Shopping

Ullundertøy eller superundertøy: Hva er best?

Person som har på seg ullundertøy holder opp et utvalg av både superundertøy og ullundertøy. I bakgrunnen er det grønne busker. I denne guiden vil vi besvare spørsmål som hvilket ullundertøy som er best til ditt bruk, Hvilket ullundertøy som er varmest og hva superundertøy er. I tillegg gir vi deg 10 kule fakta om ull. Velg blant populære merker som Swix, Kari Traa og Devold.
Ullundertøy fra Kari Traa og Devold eller superundertøy fra Swix? Hva er egentlig forskjellene, og hvilken aktivitet passer de enkelte til? Vi forklarer! Vi gir deg også 10 gode grunner til hvorfor ull er gull. (Foto: ABC Guider)

Kari Traa er kjent for ullundertøyet sitt mens Swix er kjent for superundertøy. Men når skal man egentlig bruke hva? Vi forklarer!

Lite er så kjedelig som å gå rundt og være kald. Ullundertøy og superundertøy er derfor det perfekte plagget for kjølige dager. Men når skal man egentlig bruke hva?

I denne guiden vil vi besvare spørsmål som; hvilket ullundertøy som er best til ditt bruk og hvilket ullundertøy som er varmest. Vi gir deg også 10 gode grunner til å bruke ull.

Interessert i trender? Her kan du lese alt vi skriver om mote.

Produktene vi presenterer i denne saken er valgt basert på nordmenns søkevaner; hvorav Swix, Kari Traa og Devold er de mest populære merkene innenfor ullundertøy og superundertøy.

Hvilket ullundertøy er best til ditt bruk?

Usikker på om du skal velge ullundertøy av 100% ull, syntetisk materiale eller kanskje en blanding av disse? Under forklarer vi hvilket som er det beste undertøyet eller superundertøyet til aktiviteter med høy, moderat og lav intensitet.

Ullundertøy med 100% ull: Holder best på varmen

Ullundertøy anbefales ved lavere intensitet hvor man ikke svetter så mye. Ull er i likhet med superundertøy også fukttransporterende, men ikke i like stor grad som de syntetiske plaggene. Ull vil derimot isolere mye bedre når du sitter i ro.

til dame
Kari Traa Smekker Half Zip

Kari Traa Smekker Half Zip

Sjekk prisen her
til herre
Devold Breeze Merino

Devold Breeze Merino

Sjekk prisen her

Superundertøy: Til aktivitetene med høy intensitet

Superundertøy, eller teknisk ullundertøy, anbefales til gangene du skal være i aktivitet med høy intensitet. Superundertøy er ofte fellesbetegnelsen på undertøy laget av syntetiske materialer. Disse plaggene er spesielt gode på fukttransport og vil være med på å justere varmen når du er i aktivitet. 

Unisex
Swix Roadline RaceX Long Sleeve

Swix Roadline RaceX Long Sleeve

Sjekk prisen her

Blanding av ull og syntetisk: Til moderat intensitet

Det finnes også undertøy som har en ullblanding og dermed består av både ull og syntetisk materiale. Disse plaggene er perfekt for deg som vil ha en kombinasjon av super- og ullundertøy.

til dame
Kari Traa Tuva Half Zip genser

Kari Traa Tuva Half Zip genser

Laget av 60% ull, 40% modal.
Sjekk prisen her
til herre
Devold Duo Active zip neck

Devold Duo Active zip neck

Laget av 80% Merinoull, 20 % Polyamid
Sjekk prisen her

Hvilket ullundertøy er varmest?

Selv om alle undertøyene vi har nevnt over er isolerende og hjelper deg med å holde varmen, er det ingen tvil om at plaggene som består av 100% ull er de som er best på å isolere, og dermed holde deg varm. Superundertøy vil hjelpe deg med å regulere temperaturen og holde deg varm når du er i aktivitet, men setter du deg ned vil du kunne oppleve å bli kald. 

Undertøy med ullmiks vil holde deg varmere enn rent superundertøy, men fortsatt ikke like varm som ren ull.

Ti kjappe fakta om ull

Under har vi samlet 10 gode grunner til hvorfor ull er et fantastisk materiale, og som kanskje også er grunnen til at det er så populært blant store og små.

  1. Ull er temperaturregulerende
  2. Ull tørker fortere enn bomull
  3. Ull har selvrensende egenskaper
  4. Ull har et mikroklima bakterier ikke trives i…
  5. ..og du trenger derfor ikke vaske ull like ofte som annet tøy, det holder å lufttørke det.
  6. Ull er fornybart, nedbrytbart og derfor bærekraftig
  7. Ull beskytter bedre mot UV-stråling enn mange andre material
  8. Ull transporterer fuktighet bort fra kroppen og holder på fuktighet uten at det føles vått
  9. I Norge er vi spesielt opptatt av ull i forhold til andre land
  10. Ifølge Store norske leksikon produseres det på verdensnivå rundt tre milliarder kilo ull hvert år.

Les mer på våre temasider: