Shopping

Dette må du vite om væske til vann-varmepumper (Jord-, sjø- og bergvarmepumpe)

Bilde av vannbåren varme i et hus. Vannbåren varme kan komme fra enten luft-til-vann-varmepumpe, væske-til-vann varmepumpe, biokjel eller solfangere.Vi har tatt for oss væske til vann-varmepumper (bergvarmepumpe, sjøvarmepumpe og jordvarmepumpe) og forteller om Enova-støtte, pris på installasjon og strømbruk.
Væske til vann-varmepumpe er en av typene varmesystem vannbåren varme fungerer sammen med. Vi har tatt for oss alt fra hvorvidt du får Enova-støtte, til strømforbruk og pris på installasjon på varmepumpen som også kalles bergvarmepumpe, sjøvarmepumpe og jordvarmepumpe. (Foto: Colourbox)

Vurderer du å installere en væske til vann-varmepumpe, også kalt sjø-, jord- og bergvarmepumpe? Vi skriver om strøm, pris og Enova-støtte.

En væske til vann-varmepumpe, også kalt bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe, benytter seg av bergvarme og kan dekke det meste av energien du har behov for i boligen din. Du kan spare mye på oppvarming av både bolig og vann med en væske til vann-varmepumpe, men dette varierer også etter hvilken av de tre forskjellige typene du velger.

Under tar vi for oss alt fra prisen på installasjon av varmepumpene, mulig strømbesparelse, hvilke væske til vann-varmepumper som er best i test og hvorvidt du kan få Enova-støtte på denne typen varmepumpe.

Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra hvilke som er best i test til strømforbruk.

Hvor mye strøm bruker en væske til vann-varmepumpe?

Bergvarmepumpe: Dette er den vanligste typen væske til vann-varmepumpen i Norge. Energismart skriver at man reduserer energiforbruket til oppvarming med 60 til 70% og at du, om du vanligvis bruker 25 000 kWh strøm totalt, kan regne med å spare 13 000 kWh.

Årsvarmefaktor (SCOP) er på 4 – 5.

Jordvarmepumpe: Denne typen varmepumpe er mer vanlig i Sverige enn i Norge, fordi man som nevnt som regel bruker bergvarmepumper når det er snakk om jordvarmepumper i Norge. Denne typen oppvarming er 2 til 4 ganger mer effektiv enn vanlig elektrisk oppvarming og kan stå for så mye som ca 85% av oppvarmingsbehovet til varme og varmtvann i en bolig.

Årsvarmefaktor (SCOP): 2 – 4

Sjøvarmepumpe: En sjøvarmepumpe er også 2 til 4 ganger mer effektiv enn vanlig elektrisk oppvarming og kan stå for så mye som ca 85% av oppvarmingsbehovet til varme og varmtvann i en bolig.

Årsvarmefaktor (SCOP): 2 – 4

Hva er prisen på en væske til vann-varmepumpe?

Enova skriver at en varmepumpe koster fra 120 000 og oppover. Varmepumpeinfo har gjort hele regnestykket og skriver at prisen på både væske til vann-varmepumpen, installasjon og borring fort kommer på 200 000 til 300 000 kroner. Hvor mye det koster for deg avhenger av flere faktorer som blant annet dybde på energibrønn, grunnforholdene der du bor og hvor langt man må grave ned til berget.

Levetiden på en bergvarmepumpe er på rundt 20 år.

Fyre med ved eller varmepumpe? Vi avslører hva som er billigst oppvarming i vinter!

Uforpliktende tilbud på varmepumpe
Få tilbud på varmepumper til ditt hjem

Få tilbud på varmepumper til ditt hjem

Sjekk om du også kan spare penger på ny varmepumpe tilpasset ditt hjem og behov. Fyll ut et skjema på kun 2 min og motta tilbud, helt gratis og uforpliktende!
Få tilbud på varmepumper her

Får man Enova-støtte på væske til vann-varmepumpe?

Ja, du kan få Enova-støtte på væske til vann-varmepumpe på inntil 10 000 kroner. Støtteordningen gjelder for private husholdninger og må være både startet, gjennomført og betalt av deg som privatperson. Du kan også få tilbakebetalt peller støtte til varmepumper i fritidsbolig. Her kan du lese mer om kriteriene som må innfris for at du skal få støtte.

Her forteller vi hvilke varmepumper man får Enova-støtte på.

Best i test væske til vann-varmepumpe av typen bergvarmepumpe

Svenske Energimyndigheten har gjennomført en test av væske til vann-varmepumper av typen bergvarmepumper. De kåret ikke én varmepumpe til den beste av alle, men kåret de beste varmepumpene til forskjellig type bruk.

Bergvarmepumpen NIBE F1245: Den beste til radiatoranlegg med en årsvarmefaktor på 3,7 og 3,9 montert i hus med energibehov på henholdsvis 24.200 kWh i året og 34.300 kWh i året.

Bergvarmepumpen Viessmann Vitocal 343-G: Best på tilkobling til anlegg med vannbasert gulvvarme. Varmepumpen har en årsvarmefaktor på 4,5 og 4,9 montert i hus med energibehov på henholdsvis 24.200 kWh i året og 34.300 kWh i året.

Hva er en væske til vann-varmepumpe?

En væske til vann-varmepumpe, eller bergvarmepumpe, sjøvarmepumpe eller jordvarmepumpe som de også kalles, henter, som navnet tilsier, energien fra jord, fjell eller sjø og bruker denne til å varme opp radiatorer eller vannbåren varme i bolig og bygninger. Ifølge Enova egner en væske-til-vann-varmepumpe seg for:

  • Deg som ønsker en fornybar varmekilde som også gir lave energiutgifter.
  • Boliger som har et totalt energibruk på over 30.000 kWh per år.
  • Deg som skal fjerne oljefyren.
  • Boliger med vannbårent varmesystem. Har du ikke dette, kan Enova gi deg støtte.