Bolig

Vifte: Disse er best i test

Vifte best i test: Collage av vifter fra Dyson, Princess, Meaco og Xiaomi
Vifte best i test: Om du er ute etter bordvifte, tårnvifte eller gulvvifte bør du lese dette. (Foto: ABC Startsiden/ Herman Arneberg Johnsen)

På jakt etter en god vifte til å kjøle deg ned? Vi har funnet vifter i ulike størrelser og prissjikter som er garantert å holde deg sval.

Å holde seg kjølig er jo ikke akkurat en helårsutfordring her til lands, men når sommeren kommer med hetebølger på 30 pluss varmegrader, er det plutselig ikke alltid så lett å bo i hus som er bygget for å holde på varmen resten av året.

Heldigvis finnes det praktiske, rimelige og smarte løsninger på dette problemet. Vifter kommer i alle størrelser og prissjikter, og kan hjelpe med å holde temperaturen nede på et akseptabelt nivå når sommersola står på som verst.

Visste du at vi har en samleside full av best i test-saker?

Sliter du med for fuktig luft hjemme? Dette er de beste luftavfukterne!

Disse viftene er best i test:

Det er en haug av vifter å velge mellom der ute, og det er absolutt ikke lett være 100% trygg på valget man eventuelt lander på. Vi har derfor tatt en grundig gjennomgang av vifte-tester fra inn- og utland, og funnet de modellene som oftest trekkes frem som gode kjøp i sitt segment.

Smartmi SmartFan 2S – Beste trådløse gulvvifte

Trådløs
SmartMi Standing Fan 2S Wifi og oppladningsbar

SmartMi Standing Fan 2S Wifi og oppladningsbar

Pris nå: 1 490 kroner hos InkClub
Her får du den til laveste pris

Denne viften er simplistisk, samtidig som den er full av smarte funksjoner. Den er batteridrevet, noe som gjør det enklere å flytte rundt på den etter behov. I tek.no sin test er de «svært imponerte» over hva denne gulvviften har å tilby, og gir den 8.5 av 10 mulige poeng. Gjennom appen MiHome kan du styre alle viftens funksjoner, som blant annet hvor mye den skal oscillere (rotere) og vindstyrken.

Tyske techreviewer.de har også testet viften, og gir den 8.9 av 10 mulige, de gir den blant annet skryt for god batteritid. Viften kan også kobles til strøm med kabel, om du uansett skal ha den stående samme sted.

Dyson Pure Cool Tower – Vifte som kjøler og renser

Kjøler og renser
Dyson Pure Cool TP00

Dyson Pure Cool TP00

Pris nå: 4 490 kroner hos Elkjøp
Her får du den til laveste pris

Dyson er virkelig en av tungvekterne på vifte-markedet, med avanserte og kraftige vifter og en prislapp som vitner om at de er markedsledende. Denne viften er intet unntak, og er i tillegg luftfukter og luftrenser. Den er blant annet testet av Lyd & Bilde, som gir den 5 av 6 mulige poeng. De skriver blant annet at den «funker overraskende bra», men trekker også litt for prisen på selve vifta og de utskiftbare luftfilterene.

Britiske T3 Magazine gir den 5 av 5 mulige poeng, og sin «Platinum Award» for produkter som skiller seg ekstra positivt ut. De er blant annet svært begeistret for designet, de smarte funksjonene og god verdi for pengene til tross for den stive prislappen.

Dyson Hot+Cool Formaldehyde – Vifte som kjøler, renser OG varmer

Kjøler, varmer og renser
Dyson Hot+Cool Formaldehyde HP09

Dyson Hot+Cool Formaldehyde HP09

Sjekk prisen her

Denne viften er også fra Dyson, og i tillegg til å kjøle og rense luft, kan den brukes som varmeovn om vinteren. Sånt kan jo være smart i et land med store temperaturspenn gjennom året.

Den er testet av den britiske storavisen The Independent, som kårer den til «Den beste alt-i-ett-viften». Den får også i likhet med Dyson-produkter flest skryt for designet, og påpeker at luftfilteret (som navnet antyder) nå også filtrerer ut giftig formaldehyd fra luften, et stoff som ofte finnes i byggematerialer og maling, i tillegg til støv og pollen.

Les også: Disse portable aircondition-modellene er best i test

Princess 350000 – Smart og rimelig tårnvifte

Rimelig smart
Princess Kompakt Tornfläkt 80cm Fjärrko

Princess Kompakt Tornfläkt 80cm Fjärrko

Pris nå: kroner hos

Denne er også testet av The Independent. De kaller den for «Den beste smarte tårnviften», og trekker spesielt frem den lave prisen og det gode designet. Den kan enkelt kobles til smarthjem-systemer, har en stillegående nattmodus og er enkel i bruk også uten app.

Meaco MeacoFan 260C – Beste trådløse bordvifte

trådløs
MeacoFan 260C oppladbar bærbar vifte

MeacoFan 260C oppladbar bærbar vifte

Pris nå: 699 kroner hos Bedre Inneklima

Denne er en rimelig og liten trådløs bordvifte, som blant annet gjør det veldig bra i T3 sin test. Der får den spesielt skryt for bærbarheten, 14 timers batteritid og det innebygde nattlyset. Techradar.com har også testet den, og gir den 4.5 av 5 mulige poeng. De gir den ros for hvor stillegående den er, og at den kan brukes når den lader. De gir den derimot litt trekk for at den ikke oscillerer (roterer).

Hva bør du se etter når du skal kjøpe vifte?

Det er en rekke hensyn som må tas når du skal kjøpe vifte, og vifter kommer i alle størrelser og prisklasser. Vi har samlet de viktigste punktene for hva du bør se etter:

  1. Type vifte: Det finnes ulike typer vifter, inkludert gulv-, bord-, vegg-, tak-, og håndholdte vifter. Velg den typen som passer best til dine behov og rommets størrelse.
  2. Størrelse og kraft: Størrelsen på viften bestemmer hvor mye luft den kan flytte, målt i CFM (kubikkfot per minutt). Sørg for å velge en størrelse som passer til rommets størrelse. Jo større rommet er, jo kraftigere vifte trenger du.
  3. Støy: Noen vifter kan være ganske støyende, spesielt på høyere innstillinger. Velg en vifte med en akseptabel støynivå, spesielt hvis du vil bruke den mens du sover eller jobber.
  4. Hastighetskontroll: De fleste vifter har flere hastighetsinnstillinger, noe som gir deg muligheten til å justere hastigheten etter dine preferanser og rommets temperatur.
  5. Design og stil: Vifter kommer i forskjellige stiler og design. Velg en som passer til rommets stil og dine personlige estetiske preferanser.
  6. Pris: Prisen på vifter kan variere mye. Sett et budsjett før du handler og prøv å finne en vifte med de funksjonene du trenger innenfor det angitte budsjettet ditt.

Det er også verdt å nevne at flere vifter i dag gjerne kommer med flere funksjoner og app-styring. Noen vifter har blant annet varmefunksjon, luftfukter og/eller luftfilter. Det kan være veldig praktisk å ha en alt-i-ett-vifte som gjør at du slipper å ha flere ulike maskiner som «bare» gjør én jobb hver.