Shopping

Utstyrsliste: Dette trenger du til baby

Bilde av utstyret du trenger til baby. Fra venstre: Bæresele, kluter, ammepute, tøfler, babynest og ulldress
(Foto: ABC Brand Studio)

Vogn, babyklær, barnevogn, babynest, hvilket utstyr trenger man egentlig til baby? Her er utstyrslisten over hva du trenger til en nyfødt.

Vordende forelder, og kanskje til og med førstegangsforelder? I påvente av en ny pode i hus er det naturlig at det stiller seg spørsmål om hva en egentlig trenger til baby. Vi har samlet produktene du faktisk trenger når du venter ditt første barn, eventuelt en attpåklatt etter at alt av gammelt utstyr er solgt bort eller kastet.

Your heading here…

Babyklær

Body. Gjerne av typen som kan åpnes helt i front, og som du ikke trenger å dra over hodet på babyen. Dette gjør det mye enklere å kle av og på en liten baby med dårlig kontroll og muskulatur i nakken. 

2-pakning med bodyer

2-pakning med bodyer

To bodyer til baby i myk og behagelig bomull.
Kjøp body til barn her

Ulltøy. Ull er varmeregulerende og passer stort sett hele året, utenom de varmeste sommerdagene. Påse bare at barnet ikke blir for varmt, og at det ikke er tykke plagg i ull om du bruker ull om sommeren. Her finner du ulltøyet som er best i test til baby, barn og junior.

Ullbody til baby

Ullbody til baby

En myk og herlig Reima-body. Bodyen er laget av merinoull/Tencel®-blandning som regulerer temperaturen året rundt.
Kjøp ullklær til barn her

Pysjamas. En har gjerne store planer om masse flotte antrekk til babyen… før den kommer. Realiteten er gjerne at babyen fort går, eller rettere sagt ligger, i pyjamas eller body og underdel store deler av dagen. Faren for søl i form av gulp eller lekk fra bleia de første månedene er veldig stor, og det blir derfor gjerne en del skift i løpet av et døgn. Klærne er derfor gjerne nettopp tatt på når morgenen gryr, og nødvendigheten for et nytt skift er gjerne ikke der – med mindre du vil imponere gjester som kommer på besøk.

Vi anbefaler derfor å heller ha mange gode pyjamaser, og gjerne av typen som åpnes helt i front, slik at du også her ikke trenger å dra den over hodet. 

Dette er klærne og utstyret som er best i test til barn og baby

Pysjamas til baby

Pysjamas til baby

Myk og behagelig pysjamas i økologisk bomull.
Kjøp pysjamas til barn her

Ulldress. En god ulldress til litt kaldere dager på farten i vogn, bilstol eller bæremeis kommer godt med. Ull er varmeregulerende og vil påse at en liten krabat, som ikke selv regulerer varme veldig godt, ikke blir hverken for varm eller for kald.

Lillelam - tunn ulldress

Lillelam – tunn ulldress

En nydelig heldress i tynn ull. Dressen lukkes med glidelås, og er i 100% merinoull.
Sjekk laveste pris her

Ull-lue. En god og myk ull-lue vil holde barnet varmt på hodet hele året. Også her er det et pluss at ull er varmeregulerende. 

Lillelam lue, classic, Beige

Bestselger! Lillelam sin klassiske lue med knyting og øreklaffer.
Kjøp lua fra lillelam her

Sokker. Har barnet ditt på seg pysjamas eller bukser uten sokker er det fint å ha noen gode sokker på lur.

Lillelam ullsokker

Lillelam ullsokker

Myke og behagelige ullsokker fra lillelam
Kjøp ullsokker her

Ulltøfler. Ikke det første du må kjøpe, da du også godt kan bruke varme gode sokker. Likevel, ulltøfler er supre å ha for å sikre varme føtter når en er ute på tur. 

Disse skoene er best i test til barn og junior

Votter.

Siklesmekke. Disse kommer du sannsynligvis til å trenge flere enn du tror av! Sikling og gulping er det nemlig mye av de første månedene, og noen ganger årene, etter fødsel. 

