Smarte tips

«Vanntabben» som kan sende deg opp i vekt

Kvinne som sitter og drikker vann av gjennomsiktig glass foran vindu, med solen i ansiktet. Vi forteller hva vanntabben som kan sende deg opp i vekt er.
Å drikke vann er noe de fleste lærer veldig tidlig er både viktig og sunt, men at det også kan ha innvirkning på vekten det er ikke like viden kjent. Vi forteller hva forskning og ekspertene sier. (Foto: Colourbox)

Enn at noe så enkelt som å ta seg ett glass vann, eller ei, kan spille inn på vekten? Forskningen er klar og dette sier den.

Visste du at det å gjøre en så enkel tabbe som å drikke for lite vann kan ha innvirkning på vekten din? Altså hvorvidt du drikker nok eller for lite vann faktisk kan utgjøre en forskjell på hvilket siffer som dukker opp på den lille avslørende skjermen på vekta? Dette er noe både Klikk.no og flere andre nettaviser kan melde om, og det er det ifølge forskning og ekspertene flere grunner til.

Dehydrering gir utslag i sultfølelse

–  Når kroppen er dehydrert kan du oppleve å få en falsk sultfølelse som egentlig er kroppens skrik etter drikke, skriver Klikk.no.

Klikk skriver videre at mild dehydrering gir utslag i sultfølelse og at man derfor kan si at vann er indirekte med på å hjelpe til vektreduksjon, eller forhindre vektøkning.

Også denne forskningen skrevet om hos Onlinelibrary peker mot en sammenheng mellom vann og overvekt.  

– Det kan ta veldig lang tid før man innser at man er tørst. I første fase av dehydreringen vil mange forveksle tørstfølelsen med sult. Man vil da ofte prøve å tilfredsstille dette behovet ved å spise. Selv om kroppen i utgangspunktet ikke trenger mat, men ønsker drikke, sier Norheim.

– Dette kan føre til økt inntak av mat som betyr ekstra kalorier, som igjen kan føre til at man går opp i vekt, forteller Kjellså.

Motivasjonsflaske

Motivasjonsflaske

Perfekt til deg som ønsker å drikke mer vann
Sjekk prisen her

Hvor mye vann skal man drikke?

Nå lurer du kanskje på hvor mye vann det er anbefalt at man drikker? Helsenorge.no skriver at man først og fremst skal drikke når man er tørst. De har likevel en anbefalt mengde på 2 til 2,5 liter vann om dagen for et moderat fysisk aktivt voksent menneske.

Liker du «visste du at»-saker som dette? Hvordan geniene sov, hvorfor du ikke burde drikke kaffe om morgenen eller trene når du er syk finner du svaret på i vår samleside for visste du at-saker.

– Drikk mer vann – og gå ned i vekt

Stavanger Aftenblad har skrevet artikkelen «Drikk mer vann – og gå ned i vekt» og henviser til interresant forskning på feltet.

– Drikker en nok vann kan man øke hvileforbrenningen med opptil 25 prosent, sier treningsekspert Even Rotevatn til Rogalands-avisen.

– Tidligere forskning viser at det å drikke vann øker hvileforbrenningen hos voksne, og et lavt inntak av vann ofte samsvarer med overvekt og mindre suksessfulle forsøk på vektreduksjon, sier Rotvatn.

Drikkeflasken som hjelper med å drikke mer: Nå skal «alle» ha motivasjonsflaske, slik funker den.

Gikk ned i vekt ved å drikke vann før mat

TV2 skriver også om temaet vann og vektnedgang. De har sett på forskning utført ved universitetet i Birmingham.

– En studie fra universitetet i Birmingham viser at overvektige kan gå ned i vekt ved å drikke en halv liter med vann en halvtime før dagens hovedmåltider. Dette skriver universitetet selv i en pressemelding, gjenforteller tv-kanalen.  

Her ble 84 overvektige personer fulgt av forskere i 12 uker. Det ble satt i gang flere tiltak for vektnedgang for testpersonene. Gruppen ble delt i to hvor det som skilte dem var et enkelt tiltak med vann. Halvparten av gruppen fikk beskjed om å drikke en halv liter vann en halvtime før dagens hovedmåltider, mens de resterende ble bedt om å forestille seg at de var mette før de spiste.

– Resultatet ble at gruppen som fikk beskjed om å drikke vann, gikk i gjennomsnitt ned 1,3 kilo mer enn den andre gruppen, skriver TV 2.

Les også: Derfor er det ikke lurt å «snooze».

Til testresultatet kommenterer professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon:

– Bruken av vann øker metthetsfølelsen ved å utvide magesekken, før han forklarer at dette har blitt brukt i vektreduksjonsprogram tidligere. Han legger til at han imidlertidig tror effekten vil reduseres etterhvert som tiden går.