Bil

Vinterdekk: Hvilke er best?

Når skal man skifte til vinterdekk?  Bilde av vinterdekk på bil i snø. Vi gir deg svaret på hvilke piggfrie og piggdekk som er best i test.
Vi gir deg svar på når vinterdekkene skal på, hvilke du bør velge til din bil og hvilke piggdekk og piggfrie vinterdekk som er best i test. (Foto: Colourbox)

Her får du svar på alt du lurer på om vinterdekk: Skifte, dato og mønsterdybde. Vi har også samlet piggdekk og piggfrie vinterdekk som er best i test!

Med kortere dager, lavere temperaturer og frost på bakken melder snart sesongen for vinterdekk seg. Vårt langstrakte land byr på forskjellig klima, temperaturer og mye forskjellig og svingende vær. Dette innebærer at det også er forskjellige regler for vinterdekk alt etter hvor i landet du bor. Visste du for eksempel at det ikke er noen lovbestemt dato for når man skal skifte til vinterdekk, men at bestemmelsene går på mønsterdybden på dekkene dine?

Vi har snakket med Jan Harry Svendsen som jobber som rådgiver hos NAF. Svendsen gir oss blant annet svar på hva som er forskjellene på piggdekk og piggfrie vinterdekk, hvor lenge vinterdekk varer og hvordan du velger riktige vinterdekk til ditt bruk. Vi har også funnet frem testene og avslører hvilke vinterdekk, både piggdekk og piggfrie, som er best i test. 

Her finner du alle våre artikler, tips og triks innen temaet bil

Hvilke vinterdekk skal jeg velge?

Vinterdekk kommer i både piggdekk og piggfrie varianter. Som sjåfør er du ifølge Statens Vegvesen selv ansvarlig for at kjøretøyet ditt alltid har tilstrekkelig veigrep hele året. Det er nemlig ingen lover som bestemmer hvilke type dekk du skal bruke og når, lovene og bestemmelsene går derimot på mønsterdybde. 

Vinterdekk: Innen denne datoen må du skifte dekk

Hvilke vinterdekk skal jeg velge?

– Det kommer veldig an på behovet du har, sier Svendsen.

– Bor du i lavlandet der det stort sett er bare og våte veier, er piggfrie dekk å foretrekke. Men kjører du mye til fjells og steder der det ofte er is og svært vanskelige kjøreforhold kan piggdekk være et bedre valg.

Forskjellen på piggdekk og piggfrie dekk?

Hva er forskjellen på piggdekk og piggfrie dekk i bruk?

– Forskjellen ved vanlig kjøring er liten, men piggdekk har dårligere grep på våt asfalt, snø og på hardpakket snø, forklarer Svendsen.

Han forklarer videre at piggdekk er bedre enn piggfrie dekk på is og svært glatte veier. Her sørger piggene for økt feste og dermed også bedre fremkommelighet. Piggdekk støyer også noe mer enn piggfrie dekk. I tillegg må man i enkelte byer betale et gebyr for å få lov til å kjøre med piggdekk. I enkelte land, for eksempel Tyskland, er det totalforbud mot piggdekk.

Piggdekk: Best i test

Ifølge SNL er piggdekk dekk med ipressede pigger av stål eller plastmateriale som øker veigrepet på isete veier.

Fordeler: God fremkommelighet på is og svært glatte veier.

Ulemper: Mer støy. Piggdekkgebyr i enkelte byer og områder. Dårligere veigrep på bar asfalt og på hardpakket snø.

Motor.no (NAF) har gjennomført en stor test av vinterdekk for 2021. Her er det Goodyear Ultra Grip Arctic 2 (piggdekk) som vinner.

– Testvinner med godt grep. Også på snø blir det full pott i bremsetesten, skriver Motor.no.

– Nye UG Arctic 2 setter en helt ny standard for bremseprestasjoner på is. Det blir toppkarakter i samtlige is-runder for nykommeren, fortsetter nettsiden å skryte.

I testen er vinterdekkene testet på alt fra bremsing på tørr vei, kjøring på snø og akselerasjon på is. 

Piggfrie dekk: Best i test

Ifølge SNL har piggfrie vinterdekk en mykere gummiblanding ved lavere temperaturer og bedre veigrep enn det sommerdekk har. Vinterdekk må ha en mønsterdybde på minimum 3 mm på lette kjøretøy (5 mm på kjøretøy over 3500 kg).

Fordeler: Lavt støynivå. God fremkommelighet på de fleste underlag. Slipper piggdekkgebyr der dette er innført.

Ulemper: Dårlig fremkommelighet på blank is.

I testen til NAF og Motor.no er det Continental Viking Contact 7 (piggfritt) som blir kåret til best i test.

– VC7 er dekket for den som vil ha maksimalt feste på is og snø uten å kjøre med pigger, skriver Motor.no.