Annet:

På Stell-såpe. En ting man gjerne ikke er forberedt på når en får barn er hvor mye flekkfjerning en skal drive med i årene som kommer. Gulp, tran og søl fra bleia er bare noen av tingene en vil oppleve at lager stygge flekker på klær og utstyr.

Med såpe og tilbehør fra På Stell er det riktignok ikke noe problem! Denne fjerner stort sett alt av flekker til og med de vanskeligste og er veldig lett å bruke.

Smokk. Det er ikke sikkert at barnet ditt kommer til å ville ta smokk, men til de seneste nattetimene hvor det er lite søvn og mye uro er det for noen en ren og skjær lettelse når babyen bestemmer seg for at en smokk skal få ta over jobben for mammas bryst. 

Spise og mating av baby:

Tåteflaske. Dette er det ikke alle som trenger, og dette kommer selvsagt helt an på om du ammer eller ikke. Likevel vil nok de aller fleste vil komme til å ty til en tåteflaske en kveld mamma skal ut på dill, eller til et ekstra måltid i løpet av døgnet. 

Gulpekluter. Dette er de tynne klutene som brukes når barnet skal gulpe. Enten det kommer gulp eller ei, må en alltid prøve å få ut en eventuell gulp eller rap etter mating og da er det fint å kunne beskytte seg litt til gangene «uhellet», eller gulpen, først er ute.

Transprøyter. I Norge anbefaler Helsedirektoratet tran til alle barn fra de er fire uker gamle for optimal utvikling. Disse gjør mating med tran mye enklere fordi du stikker de inn langs kjaken til barnet og babyen dermed ikke umiddelbart smaker den, for de fleste, vonde smaken før du nesten er ferdig med matingen.

Sove og tilbehør til baby:

Helseteppe / teppe. Hva er forskjellen på helseteppe og et vanlig teppe lurer du kanskje på? Det geniale med et helseteppe er at det kan vaskes på 60 grader og dermed bli kvitt alt av gulp, mat eller søl fra bleia. 

Babynest. Et babynest er de søte små putelignende madrassene til barn, som ikke bare er utrolig praktiske, men også veldig fine! Et babynest kan du plassere hvor som helst, selv på relativt høye møbler som en seng eller sofa, og på grunn av veggene som omkranser babyen på alle kanter vil du være sikker på at en nyfødt baby ikke ruller ned fra møbelet. OBS: Dette gjelder selvsagt bare i starten hvor babyen ikke ruller eller beveger seg mye enda. Med babynest kan du stort sett ha med deg babyen over alt, og selv på gulvet vil du kunne legge babyen i den behagelige og flotte «sengen».

Madrass. Lub har anbefalinger til madrass til baby:

– Madrassen skal være ren og relativt fast. Det anbefales enten å bruke ny madrass eller å ha et vaskbart trekk eller en tynn overmadrass over den brukte madrassen.

Bedside crib / Sprinkelseng. Dette velger du selv, men forskjellen er gjerne at en bedside crib kan stå helt inn til din egen seng, og med en side åpen slik at du enkelt kan mate og komme til babyen i løpet av natten uten å måtte gå ut av sengen din selv. 

Babydyne. Dyner til nyfødte (0-1 år) er gjerne i størrelsen 65×80 cm. Til barn er det vanlig med størrelse 80×100 cm og til barn/ungdom 140×200 cm.

Laken og dynetrekk. 

Stell og tilbehør til baby: 

Neserenser / nesesuger. En nyfødt baby kan hverken blåse ut snørr fra egen nese, eller i det hele tatt forstå eller lyde en kommando om å gjøre det. Da er en neserenser helt genial å ha for hånden når nesen blir så tett at det blir plagsomt og slitsomt for barnet. 

Krem til såre rumper. Såre rumper vil dukke opp uansett hvor flink en er til å skifte bleie. Da er en god krem til såre rumper kjekk å ha. 

Stellebord / stellematte

Badebalje. Her finnes det mange forskjellige typer, men en som har blitt spesielt populær de siste årene er av typen du kan brette sammen for å spare plass. Det kan også være lurt med en «stol» til å legge babyen i baljen, da dette gjør at du har større frihet med hendene.

