Bil

Veisalt: Hvordan forebygge rust på bilen

Bilde av en vei hvor det tydelig er saltet da snøen ligger som sørpe. Vi forklarer de negative sidene med veisalt, og gir deg fem tips til hvordan man forebygger rust på bilen.
Det som gjør veiene trygge å kjøre på kan være bilens værste fiende. Veisalt gjør nemlig at rusten trives godt på kjøretøyet ditt. Vi gir deg 5 tips til hvordan man forebygger rust på bilen. (Foto: Marie Henriksen/Startsiden)

Veisalt er rustens bestevenn og kan derfor gjøre stor skade på kjøretøy. Vi gir deg 5 tips til hvordan du forebygger rust på bilen.

Veisalt er en velkjent løsning for å holde veiene trygge når vinteren byr på sitt varierende vær. Men vet du egentlig hva dette saltet gjør med bilen din? Vi forklarer de negative sidene med veisalt, samt hvordan du unngår de store skadene saltingen kan påføre bilen din.

Langvarig eksponering for veisalt kan nemlig føre til korrosjon, lakkskader og rust på bremser og hjuloppheng.

Trenger du flere bil-triks i den kalde årstiden? Her kan du lese alt vi skriver om tema «bil».

5 tips til hvordan man forebygger rust på bilen

1. Regelmessig vask:

Det viktigste du gjør er å vaske bilen regelmessig for å få bort saltet som har satt seg. Her gjelder det å være nøye med vasken.

‒ Vi anbefaler at du er nøye med bilvasken om vinteren. Egentlig bør du vaske bilen hyppigere om vinteren enn hva man gjør om sommeren, forklarer Rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen, til Bil24.

Vi tipser også om hvordan man unngår at spylevæsken fryser i vinter.

2. Vær ekstra nøye med bremsene

Bremsene er spesielt utsatt for rust i vintersesongen. Det er derfor ekstra viktig å være nøye her når du vasker bilen. NAF skriver at elbiler er mest utsatt da de gjerne «bremser» selv på motoren når man slipper gassen, noe som fører til at bremsene blir mindre brukt. De kommer med dette tipset:

– Det du enkelt kan gjøre selv er å bremse hardt i kontrollerte former noen ganger gjennom vinteren. Da får du vekk rusten før den tar ordentlig tak i metallet på bremseskivene.

3. Poler før og etter vintersesongen

Det kan også lønne seg å polere bilen både før og etter vintersesongen. Dette gjør at salt og skitt ikke setter seg like lett på bilen, samt at det vil være lettere å vaske det av bilen.

Når vinteren er over vil det også bli lettere å fjerne det som måtte sitte igjen etter en vinter med salting.

polering
Turtle wax ceramic polish & wax

Turtle wax ceramic polish & wax

ALL-IN-ONE formula som gir utrolig klarhet, glans og beskyttelse.
Pris akkurat nå: 218 kroner
Gå til Verktøy her

4. Understellsbehandling:

For noen bileiere kan det lønne seg å ta understellsbehandling. Dette er en behandling som gjør at understellet på bilen, som er spesielt utsatt, blir mer beskyttet mot vinterens salting.

– Men for å opprettholde rustgarantien fra fabrikk/importør må du få bekreftet fra forhandler/importør at den behandlingen du vil foreta ikke vil ha betydning for gjennomrustgarantien, forklarer Audun Bergerud, teknisk konsulent i NAF, til Motor.

5. Fiks skader med en gang

Skader som bulker og riper kan gjøre lakken mer sårbar for rust. Det er derfor lurt å fikse slike skader så raskt som mulig. Dette er noe man kan gjøre selv med enkelt utstyr.

lakkstift
Motip Kompakt Svart 12 ml

Motip Kompakt Svart 12 ml

Motstandsdyktig mot korrosjon og salt.
Pris akkurat nå: 108 kroner
Gå til Mekster her

Hva er veisalt og hvorfor brukes det?

Ettersom veisaltet kan gi skade på bilen er det mange som lurer på hvorfor man da bruker det på veiene.

Veisalt, ofte kjent som natriumklorid, er det primære middelet brukt for å smelte is og snø på veier. Det senker frysepunktet for vann, noe som effektivt forhindrer isdannelse og gjør vinterveiene tryggere å kjøre på. Det enkle svaret er derfor at veisalt er med på å øke trafikksikkerheten på norske vinterveier.

Et annet problem mange biler opplever i den kalde årstiden er flatt batteri. Rådgiver i NAF Jan Harry Svendsen forklarer her hvordan man unngår flatt batteri på bilen i kulda.

Les mer på våre temasider: