Bolig

Utvendig husvask: Hvordan vaske husvegg og hagemøbler med skum

Skumvask av husvegg og utemøbler: Mann spyler huset med skumvask.
Vi viser deg den enkleste måten å ta utendørs-vårrengjøringen!

Visste du at du ikke trenger stiger og stillas for å rengjøre huset utvendig?Slik vasker du husveggen og utemøbler med skum.

Gjennom et år samler det seg fort mye sot, eksos, støv og pollen samt svertesopp og alger på fasader utendørs. Og har du opplevd dette før vet du at det kan være skikkelig vrient å få vasket det helt bort?

Huset ditt bør vaskes hvert år, men om du gjør jobben ordentlig og med riktig utstyr er heldigvis mye av jobben gjort i en fei.

Det du trenger er:

  • Høytrykkspyler
  • Skumkanon til høytrykkspyler
  • Skumvask til hus

Hvilken husvask er best? 

For det beste resultatet kan du dekke fasader, terrasse og utemøbler med skum. Skummet sprøyter du enkelt på med en beholder du fester til høytrykkspyleren din. Husk å ikke bruke for hard stråle fra høytrykkspyleren, da det blant annet kan skade malingen på panelene. Med en skumkanon får du dekket store overflater fort, og såpen trenger i tillegg dypt for en grundig og gjennomført vask.

Se hvordan du bruker skumvask til huset i videoen under. (Artikkelen fortsetter nedenfor)

Skumvasken gir et tykt skum som henger godt, og som rengjør i dybden. Den tar bort skitt, sot, fett, grønske, alger og sopp på fasader av mur, betong, stein og tre, gjerder og levegger.

Merk: Er det varmt og strålende sol ute er det best å heller vente til en overskyet dag, og det gjør heller ingenting om det regner lett. Såpen får nemlig virket lenger om det er fuktig. Vasker du i solsteika tar det ikke lang tid før såpen tørker helt inn, og det må du unngå.

Les også: Slik vasker og oljer du terrassen din

Få «nytt hus-look»

En grundig fasadevask kan få huset ditt til å skinne, nesten som om det var nymalt. Om du er godt forberedt og bruker riktig utstyr kan vaskingen unnagjøres på en ettermiddag (avhengig av størrelsen på huset, selvsagt), så en godt utført vask av veggene kan fort gi deg mye valuta for pengene. 

Å vaske utsiden av et hus er ikke bare for «syns skyld», om du dropper vaskingen blir malingsfilmen fortere matt, og soppdannelser fester seg lettere på panelene. 

Det beste redskapet for å skrubbe i vei er en børste med stive hår, og gjerne med et teleskopskaft som lar deg børste avgårde uten å måtte styre og ordne med trapper og stiger for å nå opp hele veggen.

Vask vinduer utvendig og utemøbler med skum

Vinduene kan også vaskes med skum, såfremt det skylles og tørkes av før det danner seg skjolder på rutene. 

Utemøblene dine har også godt av en skikkelig grundig skumvask i ny og ne, og da fjerner du enkelt og greit bare puter og annen tekstil før du går til verks med skumkanon og børste.

Bilde av person som vasker utemøbler med skum.
Så enkelt kan du faktisk vaske utemøblene dine.

Husvask før maling

Skal du male, må du vente til det blir litt varmere i været. Da vasker du med kraftigere midler som matter malingen og gir vedheft.

Les også: Slik pusser du opp et gammelt møbel