Bolig

Vask av drivhus: Eksperten forteller deg hvordan og hvorfor

Drivhus i en grønn frodig hage. Eksperten forteller hvorfor og hvordan man vasker drivhuset.
Visste du at også drivhuset trenger å bli vasket minst én gang i året? Hageekspert Espen Skarphagen forteller hvorfor drivhuset drar fordel av å bli vasket, og hvordan man vasker det. (Foto: Colourbox)

Drivhus har godt av å få seg en rundvask hvert år. Eksperten forteller deg hvordan du gjør det, og hvorfor det er viktig.

Har du husket å vaske drivhuset før sesongen for planting starter? Det finnes flere grunner til hvorfor det er en god ide å sette av tid til å vaske drivhuset. Ikke bare forlenger det holdbarheten på selve drivhuset, men det er også med på å gi større trivsel til plantene, og deg, når den tid kommer.

Her finner du alt du trenger å vite om drivhus

Hageekspert og blomsterdekoratør Espen Skarphagen, som står bak bloggen skarpihagen.no, forteller hvorfor det er lurt å ta seg tid til å gi drivhuset en rundvask før sesongen starter. Han forteller også om riktig valg av rengjøringsutstyr.

– Det er viktig å bruke riktig rengjøringsutstyr for å unngå å skade materialene i drivhuset, forteller Skarphagen.

SELACLEAN Ideal vask

SELACLEAN Ideal vask

Denne bruker Espen Skarphagen til å vaske drivhuset sitt.
Pris akkurat nå: 83 kroner
Gå til Megaflis her

1. Fjern smuss og støv fra drivhuset

Skarphagen forteller at det over tid vil samle seg smuss og støv i drivhuset. Dette kan være med på å hindre sollyset i å nå plantene, og dermed redusere vekstforholdene.

– Når du vasker drivhuset vil du fjerne støvet og partiklene som hindrer sollyset, og derfor får du de beste forutsetningene for god vekst når den tid kommer, forteller Skarphagen.

Minidrivhus: Her er ekspertens tips til hvilket du skal velge

2. Hindre sykdommer og skadedyr på plantene dine

En annen viktig grunn for hvorfor det er svært lurt å vaske drivhuset ifølge eksperten er for å hindre sykdommer og skadedyr.

– Det finnes ulike sykdommer og skadedyr som trives i et skittent og fuktig miljø. Det er derfor lurt å vaske drivhuset slik at skadedyrene ikke sprer seg, sier hageeksperten.

3. Øk levetiden på drivhuset

– Ikke bare gjør en rundvask det bedre for plantene dine. Det vil også forlenge levetiden til selve drivhuset. Å vaske drivhuset kan forhindre at materialet blir slitt og skadet over tid. Så ønsker du å ha drivhuset så lenge som mulig er det derfor lurt å gi drivhuset en rundvask, sier Skarphagen.

4. Forbedre utseende på drivhuset

Sist men ikke minst har man den estetiske grunnen til hvorfor drivhuset burde bli vasket. Skarphagen forteller at drivhuset rett og slett blir finere å se på.

– For mange er drivhuset en dekorasjon i hagen, og da vil man gjerne at det skal ta seg best mulig ut. En rundvask kan gjøre nettopp dette. Et rent drivhus vil også gjøre det triveligere å tilbringe tid der, noe som kanskje gir større motivasjon til å ta vare på plantene, sier Skarphagen.

Her får du ekspertens råd om hvordan du setter opp drivhus.

– Det anbefales å vaske drivhuset minst en gang i året, eller oftere hvis det blir fort skittent eller man får plager med skadedyr.

Det er opp til deg om du vil vaske det når sesongen er ferdig, eller om du venter til våren før sesongen starter på nytt.

Drivhus Palram Victory Orangery 10,33M²

Drivhus Palram Victory Orangery 10,33M²

Pris akkurat nå: 22 077 kroner
Gå til Glass & Interior her

Les også: Alt du trenger å vite for å lykkes med drivhus.