Best i test

Vektvest: Det populære utstyret brukt i 16 ukers helvete

Bilde av en dame som trener med vektvest: Det populære utstyret brukt i 16 ukers helvete. Hun hopper på en benk ute g har på seg en svart te-skjorte og treningstights. Over bildet er det et annet bilde av Hollywoodtrener Cornelis Elander. – En gåtur med vektvest vil forbrenne 450-600 kalorier, har Martin Johnsrud Sundby uttalt til KK. Vi har snakket med personlig trener Cornelis Elander, og ville høre hva fordelene med en vektvest er. Hvor mye vekt man bør ha, og hvem en vektvest passer til. Vi fant også vektvestene som er best i test til både dame og herre.
Hvilken vekt, hvem passer de til og hvordan og hvorfor trene med vektvest? Vi har fått svarene av Hollywood-trener Cornelis Elander! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden / Xlife / Cornelis Elander)

Vektvest har virkelig blitt populært etter å ha fått skjermtid på «16 ukers helvete». Vi spurte eksperten hvorfor og om det anbefales!

– En gåtur med vektvest vil forbrenne 450-600 kalorier, har Martin Johnsrud Sundby uttalt til KK.

Og med god publisitet og skryt under «16 ukers helvete» er det kanskje ikke så rart at vestene med vektskiver har blitt populære og rives ut av butikkhyllene? Vi har funnet hvilke som er best i test og spurt personlig trener Cornelis Elander hva han mener om de populære vestene.

– Vektvester har blitt populære og er noe mange benytter seg av, men noe vidunderredskap er det ikke!, sier treningsekspert Cornelis Elander fra Hollywood. 

Lurer du på hvilke treningsutstyr som er best i test eller hvorfor man ikke før trene når man er syk? Her finner du alt vi skriver om trening!

Bilde av kjendistrener Cornelis Elander. Vi har forhørt oss med den personlige treneren om en liste som har kåret Captain's chair (kapteinens stol) og bicycle maneuver (sykkel-crunch) til verdens beste mageøvelser. Han forteller blant annet at det er noen viktige ting de ikke nevner når de legger frem listen og hvordan han selv anbefaler å trene magemusklene for best effekt.
Cornelis Elander (corneliselander på Instagram) er personlig trener kjent for å trene både norske og internasjonale kjendiser og som programleder på TV.

Enkel og billig måte å få litt mer motstand og vekt

– Enten man trener mye med egen kroppsvekt hjemme eller gjør trappetrening og andre kardio/styrkeøkter utendørs kan dette være en smart måte for å få litt mer motstand, tyngde og utfordring, forteller Elander.  

Han mener at det er en enkel, billig, og for mange, grei måte å få litt mer motstand og vekt, og at det kan fungere for mange som ønsker å utfordre seg selv litt når det kommer til styrke.

– Men noe «vidunder redskap» er det ikke, mener han. Dette begrunner han med at skal en virkelig komme i form bør en heller fokusere på å løfte med frivekter. 

Best i test
Abilica «Power» vektvest

Abilica «Power» vektvest

Best i test hos Hardworkout.
Sjekk prisen her

Hva er fordelene og hvordan trener man med vektvest?

– I motsetning til når en trener med manualer eller frivekter kan det å benytte vektvest for mange gjøre det enklere, da en blant annet har armene frie og belastningen er fordelt på overkroppen, forklarer Elander.

Han anbefaler vektvesten for øvelser som step-up på kasse og utfall, samt statiske øvelser som planke.

– Og andre øvelser der en ellers kanskje bare benytter egen kroppsvekt. Det kan være en fin måte for å gjøre det litt tøffere og hardere. 

Elander anbefaler også vektvest til gåturer eller når du kjører trappeintervaller, og forklarer at da kan vesten gjøre treningsøktene mer utfordrende.

– Husk bare på å ikke starte opp for hardt og med for tunge vekter. Så om du skal gå til innkjøp av en vektvest, så sørg for at det er en du kan justere mengden vekter du benytter. 

Dette er treningsapparatet alle vil ha nå!

Hvilken vekt skal man velge på vektvesten?

Nettsiden ISSA skriver at man bør starte med en vest uken vekter for så å sakte trappe opp etterhvert som man kjenner seg trygg på både sin din egen utførelse av øvelser. De skriver at en god sikkerhetsregel er å aldri ha mer en vektvest med en vekt på mer enn 10% av din egen kroppsvekt.

– Her må en teste seg fram og tilpasse/legge til mer vekter ettersom en klarer å løfte tyngre, mener Elander. Han avslutter med å understreke at det er viktig med korrekt teknikk og at du alltid sørger for at du makter å utføre øvelsen riktig før du eventuelt legger på mer vekter.

Dette er pulsklokkene som er best i test i 2024.

Best i test
Titan Life Tactical

Titan Life Tactical

Beste for løping og CrossFit hos Hardworkout.
Pris akkurat nå: 1 999 kroner
Gå til Training365 her

Hva er fordelen med en vektvest?

Ifølge Healthonline er fordelene med vektvester flere og de mener de kan forbedre alt fra løping til styrke.

– Studie viser at personer som bruker vektvest på 10% av egen kroppsvekt forbrant betydelig mye mer kalorier enn både de som ikke hadde på seg vektvest og dem som hadde vektvest med 5% av sin egen kroppsvekt, forklarer de og legger til disse fordelene:

Løping: De henviser til denne forskningen og skriver at den hjelper med å øke melkesyreterskelen hos løpere. Noe som vil si at man kan komme høyere opp i puls, løpe raskere og lengre før man kjenner melkesyren og blir trett.

Stryke: De mener den forbedrer styrken under styrketrening, både utholdende og eksplsiv.

Fettforbrenning: Akkurat som Johnsrud Sundby mener de at trening med en vektvest vil gjøre at du forbrenner mer fett, men de legger til at mer forskning må til på dette området for å slå det helt fast.

Det er viktig med riktig skotøy til treningsturene. Her har du løpeskoene som er best i test i 2024.

10 kg
Vektvest 10kg

Vektvest 10kg

Pris akkurat nå: 699 kroner
Gå til 24h Shop her