten av Toscana. La deg inspirere av den italienske regionen som fikk sitt eget TV-program; «Den store matfesten - Toscana»
Opplev vakre Toscana i Italia. Her finner du de spektakulære byene Firenze, Pisa, Siena og Volterra, samt hjemstedet til en rekke populære rødviner, som blant annet Vino Nobile di Montepulciano. (Foto: Colourbox)

Toscana i Italia byr på alt fra gode opplevelser med mat og vin, til spennende historie og arkitektur. Her får du en utfyllende guide til den vakre italienske regionen.

Toscana i Italia er et paradis for mat- og vinelskere. Ikke nok med det, regionen har en rik historie og regnes som fødestedet til renessansen, med kunstnere som Michelangelo og Leonardo da Vinci.

Enten du har latt deg inspirere av TV-programmet «Den store matfesten – Toscana» eller alltid drømt om å se det skjeve tårnet i Pisa, finner du her en omfattende guide til den vakre regionen i Italia.

Her kan du lese alt vi skriver om reiser langs Middelhavet. Du finner alt fra billige restplass-reiser til oversikt over hvilke hotell som er de beste på Kreta.

Pakkereise
Opplev vakre Toscana

Opplev vakre Toscana

Fly, hotell og skreddersydd turprogram inkludert
Sjekk prisen her

Dette må du forresten vite dersom du får gate G på Gardermoen.

Toscana: Dette vil du ikke gå glipp av i den italienske regionen

De bølgende åsene, vinmarkene og olivenlundene i Toscana er som tatt rett ut av et postkort. Her kan du besøke små, pittoreske landsbyer, eller kjente byer som Pisa og Firenze.

For de eventyrlystne er Toscana et flott område for både vandring, syklig og roadtrips i naturskjønne omgivelser. Besøk lokale vingårder og lær om vinproduksjon mens du nyter smaksprøver, eller ta et matlagingskurs og lær å lage autentiske toskanske retter.

Under kan du lese om fem populære byer i den italienske regionen. Vi har også foreslått tre spennende reiseruter i Toscana for deg som ønsker å dra på roadtrip.

pakkereise
Restplasser til Toscana i Italia

Restplasser til Toscana i Italia

Sjekk prisene hos Restplass.no

Visste du at kredittkort kan være med på å gjøre ferien ekstra trygg? Her kan du lese hvorfor, samt hvilke kredittkort som er best på reise.

1. Firenze – Hjertet av renessansen

Firenze regnes som selve hjertet av renessansen og byr på et mangfold av kunst, kultur og historie. Byen er kjent for sine imponerende bygninger og livlige atmosfære, noe som gjør den italienske byen til et uforglemmelig reisemål.

Utsikt over Firenze, Italia, på en solrik dag med en klar blå himmel. I sentrum av bildet dominerer den ikoniske katedralen Santa Maria del Fiore med sin store kuppel, omgitt av historiske bygninger og kirker. Bakgrunnen viser de bølgende åsene i Toscana. Vi har laget en omfattende guide til Toscana i Italia hvor vi blant annet forteller om fem populære byer som Firenze, Pisa, Siena, Montepulciano og Volterra. Vi gir deg også forslag til tre kjøreruter du kan ta for å oppleve vingårder og resten av Toscana. La deg inspirere av den italienske regionen som fikk sitt eget TV-program; «Den store matfesten - Toscana»
Vakre Firenze ligger i den populære regionen Toscana i Italia, og er kjent for å være fødestedet til renessansen. (Foto: Colourbox)
 • Duomo di Firenze: Besøk den imponerende katedralen med sin massive kuppel hvor du kan nyte panoramautsikten over byen fra toppen.
 • Ponte Vecchio: Spaser over den historiske broen fylt med sjarmerende butikker som selger smykker og suvenirer. Broen er også Europas eldste buebro.
 • Uffizi-galleriet: Utforsk en av verdens mest berømte kunstsamlinger med verk av Michelangelo, Botticelli og Leonardo da Vinci.

2. Pisa – Mer enn bare det skjeve tårnet

Pisa er kanskje mest kjent for sitt skjeve tårn, men byen kan bye på mye mer enn dette. Den italienske byen er en liten, men innholdsrik by med en rik historie og vakker arkitektur. Perfekt for en dagstur full av spennende oppdagelser.

