Smarte tips

Valg 2023: Alt du må vite om stemming

Valg 2023: Kommune- og fylkesvalget nærmer seg. På bildet ser du en orange stemmeboks hvor noen putter en rosa stemmeseddel i. Vi har funnet svar på vanlige spørsmål angående stemming slik at du føler deg forberedt før du går til valglokalene.
Kommune- og fylkesvalget nærmer seg, og mens noen har stemt flere ganger før er det andre som skal stemme for første gang. Vi har funnet svaret på det mange lurer på før de skal stemme, som for eksempel: Hva må man ha med seg når man skal stemme? og, hvor kan man stemme? (Foto: Tore Fjeld/Valgdirektoratet )

Valg 2023: Vi forteller alt du må vite angående stemming. Vet du hva du må ha med deg, eller hvor du kan stemme? Vi gir deg svaret.

Kommune- og fylkesvalget nærmer seg, og da er det nok mange som lurer litt på hvordan stemming fungerer og hvordan man skal gjøre det.

Forrige kommunevalg var i 2019 og tall fra SSB viser at det da bare var 64,8% av den norske befolkningen som brukte stemmeretten sin. Det er lovlig å ikke bruke stemmeretten sin, men valgforsker Frank Aarebrot sa i 2013 til Dagsavisen at en ubrukt stemme er en stemme til det partiet du ikke vil stemme på.

Vet du ikke hvem du skal stemme på, eller er det ingen av partiene du ønsker å gi din stemme til er det bedre å stemme blankt. Da viser du at du støtter demokratiet, men ikke vil stemme på et bestemt parti, skriver Dagsavisen.

Vi skriver ofte om nyttige ting som dette. Her kan du lese alle våre «visste du at»-saker.

Mange sitter med spørsmål om hvordan man stemmer, når man kan stemme og andre praktiske spørsmål rundt stemme-prosessen. Vi har derfor funnet svaret på ofte stilte spørsmål.

Når kan man forhåndsstemme og når er valgdagen?

Mange velger å forhåndsstemme for å unngå kø, eller rett og slett fordi det ikke passer for dem å stemme på selve valgdagen.

– Man kan forhåndsstemme fra og med 10. august til 8. september, sier Kjetil Vataker Johansen,
Kommunikasjonsrådgiver i Valgdirektoratet.

Selve valgdagen er 11. september.

Hvor kan man stemme i 2023?

Skal man forhåndsstemme kan man stemme i hvilket som helst valglokale i landet.

– På selve valgdagen må man stemme i den kommunen man har stemmerett i, sier Johansen og forklarer at hvis man vet man kommer til å oppholde seg i en annen kommune enn den man har stemmerett i på valgdagen, må man altså huske å forhåndsstemme innen 8. september.

På valgkortet vil det stå hvilke valglokale som er nærmest der du bor, men på valgdagen kan man stemme i hvilket som helst valglokale så lenge det er i kommunen du har stemmerett i.

– Velgere som bor eller oppholder seg i utlandet kan forhåndsstemme på norske ambassader og utenriksstasjoner, eller hos andre oppnevnte stemmemottakere frem til og med 1. september. Stemmen blir da sendt hjem til den kommunen vedkommende har stemmerett i, forklarer Johansen.

En oversikt over tilgjengelige stemmesteder i utlandet finnes på www.valglokaler.no

Hva må man ha med seg når man skal stemme?

For å stemme trenger man kun legitimasjon. Legitimasjonen må inneholde navn, fødselsdato og bilde, og kan for eksempel være pass, nasjonalt ID-kort, førerkort eller bankkort med bilde.

– Oppholder man seg på en institusjon som sykehjem, sykehus eller fengsel, kan man få en ansatt til å bekrefte identiteten sin. I slike tilfeller må den ansatte da legitimere seg, sier Johansen.

Mange tror ofte at de må ha med valgkortet sitt for å stemme, men det trenger man altså ikke..

– Valgkortet inneholder nyttig informasjon om hvilken kommune man har stemmerett i, samt hvor, når og hvordan man stemmer, legger Johansen til.

Hva gjør man hvis man er syk på valgdagen og ikke har forhåndsstemt?

Ønsker man å stemme på selve valgdagen, må man møte opp ved et av valglokalene i kommunen man har stemmerett i, og avlegge stemmen der.

– Hvis velgeren ikke er i stand til å bevege seg inn i valglokalet, kan vedkommende avgi stemme til to stemmemottakere umiddelbart utenfor valglokalet. Men det er ikke anledning til å stemme hjemmefra på selve valgdagen, sier Johansen.

Hvordan stemmer man hvis man ikke kan forlate hjemmet sitt?

Andre har derimot andre grunner som gjør at de ikke kan møte opp på valgdagen. Da kan man ta kontakt med kommunen for å få forhåndsstemme hjemme.

– Hver enkelt kommune informerer om søknadsfrist – og velgeren må da selv ta kontakt med kommunen innen denne fristen, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Kan noen andre stemme for deg?

– Nei. I Norge er det hemmelig valg, som betyr at man må velge ut stemmeseddel og avlegge stemmen selv. Det er ingen mulighet for at noen andre kan overlevere stemmen på dine vegne, avslutter Johansen

Les mer på våre temasider: