Gjør det selv

Vinterdekk: Innen denne datoen må du skifte dekk

vinterdekk dato: Bilde av bil på snø med vinterdekk.
Når må man skifte til vinterdekk? Når det kommer til det å bytte dekk en bestemt dato er det mønsterdybden det er snakk om. Vi gir deg reglene og datoene du må kunne med tanke på mønsterdybde. (Foto: Colourbox)

Visste du at det ikke finnes noen regler for når man skal skifte til vinterdekk? Vi forteller hvilke regler du må vite om når du skifter dekk på bilen.

Nå er det ikke lenge før sommerdekk må vike for vinterdekk. Akkurat hvilken dato dette er er riktignok ikke lovbestemt. Reglene går på hvilken mønsterdybde du skal ha til forskjellige datoer. Vi gir deg datoene og reglene du trenger når det kommer til mønsterdybde og det å skifte til vinterdekk. 

Her finner du alle sakene vi skriver som omhandler vinterdekk; enten det er smarte tips som dette eller best i test-avsløringer du er på utkikk etter.

Piggdekk og piggfrie vinterdekk

Vinterdekk får du både med og uten pigger. Fordeler og ulemper med de to samt hvorvidt du skal velge piggdekk eller piggfrie vinterdekk får du svaret på her

Best i test: piggdekk
Nokian Hakkapeliitta 10

Nokian Hakkapeliitta 10

Velg mellom flere dimensjoner
Sjekk prisen hos Skruvat her Sjekk prisen hos Byttdekk her
Best i test: Piggfrie vinterdekk
Continental Viking Contact 7

Continental Viking Contact 7

Velg mellom flere dimensjoner
Sjekk prisen hos Byttdekk her Sjekk prisen hos Skruvat her

Vinterdekk: Datoer og regler

Lovene og bestemmelsene går som sagt ikke på hvilke type dekk du skal bruke og til hvilken dato – de går på hvilken mønsterdybde du skal ha og når. Statens Vegvesen skriver at du som sjåfør selv er ansvarlig for at kjøretøyet ditt har tilstrekkelig veigrep hele året. Reglene fra Statens vegvesen som går på mønsterdybde lyder som følgende:

Mønsterdybde på sommertid: Fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november er kravet at mønsterdybden skal være minimum 1,6 millimeter. Dette er ikke lovlig på vinterføre. 

Her avslører vi hvilke vinterdekk, både piggdekk og piggfrie, som er best i test i 2023. 

Mønsterdybde på vintertid: Fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag skal mønsterdybden på dekkene være minimum 3 millimeter. Dette betyr med andre ord at kravet varierer som påsken, hvert år. Til tunge kjøretøy og biler med tillatt totalvekt på over 3500 er det derimot påbudt med vinterdekk fra 15. november til 31. mars.

Nord-Norge: I Nordland, Troms og Finnmark gjelder krav om minimum 3 millimeter mønsterdybde fra 16. oktober til og med 30. april.

Obs: Merk at det er flere regler og krav til vinterdekk for kjøretøy over 3500 kg

Piggdekk: Statens vegvesen skriver på sine nettsider at det kun er lov å bruke piggdekk fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er reglene at piggdekk bare kan brukes fra 16. oktober til og med 30. april. Piggfrie vinterdekk er det lov å bruke hele året. 

Visste du dette? I disse byene må du betale piggdekkavgift for å kjøre på piggdekk.