Shopping


Hvordan velge riktig hengekøye: Disse er best i test

Hengekøye best i test: Jente i rød hengekøye med flott utsikt
Hengekøye best i test: Nyt livet i en stilig og praktisk hengekøye i sommer. (Foto: Ticket To The Moon / Get Inspired)

Lurer du på hvilken helgekøye du skal velge? Her er våre tips for både korte og lengre turer samt hvilke som er best i test!

I dag trenger du ikke nødvendigvis reise så langt for å nyte de gode friluftslivopplevelsene – selv små turer ut i nærmiljøet ditt kan gi like mye glede. Hengekøye har vist seg å være et flott påskudd for mange til å komme seg ut, uansett årstid. De enkle naturopplevelsene er for mange blitt en befriende luksus i hverdagen, der lykken er å kunne sove under en stjernehimmel.

Friluftslivbransjen har de siste årene meldt om en stigende trend til at stadig flere får øynene opp for hengekøye som et ideelt alternativ når det kommer til overnatting utendørs.

Det betyr ikke at hengekøya er i ferd med å danke ut det klassiske teltet. Snarere tvert i mot fungerer det som et godt supplement i utstyrsparken. En hengekøye er enkel å bære med og henge opp, samtidig som tilleggsutstyret bør være på plass før avgang.

Prøv hjemme først

Hvis du ikke har vært ute på overnatting med hengekøye før, så kan det være en idé å ta en prøvenatt eller to hjemme hvis du har anledning til det. Det er bedre å gjøre seg forstått med hvordan opphengsystemet fungerer og hvordan du justerer deg frem til den beste liggeposisjonen i egen hage eller bakgård fremfor ute i skogen.

Samtidig får du kontrollert at du har alt nødvendig utstyr på plass før du legger ut på tur.

Hvor selges hengekøye, og hvordan velge riktig?

Det første du bør tenke på når du skal kjøpe deg hengekøye, er å kartlegge hva slags turer du planlegger å gjennomføre. For lengre turer er det anbefalt å ta med lettere køyer, mens de tyngre modellene egner seg best til kortere utflukter ettersom mange da synes komfort og størrelse utklasser vekt.

Studer produktbeskrivelsen til de ulike hengekøyene hos nettbutikkene nøye. Der skal det komme tydelig frem hvilke typer turer de er beregnet på.

Hva trenger man av utstyr til hengekøye?

En hengekøye med presenning over henger i en skog.
Hengekøye best i test: Med Haven Tent Light - alt i ett hengekøye har du allerede det meste du trenger av utstyr til hengekøya. (Foto: Magasinet)

Det er mye man skal huske på når man skal pakke for tur ut i marka, uansett om den er kort eller lang. Da er det viktig å huske på at vekten på det øvrige utstyret kommer i tillegg til vekten på køya.

Så hva bør du ha med av utstyr når du skal ut på tur med hengekøye?

  • Liggeunderlag
  • Myggnett
  • Underquilt/underkøye
  • Opphengsbånd (om det ikke kommer med hengekøyen når du kjøper den)
  • Tarp
  • Sovepose

Med eller uten myggnett?

Dersom du vil unngå å bli spist av mygg og knott i løpet av natten sommerstid, kan det være lurt å supplere med myggnett. Hengekøyemodeller som kommer med alt inkludert har tilpasset myggnett som tilleggsutstyr, samt oppheng og regnbeskyttelse i form av en tarp.

Utformingen på myggnettet kan variere fra modell til modell, noen tillater deg å fjerne den helt mens andre lar deg kun ta den halvveis bort. Dersom du helst vil ha muligheten til å ligge uforstyrret eller la nettet ligge igjen hjemme, som for eksempel om vinteren, så er et tips å gå for en modell som kommer uten integrert myggnett.

Ikke alle hengekøyer kommer med kroker, og mange kommer uten tau eller annen form for oppheng. Ettersom det kan være knotete å få delene til å passe sammen, er det flere eksperter som anbefaler å gå for oppheng fra samme produsent som står bak hengekøya.

Hva slags liggeunderlag bør du velge til hengekøyen?

Det finnes nå et stor utvalg hengekøyer og du kan få hengekøyer både med og uten liggeunderlag. 

Velger du uten har du fordelen med at du kan variere etter sesong, men da må du huske på hva som passer de forskjellige sesongene. 

Uansett sesong er det lurt å velge ett liggeunderlag som isolerer godt. Et liggeunderlag i ull er er alltid lurt, og til vinteren er det lurt med syntetiske liggeunderlag eller dun-fyll.

Klymit Insulated Hammock V Red

Sjekk prisen her

Dette liggeunderlaget kaller Tek.no for «perfekt til hengekøyer» i sin test, og gir den 8.5 av 10 mulige. Det er behagelig å ligge på, og kan brukes hele året.

Disse hengekøyene er best i test:

Denne hengekøyen fikk 7 av 10 mulige i tek.no sin test av hengekøyer, hvor de skryter av komforten, matrialet og myggnettet, men trekker for at festebånd kommer i tillegg. En brukervennlig og allsidig hengekøye!

Ticket to the moon Pro Hammock

Hengekøye laget i fallskjermsilke, med god pusteevne. Den vil tilpasse seg kroppen din for mest mulig komfort. Høy kvalitet og stilig design. Denne er testet i all slags klima, og passer til både korte og lange turer.
Sjekk prisen her

Denne ultralette hengekøyen får svært gode skussmål hos theultimatehang.com, der skribenten skriver at den sannsynligvis er den mest komfortable lette hengekøyen han har prøvd. Perfekt for deg som vil pakke lett!

ENO Sub6 ultralett hengekøye

Sjekk prisen her

Amok Draumr 5.0 er en hengekøye som gjør det svært godt i diverse hengekøye-tester, blant annet får den svært gode skussmål i en test fra NAF, hvor de skryter av hvordan hengekøyen ved å stramme på noen stropper går fra liggende til sittende modus, samt komfort, plass og god medfølgende myggnetting.

Hengekøyen får dog noe trekk for en nokså stiv pris, og at den med alt medfølgende utstyr er forholdsvis tung og lite kompakt på tur.

Amok Draumr 5.0

Amok Draumr 5.0

Hengekøye i regn

Dersom værmeldingen er usikker, eller du vet det skal regne kan det vært lurt om du ta med deg en tarp som du spenner over hengekøya. Dersom det blåser kan det fort bli mye støy i tarpen, så sørg for at den er strammet så godt som mulig. Også skader det ikke om du i tillegg har noen ørepropper på lur, ikke minst om du er på tur med flere.

Tarp til hengekøye

Tarp fra Dovrefjell

Beskytter deg og utstyret ditt mot både sol og regn. Denne kan brukes som teltduk, solseil, gapahuk eller som et overseil for å gi et tørt område rundt teltet.
Sjekk prisen her

Stor eller dobbel hengekøye?

Det finnes forresten hengekøyer med plass til to personer. Det kan jo høres både varmt og romantisk ut, men det kan fort bli litt trangt. Hvis hengekøyepartneren din i tillegg sover urolig så kan det raskt bli en «festlig» natt. Derimot er det unektelig meget behagelig å kunne sove én person i en dobbelhengekøye.

Kammok Roo Double 40D

Sjekk prisen her

Denne doble hengekøyen ble kåret til favoritten til hektapåtur.no i deres store hengekøyetest. Med lite pakkevolum og plass til to personer er den helt super når du skal være to på tur.

Hengekøye om vinteren eller når det er kaldt?

Det er ingen problem i å bruke hengekøye til utendørs overnatting også om vinteren. Husk bare på å ha med deg riktig utstyr og å kle deg riktig. Vi anbefaler ull og sovepose beregnet for vintertemperaturer, et varmere underlag og gjerne tarp for å gjøre det lunere for deg selv. Og å ha riktig liggeunderlag og eventuelt en underquilt/underkøye. Til vinteren anbefales det spesielt et liggeunderlag som er godt isolert og som er fylt med syntetisk fyll eller dun.

Husk også på at ved kaldere temperaturer blir det også kaldt underfra. Dette er grunnen til at det er viktig å huske på å ha riktig liggeunderlag og eventuelt en underquilt/underkøye. Mange bruker også disse på sommeren i stedet for liggeunderlag.

Vil du gjøre det enkelt, kan du gå for en hengekøye som denne med alt i ett! Denne får terningskast 6 av Jakt og Fiske, og er utrolig lett å både pakke opp og å demontere. Den fikk også 9 av 10 mulige og «anbefalt» stempelet i tek.no sin test av turhengekøyer i tillegg til i deres vinterhengekøye-sak.

Hengekøyen kommer med avtagbar tarp, liggeunderlag, og myggnetting. Her får du virkelig alt du trenger, og foretrekker du å sove på bakken kan den også brukes som telt. Utformingen på Haven Tent Original gjør også at du kan du sove flatt, mer komfortabelt og med bedre utsikt enn i en tradisjonell hengekøye.

Haven Tent Original – alt-i-ett
Hengekøye, som har alt i ett

Haven tent

Alt i ett hengekøye som enkelt og raskt settes sammen som ett telt. Med liggeunderlag, tarp og myggnetting! Denne får terningkast 6 av Jakt og Fiske.
Sjekk prisen her

Hvordan bruke, og ligge i hengekøya?

Til slutt er det viktig å huske at hengekøye egner seg bedre på lavlandet sammenlignet med overnattingsturer på høyfjellet over tregrensa. Dersom det skulle være dårlig med trær tilgjengelig, kan det fort være vanskelig å finne en egnet overnattingsplass for natten. Da kan du velge hengekøyer som våre anbefalte Haven Tent Original eller Lawson blue ridge camp, som er nevnt som «hengekøyer med alt av tilbehør», tidligere i testen.

Sett deg ned på midten av køya, sleng beina oppi og nyt utsikten hvor en du har bestemt deg for å campe. Et tips er å prøve å legge deg litt diagonalt i hengekøya, det er mer behagelig.