Reise

Vestlandet: 5 turer som viser Norge på sitt vakreste

Norgesferie: Bilde av Geirangerfjorden i sol
Ikke mange andre land kan skilte med like vakker, varierende og storslått natur som Norge. Tar du turen til Vestlandet kan du oppleve mye av det vakreste Norge har å by på. (Foto: Fjordtours)

Preikestolen, Geirangerfjorden og ukjente perler: Vi har samlet 5 steder du må besøke om du vil oppleve vestlandet på sitt vakreste.

Vestlandet har med sin særegne natur, store byer og vakre fjorder turmuligheter og opplevelser i særklasse. Her er det også kort mellom de forskjellige attraksjonene og muligheten for flere attraksjoner i en reise er dermed en realitet. Populære Preikestolen i Lysefjorden. Majestetiske Geirangerfjorden. Vakre frukttrær i Sognefjorden og pittoreske Hardanger, her er turene vi anbefaler at du tar. 

Å Vestland, Vestland!

I følge en spørreundersøkelse av NHO, utført av TNS gallup, planlegger hele 66 prosent av deltakerene å feriere i Norge i år. En økning på nesten 10 prosent fra undersøkelser utført i 2019. I samme undersøkelse kommer det også frem at flesteparten har et ønske om å dra til vestlandet. 

Er du ute etter mer inspirasjon til Norgesferien? Her er vår samleside med mer inspirasjon til flotte steder og opplevelser både på Vestlandet og i Norge.

Preikestolen med storslått utsikt over Lysefjorden

Bilde av preikestolen og Lysefjorden i sol
Lysefjorden strekker seg fra Oanes og Forsand og videre 42 kilometer(SNL) til Lysebotn i Rogaland på Vestlandet. (Foto: Fjordtours)

En av Norges mest gåtte fjellturer og mest besøkte attraksjoner er i følge UT.no Preikestolen i Rogaland. Turistattraksjonen som i følge Preikestolen 365 ble formet for hele 10 000 år siden ligger ved Lysefjorden i strand kommune. Det unike fjellplatået er et svimlende flott mål på toppen av en vakker, middels vanskelig tur. 

Bilde av preikestolen og Lysefjorden i solnedgang
Lysefjorden er i følge Fjordtours.com Norges sørligste fjord. (Foto: Fjordtours)

I følge Visit Norway tok hele 330 000 turen opp til fjellformasjonen som ser ut som en prekestol i 2019. Stien er nå steinbelagt det meste av turen takket være sherpaer fra Nepal – noe som gjør turen mer fremkommelig og passende for de fleste. Den 4 kilometer lange turen tar likevel gjerne i underkant av to timer hver vei for den erfarne. For barn eller uerfarne kan turen ta opp til tre timer hver vei .

Etter en minneverdig tur mellom fjell, tjern og vakker vestlandsk natur venter det flate platået som utgjør Preikestolen. Utkikkspunktet rager med sine 604 moh(i følge SNL) over Lysefjorden. Det vil ikke være noe tvil om når du når toppen da den populære ruten ofte er mye besøkt. Vil du unngå mye folk på turen er det lurt å unngå å gå turen i tidsrommet 9:00 – 15:00 (juni – september). Du kan også bli med på guidede turer arrangert av Visit Norway.

Etter endt tur kan du nyte et smakfullt måltid på Preikestolen Fjellstue. Her kan også utstyr til turen lånes. Bare 45 minutter med bil fra Preikestolen finner du Stavanger, med et rikt kulturliv, noen av Norges beste restauranter, gatekunst, vakre trehus og sin unike gamleby. 

Fjordcruise ned Lysefjorden & fjelltur til Preikestolen

Behagelig fjordcruise ned Lysefjorden, lunsj og så tur opp til en av Norges mest berømte naturattraksjoner: Preikestolen. Opplev den flotte turen som ender med fantastisk utsikt over Lysefjorden fra det unike fjellplatået.
Kjøp cruise ned Lysefjorden og tur til Preikestolen her

Hotell i Stavanger

Bestill overnatting i “Oljebyen”, med nærhet til både Preikestolen, Lysefjorden og Jærstrendene.
Bestill overnatting i Stavanger her

Vestlandet på sitt vakreste: Geirangerfjorden, Ålesund og Trollstigen

Norgesferie til Vestlandet: Bilde av Geirangerfjorden i sol.
Geirangerfjorden er i følge
Innerst i den 15 kilometer lange (i følge

Majestetiske fjell, dyp grønnblå fjord, fosser og frodig vegetasjon er det som møter deg om du tar turen ned vakre Geirangerfjorden. Fjorden, som står på UNESCOs verdensarvliste, befinner seg på Sunnmøre i Møre og Romsdal på vestlandet. Den 15 kilometer lange fjorden bukter seg som en perle av en arm ut av Storfjorden. I følge SNL er dybden på fjorden 258 meter og opp mot fjell som i følge Wikipedia er nærmere 2000 meter blir de store kontrastene storslagne. 

Tar du turen til den flotte fjorden er du i godt selskap da Geirangerfjorden i følge Fjordnorway er en av Norges mest besøkte attraksjoner. Fjorden som strekker seg fra Hellesylt til Geiranger får besøkende både med bil, sykkel, cruise og Hurtigruta. Tar du turen anbefales en tur til Dalsnibba som med 1476 moh byr på en spektakulær utsikt over både Geirangerfjorden og fjellene omkring. 

Langs fjorden finner du også flere flotte fosser som Brudesløret, Sju Søstre(Knivsflåfossane) som består av sju atskilte fall, og ikke minst Friaren (Skageflåfossen). I følge Wikipedia oppstod navnet på de syv søstre fordi de kan ligne håret på syv kvinner. 

Spektakulær utsikt til ikoniske fjell og fjorder med tur til Ålesund og UNESCO Geirangerfjord & Trollstigen.

Fra smaragdgrønne Geirangerfjorden, Ålesund (kalt en av verdens vakreste havnebyer av National Geographic) og opp populære Trollstigen. Opplev spektakulær utsikt til de forskjellige attraksjonene med cruise, togtur på kjente Raumabanen og Dovrebanen.
Kjøp tur som kombinerer Geirangerfjorden, Trollstigen og Ålesund her.

Idylliske vestlandet: Sognefjorden, Flåm og Flåmsbanen

Sognefjorden ender i tettstedet Sogndal. Den vakre fjorden er i følge
Bilde av utsiktspunktet Stegastein med utsikt til Aurlandsfjorden i Sogn
Utkikkspunktet Stegastein regnes som en av Norges flotteste, og har utsikt over Aurlandsfjorden, en utstikker til Sognefjorden. (Foto: Fjordtours)

Norges lengste fjord i følge SNL, Sognefjorden strekker seg med sine 205 kilometer helt inn til foten av nasjonalparkene Jostedalsbreen, Jotunheimen og Breheimen. Idylliske Sognefjorden ligger midt på Vestlandet i Vestland fylke. Det er også ifølge SNL verdens nest lengste fjord, bare slått av Scoresbysund, Øst-Grønland (350 km), men selv er den verdens lengste åpne fjord. Fjorden som i følge Store Norske Leksikon er 1303 meter dyp hevder også Norwayinanutshell at blir kalt et av verdens vakreste reisemål. Ut fra Sognefjorden går fjordarmene Aurlandsfjorden, Fjærlandsfjorden, Nærøyfjorden, Lærdalsfjorden, Sogndalsfjorden, Årsalsfjorden og Lustrafjorden. 

Langs den vakre langstrakte fjorden finner du fruktgårder, små fargerike bygder med trehus og historiske minner, naust og noen av Norges vakreste turstier. Både Flåm, Sogndal, Lærdal og Nigardsbreen befinner seg også rundt Sognefjorden. Det er med andre ord et hav av muligheter for den som vil besøke fjorden, og både Stegastein utkikkspunkt, brevandring på Nigardsbreen, bygdebesøk på Balestrand, Sogndal eller andre idylliske bygder ved fjorden bør legges på agendaen. 

Bilde av jente som titter utover fjorden fra Stegastein
Ut fra Sognefjorden går fjordarmene Aurlandsfjorden, Fjærlandsfjorden, Nærøyfjorden, Lærdalsfjorden, Sogndalsfjorden, Årsalsfjorden og Lustrafjorden.  (Foto: Fjordtours)

Borgund stavkirke som ble bygget rundt år 1181 er norges mest berømte stavkirke og kan besøkes i Borgund i Lærdal ved Sognefjorden. Også norges eldste, og UNESCO-vernede Urnes Stavkirke finner du ved fjorden. Også den vakre bygda Flåm i Flåmsdalen er verdt et besøk. Her finner du blant annet Nordens lengste zip-line. Flåm finner du helt innerst i Aurlandsfjorden, og for å komme deg dit kan du både ta båt, bil eller med tog via den vakre og populære ruten Flåmsbanen. Banen som i følge Fjords.com er kalt en av de vakreste jernbanene i verden.

Norgesferie til vestlandet: Bilde av kvinne på topen av fjeld med spektakulær utsikt til Sognefjorden i solnedgang.

Sognefjorden i et nøtteskall

Opplev det beste av Sognefjorden, med sine høye fjell og idylliske trehus, mektige fossefall og frukttrær på ekspressbåt. Du kan selv legge til stopp og overnattinger på reisen, og gå av underveis for besøk langs den idylliske og langstrakte fjorden. Veøg selv om du vil ta turen som en dagstur eller som en lengre tur over flere dager.
Kjøp opplevelse på Sognefjorden hos Fjordtours

Elektrisk Minibuss til Stegastein, Flåm

Med denne turen reiser du “grønt” med elektrisk buss til Stegastein fra Flåm hvor du kan oppleve spektakulær utsikt over Aurlandsfjorden fra oven.
Kjøp tur til utsiktspunktet Stegastein utenfor Flåm

Hardangerfjorden: Sider, trolltunge og det nydeligste vestland

Hardanger er kjent for sin lokalproduserte sider, men visste du at "sider fra Hardanger" er en beskyttet tittel på linje med Champagne? (Foto: Fjordtours)

Hardangerfjorden er i følge SNL Norges nest lengste fjord, etter Sognefjorden, med sine 183 kilometer. Fjorden, som i følge Wikipedia også er verdens femte lengste fjord, ligger i Vestland fylke, nærmere bestemt i Sunnhordland(fra Halsnøy og Huglo) og Hardanger (til Odda og Eidfjord). 

Hardanger er i følge
i følge

Besøker du den frodige fjorden, med fruktgarder, tusenvis av frukttrær, nasjonalparker, blågrønn fjord og vakre fossefall er du sikret minner for livet. Den flotte fjorden kan også skilte med flere attraksjoner, og Trolltunga, Dronningsstien og Folgefonna er bare noen av attraksjonene som er verdt å merke seg langs den pittoreske Hardangerfjorden. 

Trolltunga har som nevnt nærhet til Hardangerfjorden. Den vakre turen til den gjenkjennelige fjellformasjonen har blitt hyppig delt i sosiale medier de siste årene. Turen beskrives som “ekstra krevende” av Ut.no. og oppgis til å ta fra 7-12 timer etter rute og erfarenhet. Bestemmer du deg for å ta turen til Trolltunga belønnes du med en spektakulær utsikt. I følge Wikipedia tårner steinformasjonen 1100 moh, ca 700 meter over Ringedalsvatnet i Ullensvang kommune, Vestland fylke. 

Sidertur i Hardanger fra Bergen

Ta turen fra Bergen til Hardanger for å oppleve lokale smaker i vakker natur langs Hardangerfjorden. Her blir du tatt med i båt fra idylliske Nordheimsund videre til den vakre fruktbygden Lofthus i hjertet av Hardangerfjorden. Visste du forresten at “sider fra Hardanger” er en beskyttet tittel på linje med Champagne?
Bestill sidertur i Hardanger her

Fruktgårder, fjorder og fossefall

Opplev det beste fra Hardagner på en tur fylt med varierte og imponerende høydepunkter. Frodige fruktgårder, idyllisk fjord, storslåtte isbreer, dramatiske fossefall og mektige fjell – alt i én og samme tur.
Sikre deg plass på den vakre turen gjennom Hardanger her

Fjelltur til Trolltunga & Hardangertapas med Sider

På denne fantastiske turen til trolltunga er alt rigget og klart for en nydelig tur. Du blir kjørt til startpunktet fir den spektakulære turen til Trolltunga, og etter endt tur venter en 5-retters med lokale delikatesser og sider fra Hardanger på Trolltunga Hotell.
Kjøp den minneverdige opplevelsen her

Bergen, vestlandets hovedstad

Vestlandet: Bilde av smug med brostein og fargerike hus i Bergen.
Bilde fra bydelen Stølen i Bergen, som er dominert av pittoreske småhus. (Foto: Visit Bergen / Robin Strand - visitBergen.com)

“Vestlandets hovedstad” Bergen har noe for enhver. Dette er byen en kan ta med seg både familie, kjæreste, venner, jobben eller dra alene til. Den vakre byen kjent for blant annet Bryggen, Akvariet i Bergen, Fløyen, Ulrikken og Fisketorget, ble tidligere i følge Bergen kommune tidligere kalt Bjørgvin som betyr “den grønne engen mellom fjellene”. Bergen ble i følge Wikipedia ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070. 

Byen har et rikt mangfold kulturopplevelser. Her finner du blant annet KODE, et av Nordens største museum for musikk, kunst og design. Også Troldhaugen, som var Edvard Griegs hjem, ligger i vestlandsbyen. Du finner også flere flotte eksempel på gatekunst laget av lokale og internasjonale gatekunstnere i byen mellom de syv fjell.

Også Norges største akvarium, Akvariet i Bergen ligger i byen. Her kan du oppleve alt fra pingviner, til spennende fisk, slanger og krokodiller, samt bli underholdt av show og bevitne fôringer.  

UNESCO har vært innom flere av Bergens attraksjoner. Bryggen er ført opp på deres verdensarvliste, mens byen selv er tildelt den gjeve tittlen UNESCO gastronomiby. Her finner du alt fra fine dining og haute cuisine til restauranter med lokale retter og råvarer som persetorsk og fiskekaker. 

Bergen: Bilde av middag fra UNESCOs gastronomiby
Bergen ble i følge Bergen kommune tatt opp som medlem i UNESCOs Creative Cities of Gastronomy i 2015. (Foto: Per Eide / Fjordtours)

Er du av den spreke typen kan turer, enten ved å gå eller ta taubanen, opp til Fløyen (320 moh.) eller Bergens høyeste fjell Ulriken (643 moh.) anbefales. 

Vestlandet: Bilde av Fløibanen i Bergen med utsikt over by og fjord i bakgrunnen.
Fløibanen er en kabelbane for passasjertrafikk mellom Bergen sentrum og det populære utsiktspunktet Fløyen. (Foto: Broadstone)

Bergen ligger idyllisk til mot fjorden, godt plassert mellom Norges to lengste fjorder Sognefjorden og Hardangerfjorden. Dette byr på en rekke muligheter for opplevelser på sjøen, og turer som «Norge i et nøtteskall» med Fjordtours er et meget populært valg. Her opplever du vestlandet på sitt vakreste, med Flåmsbanen, Bergensbanen og Aurlandsfjorden som noen av høydepunktene. 

Fjordcruise og middag hos Cornelius på Holmen

Kjøp billetter til fjordcruise og skaldyrsmiddag her

Hotell i Bergen

Bestill din overnatting i Bergen her. Stor oversikt over alle Booking.com sine hotell i “vestlandets hovedstad”.
Bestill overnatting blandt Booking sitt store utvalg hotell i Bergen

Les mer på våre temasider: