Vi har testet Auk: En helautomatisk plantedyrker
Auk er en helautomatisk plantedyrker som styrer vann, lys og næring selv. Sammen med planteekspert Espen Skarphagen har vi testet produktet.
Har du opplevd at urtene du kjøper på butikken dør før du får brukt dem, eller har du prøvd å dyrke selv uten å lykkes? Det er du ikke alene om.
Dette skal derimot vekstsystemet til Auk passe på selv, slik at du hverken trenger å tenke på lysforhold, vanning eller næring.
Holder systemet hva det lover, og er Auk verdt 3699 kroner? Sammen med planteekspert Espen Skarphagen har vi testet verdens første helautomatiske plantedyrker.
Kort oppsummert
- Auk er verdens første helautomatiske plantedyrker som gir plantene dine alt de trenger av næring, vann og lys. Det eneste du trenger å gjøre er å så frøene, fylle vann i tanken og plugge i kontakten.
- Prisen på Auk er 3699 kroner for startpakken som inneholder alt du trenger for å dyrke urter som koriander, basilikum og persille.
- Testen har blitt gjennomført av én person, som ikke har grønne fingre. Planteekspert Espen Skarphagen har også fulgt med på prosessen.
- Vi har sammenlignet Auk med dyrking i vanlig dagslys, samt bruk av kun plantelys, og testen ble gjennomført over tre uker
- Allerede etter noen dager kunne vi se at det begynte å spire i Auken, men det var ikke før uke tre at vi så de store forskjellene, hvorav urtene i Auk helt klart hadde vokst mest.
- Vår konklusjon er: Enkel å sette opp, trenger ikke tenke på vanning og lysforhold og urtene vokser raskt. Alt i alt er vi veldig imponerte og anbefaler produktet, Det eneste som trekker ned er selve prisen og plassen den tar på kjøkkenbenken.
- Espen Skarphagen sier dette om Auk: «Med så lite jobb som man trenger å gjøre med Auk, er det jo helt fantastisk hva den har klart å dyrke frem av urter. Det betyr jo at næringsmiksene fungerer som de skal og at vekstforholdet har vært optimalt for urtene.»
- La oss ta et regneeksempel: Auk koster 3699 kroner (inkl. startpakke), mens en basilikum i potte hos Meny koster 29,90 kroner pr stk. Hvis du handler flere enn 124 stykker av basilikum i potte, vil Auk lønne seg rent økonomisk.
Auk urtedyrker
Hva er Auk?
Auk er verdens første helautomatiske plantedyrker, og ideen om produktet oppstod da gründer Marius Aabel ikke fant en plantedyrker som var; superenkel å bruke, så bra ut og ga plantene alt de trengte for å vokse i lang tid. Han endte derfor opp med å lage det selv, og resultatet ble Auk.
Konseptet med plantedyrkeren fra Auk ar at den skal gi plantene dine alt de trenger av næring, vann og lys. Det eneste du trenger å gjøre er å så frøene, fylle vann i tanken og plugge i kontakten. Ideen er at det skal være enkelt for alle å lykkes med dyrking av urter som koriander, basilikum og persille.
Men hva er det som egentlig skiller Auk fra andre vekstsystemer?
Auk er ikke det første vekstsystemet, men det er det første helautomatiske vekstsystemet. Auk skriver selv at de har testet alle systemene på markedet, men har ikke funnet et system som har klart å holde plantene i live over tid. Auk har hatt stort fokus på dette og har derfor lansert egen næringsmiks og eget plantelys. Næringsmiksene blandes automatisk med vannet og er tilpasset plantens levestadie. Plantelyset skal også tilpasse lysstyrke og bølgelengde slik at plantene får det beste vekstforholdet.
Prisen på Auk er 3699 kroner for startpakken som inneholder alt du trenger for å dyrke urter som koriander, basilikum og persille.
Kilde: Auk.eco
Hvorfor vi tester Auk
Vi har valgt å teste Auk fordi dette er å regne som den første i verden av sitt slag (mars 2023). Dette er også en norsk oppfinnelse, og vi ønsker å trekke fram norske produkter. Den helautomatiske plantedyrkeren har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og vi mener derfor det er på tide å gjøre en godt gjennomført test for å finne ut om Auk fungerer like bra som produsentene sier den skal gjøre.
Slik har vi testet Auk
For å gjennomføre testen av Auk på best mulig måte, som gir deg som leser den beste testen av produktet, har én person hatt ansvar for hele prosessen. Den helautomatiske plantedyrkeren skal angivelig være enkel for alle å bruke, selv de uten grønne fingre, noe testpersonen vår ikke har. Vi har valgt å gjennomføre testen på denne måten for å gi deg som leser en troverdig anmeldelse av Auk da det ikke vil være grønne fingrene som får frøene til å spire og gro.
Slik ble testen gjennomført:
Vi har valgt å sammenligne Auk med to andre måter dyrke urter på; med hjelp av et enkelt plantelys, og bruk av naturlig dagslys. På denne måten vil vi kunne se om den helautomatiske plantedyrkeren er bedre enn tradisjonelle måter å dyrke på.
Plantelys: Vi sådde de samme frøene vi brukte i Auken i vanlige plantepotter, men disse pottene ble plassert under et enkelt plantelys. Dette plantelyset ble det satt en timer på, slik at det slo seg automatisk av og på i tolv timers intervaller. Vanningen ble gjort manuelt av testeren.
Dagslys: Vi plantet også de samme frøene i plantepotter som ble satt i et vindu hvor de kun ble eksponert for dagslys og det naturlige lyset i rommet. Disse ble også vannet manuelt av testeren.
Planteekspert Espen Skarphagen har gitt oss gode råd slik at vi hadde de beste forutsetningene for å lykkes med dyrking i vinduskarmen og under plantelyset.
Hvordan dyrke urter uten Auk
Espen Skarphagen har gitt oss gode råd på hvordan man lykkes med dyrkingen av urter dersom man ikke har en helautomatisk plantedyrker som Auk.
- Når man skal plante urter anbefaler Skarphagen å bruke såjord helt i begynnelsen.
- Når det begynner å spire, og frøbladene begynner å komme, er det anbefalt å plante dem over i plantejord eller krukkejord, slik at de får mer næring.
- Sørg for at de får nok lys. Står de under et plantelys er det anbefalt å la lyset stå på mellom 12-14 timer. Her er det lurt å kjøpe en timer man setter i stikkontakten, så slipper man å tenke på å slå lyset av og på.
- Skal plantene vokse på naturlig dagslys, men sliter med å få nok lys, anbefaler Skarphagen å sette ned temperaturen i rommet om dette er mulig. Da vil ikke plantene trenge like mye lys.
- Jorden skal være jevnt fuktig, så her er det viktig å følge med slik at det ikke tørker ut. Det beste er å sette pottene på et fat med vann slik at de tar opp vann fra bunnen av.
Pro Mechanical timer
Vår planteekspert
På laget har vi planteekspert og blomsterdekoratør Espen Skarphagen. Han har flere års erfaring og utdannelse innen blomster, og har gitt oss de beste tipsene og triksene for å lykkes med dyrkingen i vinduskarmen og under vanlig plantelys.
– Jeg hadde ikke så mange forventninger til Auk før vi startet. Jeg hadde hørt mye bra om dem, men hadde ikke lest nok om produktet til at jeg kunne skape meg en mening. Jeg synes imidlertid det er kjempespennende å få testet dette systemet, sier Skarphagen.
Skarphagen står bak bloggen skarpihagen.no, som er en kilde for inspirasjon og ideer til hage og uterom. Han har også skrevet boken «Skarp i hagen – hage gjennom livet med gjenbruk, bærekraft og deling», samt leder han podcasten «Grøntpodden – for deg som er helt grønn» sammen med Marianne Heen Johnsgård. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Vi tester Auk – Helautomatisk plantedyrker
Auk urtedyrker
Vi setter opp Auk og sår frø:
Skarphagen fikk æren av å sette opp den helautomatiske plantedyrkeren fra Auk, og han var fornøyd med hvor enkelt det var.
– Jeg synes det var et veldig enkelt system å sette opp, og jeg tror de aller fleste vil få til dette til ganske lett, sier han.
Det eneste han reagerte på med oppsettet var den lille grønne plantebrikken som forteller hva som dyrkes og hvilke forhold de skal ha.
– Jeg synes ikke det var en særlig god beskrivelse på hva den brikken var til, også lå den veldig løst plassert på, så jeg var litt bekymret for at den skulle forsvinne, sier han.
Etter første dag la vi merke til at flere av beholderne ikke hadde fått vann. Bruksanvisningen sa ingenting om dette, så her måtte Google brukes. På Auk sine hjemmesider fant vi en forklaring på hva som måtte gjøres, noe som tyder på at dette er en vanlig hendelse.
Heldigvis var det veldig lett å få gjort noe med. Alt som skulle til var å helle litt vann under beholderne manuelt. Da dette var gjort startet Auk med vanningen av alle beholderne selv.
Én uke med Auk: Noe begynner å skje
Til stor glede for alle på kontoret kunne man skimte noe grønt etter én uke. Det var ikke mye enda, men nok til å se at Auk fungerte. Det samme gjorde plantelyset, for også her var det begynt å spire. Etter en uke var det ingen forskjeller på Auk og pottene under plantelyset.
Urtene i vinduet viste derimot ingen tegn til grønt. Bare etter noen få dager så vi at Auk lå an til å fungere mye bedre enn dyrking i naturlig dagslys.
Når det først hadde begynt å spire gikk det fort, allerede torsdagen samme uke kunne vi se at urtene hadde vokst seg en god del større. Foreløpig var det ingen forskjeller mellom Auk og pottene under plantelyset. Den manuelle vanningen gikk også veldig greit, og ettersom spirene under plantelyset så like friske ut som de i Auk, tydet det på rett mengde med vann.
Pottene i vinduet begynte nå å vise tegn på noe grønt, men de var foreløpig ikke i nærheten av det Auk og plantelyset viste seg å prestere.
– Man kan enkelt se om urtene er friske og raske ved å se på stilken. Er den veldig tynn og spinkel er det et tegn på at de ikke har fått nok lys. Vokser urtene tett og kompakt er det et fint tegn på friske urter, forteller Skarphagen.
Han synes både urtene i Auk og de under plantelyset ser flotte ut. Korianderen som vokser på dagslys ser derimot mye mer spinkel ut, og Skarphagen tror dette dessverre kommer til å bli ubrukelige urter.
To uker med Auk: Nå gror det fort
Da to uker var gått siden vi sådde frø, så vi at det virkelig hadde startet å spire. Likevel var det ingen forskjell på Auk og pottene som sto under plantelyset.
Så langt er forskjellen på manuell vanning og et system som fikser alt for deg, uten særlig oppfølging. I en travel hverdag er det fort gjort å glemme vanning av urtene som trenger å bli vannet manuelt.
Nok engang så vi at frøene som fikk naturlig dagslys ikke kan måle seg med resultatet av Auk og pottene under plantelyset.
Mot slutten av andre uke kunne vi begynne å skimte forskjell mellom Auk og spirene som sto under plantelyset. Vi så at Auk sine spirer hadde vokst mer enn de andre.
Tre uker med Auk: Forskjellene er merkverdige
På uke tre kunne vi virkelig se forskjell mellom Auk og de andre urtene. Auk sine urter hadde vokst en god del mer enn de som sto under plantelyset.
– Persillen og korianderen som er dyrket fram i Auk er klare til å bli høstet nå. Det ser man fordi de har nok ordentlige blader, forklarer Skarphagen.
Han sier også at korianderen som står under det enkle plantelyset ikke er klar til å bli høstet da det foreløpig har flest frøblader.
– Hvis man ikke høster urtene etterhvert som de vokser vil bladene som er nærmest jorden ikke få nok lys, og de vil da gulne etterhvert, forteller planteeksperten og legger til,
– Det er ikke slik at man blir fri for urter når man trimmer dem. De vil fortsette å gro og blir frodigere.
Vår konklusjon av Auk
Det er ingen tvil om at et plantelys er mye billigere enn Auk, og innerst inne hadde testpersonen håpet at urtene under plantelyset skulle gjøre det like bra, om ikke bedre, enn Auken på grunn av prisforskjellene. Men her måtte nok testpersonen bare innse at Auk helt klart er det beste alternativet dersom du ønsker urter som gror raskt, varer lenge, og ikke minst ordner seg selv. Det var fantastisk å se urtene gro og vokse uten at man måtte vanne dem.
Nå skal vi ikke påstå at det var en vanskelig jobb å vanne de andre urtene manuelt, men det gikk mye oppmerksomhet og tanker på akkurat dette, da man var redd for å glemme av dem. Har du gode rutiner og vet at vanningen ikke er et problem for deg, kan plantelys være et godt og mye rimeligere alternativ.
Ettersom planteeksperten vår mener urtene som står i vinduet vil være ubrukelige, er ikke dette noe vi vil anbefale sammenlignet med enkel løsning med plantelys eller Auk.
Alt i alt er vi veldig imponert over produktet Auk. Annet enn et ørlite startproblem har det gått helt smertefritt. Det eneste vi har trengt å gjøre var fylling av vann i vanntanken, og dette måtte gjøres etter 2,5 uker. Auken har et flott design, tar seg godt ut på kjøkkenbenken (for de som bryr seg om det), og den gjør helt klart jobben som lovet.
Testpersonen Marie hadde valgt Auk over både naturlig lys og enkelt plantelys. Det eneste som trekker ned for henne er prisen på produktet, men kjøper man ofte urter på butikken kan dette tjene seg inn.
La oss ta et regneeksempel: Auk koster 3699 kroner (inkl. startpakke hos Auk direkte), mens en basilikum i potte hos Meny koster 29,90 kroner pr stk. Hvis du handler flere enn 124 stykker av basilikum i potte, vil Auk lønne seg rent økonomisk.
Auk urtedyrker startpakke furu
Dette mener planteekspert Espen Skarphagen om Auk
Skarphagen er veldig imponert over hva Auk klarer å dyrke fram.
– Med så lite jobb som man trenger å gjøre med Auk, er det jo helt fantastisk hva den har klart å dyrke frem av urter. Det betyr jo at næringsmiksene fungerer som de skal og at vekstforholdet har vært optimalt for urtene.
Selv om han har grønne fingre og kan klare å dyrke urter under et vanlig vekstlys, sier planteeksperten at han hadde valgt Auk for å dyrke urter på kjøkkenbenken.
– Det eneste jeg har å trekke ned på er selve prisen. Det er ikke like billig som plantelyset, men med så lite arbeid som kreves av å dyrke urter i Auk, hadde jeg absolutt kunne tenkt meg å ha dette plantesystemet på kjøkkenbenken min hjemme, konkluderer han.
Til ettertanke
I testen vår har vi ikke plantet om urtene våre i vinduskarmen og under plantelyset til en mer næringsrik jord, slik Skarphagen har anbefalt.
– Jeg tror nok at urtene i pottene under plantelyset ville vokst litt mer om de hadde blitt plantet om til en mer næringsrik jord, men selv da hadde de nok ikke vært like frodig som urtene i Auk, forklarer Skarphagen.
Alternativer til innendørs urtehage fra Auk
Til info: Vi har ikke testet produktene presentert under. Dette er kun for å vise alternativer som finnes tilgjengelig på det norske markedet.
Click and Grow- Smart Garden 3 Start kit (Color: White) (SGS1UNI)
Til informasjon: Vi har fått låne Auk-produktet, og selskapet bak Auk har ikke hatt innvirkning på prosess eller resultat. Dette er en uavhengig test gjort av ABC Guider.