Viking Contact 7 er Continentals nye piggfrie dekk. Ifølge produsenten er dekket spesielt designet for nordiske vintre med veier som varierer mellom bar asfalt, regn, snø og is. De hevder også at den unike gummiblandingen gjør at dekkene presterer like bra i nord som i sør.

Når skifte til vinterdekk?

Som nevnt er det ingen regler for hvilke dekk du skal ha, og til hvilke tider på året. Reglene fra Statens vegvesen går på mønsterdybde og lyder som følgende:

Sommertid: Fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november er kravet at mønsterdybden skal være minimum 1,6 millimeter. Dette er ikke lovlig på vinterføre. 

Vintertid: Fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag skal mønsterdybden på dekkene være minimum 3 millimeter. Dette betyr med andre ord at kravet varierer som påsken, hvert år. 

Nord-Norge: I Nordland, Troms og Finnmark gjelder krav om minimum 3 millimeter mønsterdybde fra 16. oktober til og med 30. april.

Obs: merk at det er egne regler og krav til vinterdekk for kjøretøy over 3500 kg. 

Når kan man sette på piggdekk?

Statens vegvesen skriver på sine nettsider at det bare er lov å bruke piggdekk fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er reglene at piggdekk bare kan brukes fra 16. oktober til og med 30. april. Piggfrie vinterdekk er det lov å bruke hele året. 

Hvor lenge varer vinterdekk

Bilde av hand som måler dybden på dekk med en mønsterdybdemåler.
En mønsterdybdemåler gjør det lettere å sjekke dekkene dine, men du kan også bruke en linjal, fyrstikk eller tommestokk for å måle hvor mye mønster du har igjen. (Foto: Autodeler.co.no)

Hvordan kan man sjekke om vinterdekkene er for gamle?

– Tommelfingerregelen er at man bør skifte ut vinterdekkene hvert femte år, forklarer Svendsen.

– Samtidig anbefaler vi i NAF at man bytter dekkene dersom man har under fire millimeter mønsterdybde igjen i dekket, selv om kravet til vinterdekk er tre millimeter.

Svendsen forteller at det finnes en firesifret kode (DOT kode) på dekkene som forteller hvilken uke og år dekket er produsert.

– For eksempel betyr koden 2613 at dekket er produsert i uke 26, år 2013.

Hvor lenge kan man ha samme vinterdekk?

Det varierer veldig med kjørestil, kjørelengde og hvilket underlag man kjører på. Noe enkelt svar på det er det ikke, men vi i NAF anbefaler at man bytter ut vinterdekkene etter fem år selv om man har godt med mønster igjen. Om mønsterdybden er under fire millimeter for vinterdekk anbefaler vi også at dekkene byttes ut. Husk på at man må bytte alle fire dekk samtidig.

Dekkets levetid kan variere ut fra kjørestil og antall kilometer man kjører, men ett sett dekk bør holde omtrent tre-fire sesonger ved normal kjørelengde (ca. 15.000 km/år), skriver NAF på sine nettsider.

Kontrollapparat, dekktrykk / mønsterdybde SW-Stahl 72311L

Måleområde: 1-50 mm. Vekt: 55 g. Materiale: messing.
Kjøp mønsterdybdemåler her

Hvordan skifte til vinterdekk?

– Å skifte dekk kan man fint gjøre selv, sier Svendsen.

Han forklarer at det man trenger er en jekk, hjulvinne og en momentnøkkel eller momentstav. Så forklarer han at det er viktig å passe på at man setter bilen i gir og drar til håndbrekket før man jekker opp bilen. Han nevner også at det er viktig at man står på et jevnt underlag og at man skal unngå løs grus, samt passe på at jekken står støtt.

– Jekken skal festes i bilens jekkfester, og hvor disse er står i instruksjonsboken, sier Svendsen, og legger til:

– IKKE legg deg under bilen eller stikk hodet inn i hjulhuset når bilen er jekket opp. Om bilen faller av jekken kan man bli hardt skadd. Det kan være lurt å løsne, men ikke skru ut, hjulboltene før bilen jekkes opp.

Det er viktig at man trekker til hjulboltene med riktig tiltrekningskraft (moment). Dette er oppgitt i bilens instruksjonsbok. Når man er ferdig bør man sjekke dekktrykket. Det er best å gjøre det på en bensinstasjon som har utstyr for dette tilgjengelig. Husk også på å etterstramme hjulboltene etter cirka 50 kilometer. Når du gjør det er det igjen viktig at du bruker korrekt tiltrekningskraft, avslutter han.

Hvordan vet man hvilke dekkdimensjoner man har?

– Korrekt dekkdimensjon finner man i bilens instruksjonsbok og i vognkortet. Her står det også hvilken hastighetsindeks og hvilken lasteindeks dekket skal ha, forklarer Svendsen.