Bilde av det skjeve tårnet i Pisa, Italia, på en solrik dag med blå himmel. Til venstre i bildet er katedralen i Pisa med sin store kuppel og intrikate fasade. Foran katedralen står en statue, og til høyre sees det berømte skjeve tårnet som lener seg tydelig til siden. Rundt bygningene er det åpne områder med gress og enkelte besøkende som går rundt. Vi har laget en omfattende guide til Toscana i Italia hvor vi blant annet forteller om fem populære byer som Firenze, Pisa, Siena, Montepulciano og Volterra. Vi gir deg også forslag til tre kjøreruter du kan ta for å oppleve vingårder og resten av Toscana. La deg inspirere av den italienske regionen som fikk sitt eget TV-program; «Den store matfesten - Toscana»
Toscana i Italia byr blant annet på byen Pisa som er spesielt kjent for sitt skjeve tårn. (Foto: Colourbox)
 • Skjeve tårnet: Et must for alle som besøker Pisa er det ikoniske skjeve tårnet, og ta det klassiske bildet hvor du «holder» tårnet oppreist.
 • Piazza dei Miracoli: Plassen er oppført på UNESCOs verdensarvliste og her finner du den imponerende katedralen i Pisa, samt det skjeve tårnet.
 • Elven Arno: Gå en tur langs elven og nyt synet av elegante bygninger og historiske broer.

3. Siena – Byen som tar deg med på en tidsreise

Siena er en by som tar deg tilbake til middelalderen med sin godt bevarte arkitektur og rike historie. Byen har en unik atmosfære og mange spennende severdigheter.

Bilde av den pittoreske byen Siena, Toscana i Italia på en solrik dag med blå himmel og noen skyer. Byen er bygget på en ås, og de historiske bygningene er tett sammen med karakteristiske røde tak og varme jordfarger. Øverst i bildet kan man se den imponerende katedralen i Siena med sin kuppel og gotiske detaljer. Flere grønne områder og hager kan ses mellom bygningene, noe som gir byen et frodig utseende. Vi har laget en omfattende guide til Toscana i Italia hvor vi blant annet forteller om fem populære byer som Firenze, Pisa, Siena, Montepulciano og Volterra. Vi gir deg også forslag til tre kjøreruter du kan ta for å oppleve vingårder og resten av Toscana. La deg inspirere av den italienske regionen som fikk sitt eget TV-program; «Den store matfesten - Toscana»
Siena i Toscana, Italia, tar deg med tilbake i tid når du vandrer gjennom de små, sjarmerende gatene. (Foto: Colourbox)
 • Piazza del Campo: Besøk denne vakre plassen som er oppført på UNESCOs verdesnarvliste. To ganger i året (2. juli og 16. august ) blir det berømte hesteløpet Palio di Siena arrangert.
 • Siena-katedralen: Utforsk den gotiske katedralen som er spesielt kjent for sin fantastiske, og ikke minst imponerende fasade. Innsiden av katedralen er også verdt å få med seg.
 • Middelalderske gater: La deg bli transportert tilbake i tid i Sienas mange gater. De smale gatene byr på små butikker, kafeer og vinbarer.

4. Montepulciano – Kjent for sin berømte vin

Montepulciano er en perle i det toskanske landskapet, og er kjent for den verdensberømte Vino Nobile-vinen. Denne sjarmerende byen byr på en unik blanding av kultur, historie og kulinariske opplevelser som vil trollbinde enhver besøkende.

Panoramautsikt over Montepulciano i Toscana, Italia, på en vakker solrik dag. I forgrunnen sees røde tak av historiske bygninger, omgitt av frodig vegetasjon og høye sypresser. Utover i landskapet er det grønne daler, åser og jordbruksområder som strekker seg til horisonten. Den klare blå himmelen med spredte skyer gir bildet en følelse av dybde og ro. Vi har laget en omfattende guide til Toscana i Italia hvor vi blant annet forteller om fem populære byer som Firenze, Pisa, Siena, Montepulciano og Volterra. Vi gir deg også forslag til tre kjøreruter du kan ta for å oppleve vingårder og resten av Toscana. La deg inspirere av den italienske regionen som fikk sitt eget TV-program; «Den store matfesten - Toscana»
Kjent for sin rødvin, Vino Nobile di Montepulciano, er Montepulciano i Toscana, Italia, verdt å besøke. (Foto: Colourbox)
 • Piazza Grande: Byens hovedtorg omgitt av historiske bygninger, inkludert rådhuset og katedralen. Her finner du en rekke sjarmerende, små butikker og kafeer.
 • Cantina del Redi: En av de mest berømte vinkjellerne, hvor man kan smake på og lære om Vino Nobile di Montepulciano, en frisk og fruktig rødvin.
 • San Biagio-kirken: En vakker renessansekirke som ligger like utenfor byens murer, kjent for sin imponerende arkitektur og naturskjønne omgivelser.

5. Volterra – Fantastisk utsikt over Toscana

Volterra er en gammel by med en rik historie og en unik atmosfære. Byen ligger på en høyde og tilbyr fantastisk utsikt over det toskanske landskapet.

Bilde av byen Volterra i Toscana, Italia, på en dag med blå himmel og spredte skyer. Byen har historiske bygninger med røde tak, inkludert en stor rund kuppel til høyre i bildet. I forgrunnen er det frodige trær som rammer inn scenen, og utsikten strekker seg utover det bølgende toskanske landskapet med åser og daler i bakgrunnen. Vi har laget en omfattende guide til Toscana i Italia hvor vi blant annet forteller om fem populære byer som Firenze, Pisa, Siena, Montepulciano og Volterra. Vi gir deg også forslag til tre kjøreruter du kan ta for å oppleve vingårder og resten av Toscana. La deg inspirere av den italienske regionen som fikk sitt eget TV-program; «Den store matfesten - Toscana»
Volterra er en populær by i Toscana, Italia, som byr på fantastisk utsikt over regionen med de mange vingårdene. (Foto: Colourbox)
 • Etruskiske murer: Utforsk de gamle bymurene som omgir Volterra og gir et glimt av byens spennende historie.
 • Det romerske teateret: Besøk det godt bevarte romerske teatret som er et av de beste eksemplene på romersk arkitektur i Toscana.
 • Alabast-verksteder: Alabast er et lyst mineral som brukes til å lage forskjellige kunstgjenstander. Se hvordan alabast skulpturer blir laget og kjøp med deg en unik suvenir fra et av de mange verkstedene i Volterra.

Vil du heller ha en italiensk strandferie? Da anbefaler vi å sjekke ut vakre Sardinia.

Reis til Toscana – Her finner du fly og hotell

Her får du tips til hvor og hvordan du finner de billigste flybillettene!

Før du reiser anbefaler vi å lese deg opp på denne vanlige ferietabben som lurer nordmenn for millioner.

Roadtrip i Toscana: Forslag til tre ruter

Reiserutene har blitt laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI), og har blitt fakta- og kvalitetssjekket av innholdsprodusent.

Rute 1: Vin og landskap (5 dager)

Denne ruten tar deg gjennom Toscanas vakre vinområder og landskap.

Dag 1-2: Firenze | Dag 3: Firenze til Greve in Chianti (ca. 45 minutter) | Dag 4: Greve in Chianti til Montepulciano (ca. 1,5 timer) | Dag 5: Montepulciano til Pienza (ca. 30 minutter) og deretter til Montalcino (ca. 30 minutter)

Kart over Toscana i Italia hvor det er markert med røde prikker på byene Firenze, Greve in Chianti, Montepulciano, Pienza og Montalcino. Vi har laget en omfattende guide til Toscana i Italia hvor vi blant annet forteller om fem populære byer som Firenze, Pisa, Siena, Montepulciano og Volterra. Vi gir deg også forslag til tre kjøreruter du kan ta for å oppleve vingårder og resten av Toscana. La deg inspirere av den italienske regionen som fikk sitt eget TV-program; «Den store matfesten - Toscana»
Forslag til reiserute i Toscana som tar deg til populære vinområder og landskap i den italienske regionen. (Foto: ABC Startsiden)

Rute 2: Klassisk Toscana (7 dager)

Denne ruten dekker de mest ikoniske byene og severdighetene i Toscana.