Vaskekluter. Gjerne av bambus eller bommulsfroté til små sarte truter, underarmer og stumper. 

Våtservietter. Til gangene du skal ut på tur og ikke er i umiddelbar nærhet til en vask. Kjekk å ha i stellevesken til en hver tid!

Febertermometer.

Engangskluter. Gjerne det en vasker stumpen på poden med hver dag hjemme på stellebordet.

Bleier.

Babyolje. Til å ha noen dråper i badevann da en sart hud ikke tåler sterke såper, og oljen vil tilføre fukt til babyens hud heller enn å tørke ut. 

Neglesaks. Trodde du dine negler vokste fort? Ikke før du har fått barn, da skjønner du den virkelige betydningen av negler som vokser fort.

Bleiebøtte. Trenger vi si mer enn, holder vondt lukt unna og sjeldnere turer ut til søppeldunken? 

Sikkerhet og reise:

Bilstol

Bilstol-adapter til vogn. Genialt! Med denne setter du bare over bilstolen fra bilen til vognen på null komma niks, og trenger med andre ord ikke uroe deg for å vekke barnet i prosessen, eller styre med noe mer før en kjapp tur inn på butikken. 

Ulike adaptere for bilstol til barnevogner

En adapter til bilstol gjør dagene på farten enda lettere for deg med baby. Adapteren klikkes enkelt på barnevognen din. Supert for byturer, kjappe turer på butikken, eller når babyen har sovnet i bilen.
Sjekk prisen her

Barnevogn og tilbehør:

Vogn. Denne sier seg egentlig selv, men med en liten baby i hus vil gjerne spaserturene bli flere. En baby kan gjerne ha problem med å finne søvnen selv og her kan en barnevogn være til god hjelp. En behagelig og vuggende trilletur er nemlig ofte veldig søvndyssende for en liten ny verdensborger. Her finner du barnevognene som best i test

Stelleveske. Denne får du brukt mye! Tenk gjerne over om du kommer til å ha med mat eller ikke når du velger størrelse på denne. 

Vognpose. Igjen, så lettvint! Denne ligger klar i vognen til en hver tid så er det bare å glide igjen glidelåsen og komme seg ut på tur. Her avslører vi hvilken vognpose og annet utstyr til barn og baby som er best i test.

Insektsnett. 

Regntrekk. 

Til mamma:

Ammebh. Lykke til om du velger å spare penger og ikke kjøpe deg denne…

Ammeinnlegg, både engangs, og av ull. Disse vil sikre at du ikke får våteflekker av melk på toppen din hver gang du hører barnegråt eller noen nevner baby de første månedene. Ammeinnlegg i ull vil være forebyggende mot brystbetennelse da de holder brystene varme. 

Ammepute. Denne er ikke heller livsnødvendig, men du kommer aldri til å angre på å ha kjøpt denne. Noen opplever å få vondt i nakke og rygg fra amming og feil sittestilling de første månedene, og her vil en god ammepute være til stor hjelp. Vi vil til og med anbefale å kjøpe den en stund før fødsel fordi de er nydelige å sove med, og å ha mellom beina, om du sliter med å sove og bekkenet gjør vondt de siste månedene av graviditeten.

Ikke mest nødvendig, men kjekt å ha:

Sterilisator. Dette er et redskap som gjør steriliseringen av tåteflasker og smokker til en lek! 

Frottéhåndkle. Ikke krise om du ikke skaffer deg dette, men det er lettvint med et passende håndkle i mykt stoff og gjerne med hette til babyen. 

Bæresele. Mange sverger til bæremeis da det gjør alt av ærender, plikter, rydding og dyssing av urolige babyer som ikke vil ligge alene lettere. 

Etter hvert:

Lammeskinn. Dette brukes i bunn av senger og vogner for å regulere varmen godt for babyen. Flere hevder også at barna sover bedre med ett.

Reiseseng. Til babyen er stor nok til å ikke sove i samme seng som deg, eller dere skal ut på tur.