Shopping

Tursekk: Hvordan velge riktig sekk til turen

To personer som står på et berg med utsikt over havet og noen øyer. Begge har på seg ryggsekker. Vi har fått eksperthjelp til å lage en guide på hvordan man velger riktig tursekk, som liten tursekk, mellomstor eller stor. I tillegg forgklarer vi forskjellene på tursekk dame vs mann, og legger fram populære sekker fra Osprey og Bergans.
Hvilken tursekk skal jeg velge? Dette spørsmålet stiller mange seg. Med hjelp av en ekspert gir vi deg svaret på hva forskjellene er på tursekk til dame og herre, om du skal velge liten tursekk, mellomstor eller stor, samt samlet populære tursekker fra merker som Bergans og Osprey. (Foto: Colourbox)

«Hvordan tursekk skal jeg velge?» er det mange som lurer på. Her får du svaret på hva du bør se etter, enten det er stor eller liten tursekk du ser etter.

Norgesferie har blitt veldig populært de siste årene, og det er ikke så rart, for landet vårt består av varierende, og ikke minst vakker, natur som de fleste garantert vil forelske seg i. Hvorfor ikke oppleve den på nært hånd? Enten det er dagsturer eller lengre turer du ønsker, har Norge alltids noe å tilby. Men uansett hva du velger er det viktig med en god tursekk som du kan ta med nødvendig utstyr i.

Bilde av Torbjørn Høstmark Borge fra Pulssonen. Han forteller hvordan du velger riktig tursekk.
Torbjørn Høstmark Borge i Pulssonen har over 20 års erfaring fra sportsbransjen og testing av produkter.

Vi har snakket med Torbjørn Høstmark Borge i Pulssonen, som har over 20 års erfaring fra sportsbransjen og testing av produkter. Han har gitt oss noen gode råd til hva man burde tenke på når man skal gå til innkjøp av en tursekk.

– Hva som utgjør en god tursekk er helt individuelt, men den bør ha et bæresystem som legger til rette for høy komfort, og ideelt sett skal du nærmeste glemme at du bærer sekken i det hele tatt, sier eksperten og legger til,

– Husk at den beste tursekken er den sekken som oppfyller akkurat DINE dine ønsker og behov.

Under har vi samlet Høstmark Borges beste råd for å finne rett tursekk til ditt bruk.

Trenger du inspirasjon til hva du kan gjøre i ferien? Da anbefaler vi å sjekke ut samlesiden vår for norgesferie.

Hvilke egenskaper er viktig for en tursekk?

Det er flere ting man burde tenke på før man kjøper en tursekk, og de viktigste egenskapene for sekkene vil variere fra person til person. Dette vil også variere avhengig av hva sekken skal brukes til. Høstmark Borge gir likevel en generell liste på hva man man burde se etter for å sikre en tursekk som er så komfortabel som mulig, og ikke minst, et godt kjøp.

  • Størrelse og kapasitet: Sørg for at sekken du velger er stor nok slik at du enkelt kan finne ting du har pakket ned uten å måtte ta ut alt annet.
  • Komfort: En god tursekk skal være behagelig å bære over lengre perioder. Bæresystemet bør være justerbart i lengden/høyden. Skulderstroppene og hoftebeltet bør være godt polstret og produsert i et ventilerende materiale, og brystremmen bør være justerbar i høyden.
  • Vektfordeling: Et godt hoftebelte skal bidra til å fordele vekten jevnt over ryggen og hoftene for å redusere belastningen på skuldrene. Sørg for at sekken sitter slik at vekten fordeles jevnt.
  • Slitestyrke: En tursekk skal tåle å bli brukt. Sørg for at materialet i yttermembranen er laget i ripstop nylon som tåler at du legger fra deg sekken i alt fra blåbærlyngen til en ujevn steinur, og at glidelåsene er kraftige nok til å tåle at du åpner og lukker sekken tusenvis av ganger på jakt etter Kvikk Lunsjen.
  • Vanntetthet: Mange sekker har en DWR-impregnert membran som gjør at de er vannavstøtende og vil tåle en regnskur. Denne impregneringen vil med tiden slites av, og sekken må alternativt impregneres på nytt. En god anbefaling er derfor å bruke et regntrekk, enten det følger med sekken eller du kjøper det løst.
  • Tilgang og organisering: For å forenkle organiseringen og pakkingen bør sekken ha flere rom, lommer, samt festepunkter på utsiden. Når du bærer sekken er det begrenset hvor mye du klarer å nå uten å ta den av, så romslige lommer på hoftebeltet er en stor fordel.

Her kan du lese om hvordan du velger riktig telt.

Tursekk til dame vs. tursekk til herre

Noe du kanskje ikke har tenkt på når du har sett på tursekker tidligere er at det finnes sekker som er spesielt beregnet for damer. Det er ikke slik at herrer ikke kan bruke en damesekk, eller motsatt, men tursekkene som er til damer har noen tilpasninger som kan gjøre dem mer behagelig å bære på en damekropp. Dette kan for eksempel være:

  • Rygglengde og passform: Sekker som er tilpasset damer har som regel en kortere rygglengde tilpasset kortere overkropper og smalere skuldre. De er også formet for å passe bedre rundt kvinnelige hofter og brystparti, noe som gjerne er noe bredere enn på menn.
  • Skulderstropp: Skulderstroppene på damesekker er ofte smalere og mer buet for å passe bedre rundt brystene og å følge kroppsformen.
  • Hoftebelte: Kvinner har som regel bredere hofter enn menn, som igjen gjenspeiles av et bredere hoftebelte på damesekkene.

Pinnebrød er perfekt å ta med seg på tur, her finner du en enkel oppskrift.

Liten tursekk: Passer til dagsturer

For dagsturer der du ikke trenger å bære mye utstyr, kan en sekk på 20-35 liter være tilstrekkelig. Dette gir plass til mat, drikke, ekstra klær og eventuelt førstehjelpsutstyr og andre småting du ønsker å ta med på turen.

Husk å ta med deg solbeskyttelse! Her er solkremene som er anbefalt av Forbrukerrådet.

unisex
The North Face Verto 27 liter

The North Face Verto 27 liter

Sjekk prisen her
herre
Osprey Stratos 26 liter

Osprey Stratos 26 liter

Anbefalt av Pulssonen.
Sjekk prisen her
dame
Osprey Tempest 30 liter

Osprey Tempest 30 liter

Best i test hos Tek.no.
Sjekk prisen her

Tursekk til helgeturer

For kortere turer som varer en eller to netter, avhenger det i stor grad om du baserer deg på å sove i eget telt, eller overnatte på hytte der du kun trenger å ta med deg en enkel lakenpose.

For førstnevnte vil en sekk rundt 50-55 liter være passende (inkluderer plass til telt, sovepose, liggeunderlag og lignende), mens du kan klare deg med en enda mindre sekk på rundt 40-50 liter om du baserer deg på annen overnatting.

unisex
Bergans Helium V5 55 liter

Bergans Helium V5 55 liter

Sjekk prisen her
Herre
Osprey Atmos AG 50 liter

Osprey Atmos AG 50 liter

Sjekk prisen her
dame
Osprey Kyte 48 liter

Osprey Kyte 48 liter

Anbefalt av Outdoor Gear Lab.
Sjekk prisen her

Stor tursekk til lengre turer

For lengre turer som varer flere dager, eller uker, bør du vurdere en sekk på 60 liter eller mer. Størrelsen vil også avhenge av hvilke festemuligheter sekken har, og hvor mye du kan feste på utsiden.

Det essensielle er at du får god plass til klær, mat, kokeutstyr, toalettsaker, og annet personlig tilbehør som alt fra powerbanks, kamera, bok, kortstokk, osv. For ikke å snakke om telt, sovepose og liggeunderlag som gjerne stjeler mye av plassen.

unisex
Bergans Alpinist V6 Medium 110 liter

Bergans Alpinist V6 Medium 110 liter

Sjekk prisen her
herre
Osprey Aether Plus 85 liter

Osprey Aether Plus 85 liter

Sjekk prisen her
dame
Osprey Ariel Plus 85 liter

Osprey Ariel Plus 85 liter

Sjekk prisen her

Det er viktig med gode sko! Her finner du fjellsko og tursko som er kåret til best i test.