Dag 1-2: Firenze | Dag 3: Firenze til Siena (ca. 1,5 timer) | Dag 4: Siena til San Gimignano (ca. 1 time) | Dag 5: San Gimignano til Volterra (ca. 45 minutter) | Dag 6: Volterra til Pisa (ca. 1,5 timer) | Dag 7: Pisa til Firenze (ca. 1,5 timer)

Kart over Toscana i Italia hvor det er markert med røde prikker på byene Firenze, Siena, San Gimignano, Volterra og Pisa. Vi har laget en omfattende guide til Toscana i Italia hvor vi blant annet forteller om fem populære byer som Firenze, Pisa, Siena, Montepulciano og Volterra. Vi gir deg også forslag til tre kjøreruter du kan ta for å oppleve vingårder og resten av Toscana. La deg inspirere av den italienske regionen som fikk sitt eget TV-program; «Den store matfesten - Toscana»
Forslag til reiserute i Toscana som tar deg til de mest ikoniske byene og severdighetene i den italienske regionen. (Foto: ABC Startsiden)

Rute 3: Toscanas kyst (10 dager)

Denne ruten kombinerer toskanske byer med den vakre kystlinjen.

Dag 1-2: Firenze | Dag 3: Firenze til Pisa (ca. 1 time) | Dag 4: Pisa til Lucca (ca. 30 minutter) | Dag 5: Lucca til Viareggio (ca. 30 minutter) | Dag 6: Viareggio til Livorno (ca. 45 minutter) | Dag 7-8: Livorno til Piombino (ca. 1,5 timer) | Dag 9: Piombino til Volterra (ca. 1,5 timer)

Kart over Toscana i Italia hvor det er markert med røde prikker på byene Firenze, Pisa, Lucca, Viareggio, Livorno, Piombino og Volterra. Vi har laget en omfattende guide til Toscana i Italia hvor vi blant annet forteller om fem populære byer som Firenze, Pisa, Siena, Montepulciano og Volterra. Vi gir deg også forslag til tre kjøreruter du kan ta for å oppleve vingårder og resten av Toscana. La deg inspirere av den italienske regionen som fikk sitt eget TV-program; «Den store matfesten - Toscana»
Forslag til reiserute i Toscana som tar deg langs kysten i den italienske regionen. (Foto: ABC Startsiden)

Dette kortet er anbefalt å ha med seg på reise i Europa. Her kan du lese alt du må vite om Europeisk helsetrygdkort.

Ofte stilte spørsmål om Toscana

Hva er de beste vinene å prøve i Toscana?

Toscana er kjent for sin vinproduksjon, spesielt røde viner som Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano.

Hvordan reiser man best rundt i Toscana?

Det beste transportmiddelet for å utforske Toscana er bil. Det gir deg frihet til å utforske de pittoreske landsbyene, bølgende åsene og vingårdene på egen hånd. Alternativt kan du også ta tog mellom større byer som Firenze, Siena og Pisa, og deretter bruke lokaltransport eller leiebil for å komme deg rundt.

Hva er noen typiske toskanske retter man bør prøve?

Noen typiske toskanske retter inkluderer ribollita (en tradisjonell toskansk suppe laget med grønnsaker og brød), pappa al pomodoro (tomatsuppe med brød), bistecca alla fiorentina (en stor, saftig biff), og crostini med leverpate (leverpate på brødskiver). Ikke glem å prøve lokale oster som pecorino og ricotta, samt deilige desserter som cantucci (mandelbiscotti) og gelato.

Hvordan reiser man fra Oslo til Toscana?

Det mest praktiske alternativet er å fly fra Oslo til enten Firenze eller Pisa. Direktefly til Firenze eller Pisa er tilgjengelig fra Oslo, mens det også er mulig å fly til Roma og deretter ta et innenlandsfly eller tog til Toscana.

Hvor er det best å bo i Toscana?

Det beste stedet å bo i Toscana avhenger av dine preferanser og reiseruten din. Noen populære destinasjoner inkluderer Firenze, Siena, Pisa, Lucca, og de mindre byene og landsbyene i Chianti-området. Du kan velge å bo på et vingårdshotell for en autentisk toskansk opplevelse, eller i sentrum av en by for enkel tilgang til kultur, mat og shopping.

Les mer på våre temasider: