Smarte tips

Vet du reglene for passasjerer på sykkel?

Familie på sykkeltur, mor og far har hvert sitt barn som passasjer på sykkelen. Vi forteller deg reglene du må kunne når du skal ha passasjerer på sykkelen.
Hvis du ikke følger reglene når du har passasjerer på sykkelen kan du risikere å få et gebyr på 3000 kr. Eksperten forklarer hva reglene er når du skal ha passasjerer på sykkelen. (Foto: Colourbox)

Hvis du ikke følger reglene når du har passasjerer på sykkelen, kan du risikere å få et gebyr på 3000 kroner. Eksperten forklarer hva du må tenke på.

De fleste av oss har en eller annen gang i livet enten vært eller hatt passasjer på sykkelen. Det mange ikke er klar over er at det finnes regler på nettopp dette, og opprettholder man ikke disse kan man faktisk risikere å få gebyr på hele 3000 kroner.

Men hva er egentlig reglene når det kommer til passasjerer på sykkelen?

Vi har snakket med Anette Hauge, seniorrådgiver i Vegvesenet, for å få oppklart hva man må tenke på før man tråkker av sted med passasjerer på sykkelen.

Her finner du alt vi har skrevet om elsykler.

Antall passasjerer på sykkelen

Forskrift om bruk av kjøretøy § 3-1 sier: «Kjøretøy må ikke brukes med større antall personer på sitteinnretninger eller på andre plasser enn det er registrert for. For kjøretøy som ikke er registreringspliktig, gjelder fabrikantens bestemmelse tilsvarende.»

Populær elsykkel
MOMAS Jason 2023

MOMAS Jason 2023

Sjekk prisen her

– En sykkel eller en elsykkel er ikke registreringspliktig, derfor gjelder fabrikantens bestemmelser, forklarer Anette Hauge.

Bestemmelsene på dette kan man finne i for eksempel brukermanualen til sykkelen. Der vil det for eksempel stå hvor mange passasjerer sykkelen kan ha, eventuelt maksvekt sykkelen tåler.

– Vekten av barn, voksne eller gods må selvfølgelig ikke overstige det fabrikanten har oppgitt som maks kapasitet på sykkelen, da kan man risikere å få et forelegg på 3000 kroner i henhold til gebyrforskriften § 10 første ledd bokstav i, legger Hauge til.

Les kjøpsguiden: Sjekk ut disse elsyklene til under 20 000 kr.

Aldersgrense på passasjerene

Reglene er ikke så vanskelig å forstå, men det som kan være forvirrende er aldersgrensene som nevnes. Flere plasser på nettet står det nemlig at man kan transportere inntil to barn under seks år, eller ett barn under 10 år på en sykkel.

– Jeg forstår at dette kan virke forvirrende for mange, men hovedregelen på elsykkel og vanlig sykkel er fabrikantens bestemmelser, forklarer Hauge.

Men det er ikke uten grunn til at disse aldersgrensene nevnes, for de står nemlig i loven.

I tillegg til hovedregelen, hvis de tillatte vekter ikke overskrides og befordringen er betryggende, kan man ta med to barn under 6 år eller et barn under 10 år, sier Hauge.

Dette vil si: hvis fabrikanten til en sykkel tillater to passasjerer, kan du også ta med barna nevnt over, dersom det er forsvarlig og vekten ikke overskrider maksvekten fabrikanten oppgir.

populær elsykkel
Giant 22 Explore E+ 2 GTS

Giant 22 Explore E+ 2 GTS

Sjekk prisen her

Sikre barn på sykkelen

Uansett om du er godt innafor på både vekt og antall passasjerer i henhold til det fabrikanten tillater, sier forskriften om bruk av kjøretøy at de må være sikret på en forsvarlig måte for at det skal være lovlig.

Sykkelhjelm kan redde liv: Her finner du de beste sykkelhjelmene.

Frontmontering
Polisport Bilby sykkelsete

Polisport Bilby sykkelsete

For barn mellom 9-15 kg.
Sjekk prisen her
Passer sykler med og uten bagasjebrett
Hamax Kiss sykkelsete

Hamax Kiss sykkelsete

Maksbelastning: 22kg
Sjekk prisen her

Visste du at det fantes elektriske sykler til de små? Her er alt du trenger å vite om elsykler til barn.