Hus

7 tips: Hvordan sikre at du får en fin hage

Bilde av trillebår i hage med kvister og rake
Nå er det på tide å ta tak i hagen om du vil ha den klar til i sommer! (Foto: Colourbox)

Med riktige hageredskap og litt tålmodighet kan alle lage en blomstrende fin hage som imponerer. Her er tipsene du trenger:

Har du en hage som ligger brakk og bare venter på litt omsorg? Begynn i det små og bli kjent med vekster og jord, før du legger en plan for hagesesongen.

1. Grovarbeid: Klargjør jorda med spade og grep

Bilde av person med støvler som står med spade i jord.
Med en god og spiss spade blir det lettere å klargjøre jorden i hage og bed. (Foto: Colourbox)

Enten du planlegger et blomsterbed eller en grønnsakshage, må du ta utgangspunkt i kvaliteten på jorda i hagen din. Er det næringsrik leirjord, eller kanskje mye sand? Du kan forbedre jorden ved å tilsette plantejord eller gjødsel. Bruk en spiss spade for å grave opp bedet. Fordelen med å bruke en spiss spade er at de er bedre egnet til bruk i tung eller vanskelig jord. Det gjør hagearbeidet langt enklere.

Spade som er spiss til hagen fra gardena

Gardena ErgoLine spiss spade

Gardena ErgoLine Spiss er velegnet til bruk i tung og vanskelig jord. Håndtaket er ergonomisk utformet og kan holdes med begge hender. Den ekstra brede fotstøtten lar deg skyve spaden kraftig ned i bakken og reduserer risikoen for skader.
Kjøp den hos Staypro

For å blande og lufte jorden lønner det seg å ha en jordlufter. Vi anbefaler jordlufteren fra Bacho. Den har en myk gripeflate og et stort fotsteg slik at jobben blir enklere og mindre slitsom.

Bilde av jordlufter fra Staypro

Bacho jordlufter

Hagelufter fra Bahco har et stort t-håndtak og stort fotsteg som gir godt grep når du skal jobbe i hagen.
Kjøp den hos Staypro

2. Bed i hagen: Tid for å plante

Bilde av hender i jord som planter en plante.
Lag en plan på hva du ønskerb å plante i hagen din før du starter, det gjør det mye lettere å gjennomføre. (Foto: Colourbox)

Hva ønsker du å fylle bedet ditt med? Sommerblomster, stauder eller kanskje grønnsaker du kan høste og spise? Lag en plan for hagen din før du handler inn.

Til selve utplantingen trenger du en liten spade. Den kan brukes til planting og omplanting i blomsterkasser, urtepotter og blomsterbed.

Plantespade:
Plantespade, og person som planter med redskap og blomster rundt seg

Bacho plantespade

Denne hagespaden passer til steinhager, balkonger, krukker og opphøyde blomsterbed. Den har et komfortabelt håndtak som gir et utmerket grep!
Kjøp den hos Staypro

Det kan også være praktisk med en blomsterhakke, som lar deg smuldre opp og forbedre konsistensen på jorden i bedet eller blomsterkassen før du planter. Blomsterhakken fra Gardena er en del av Garddena Combisystem, som betyr at du kan feste på et forlengerskaft for å slippe å bøye deg når du arbeider i bedet.

Blomsterhakke og annet utstyr

Annonselenke
  • Blomsterhakke fra Gardena

    Gardena blomsterhakke

    279 kroner
    Denne blomsterhakken har ett ergonomisk utformet håndtak som sikrer at hånden ikke sklir og øker komforten. Fordi den er en del av et combisystem kan du også legge til forlenger på denne!
  • Produkt fra Gardena Combisystem

    Gardena Combisystem

    Fra 209 kroner
    Stort utvalg av deler til Gardena Combisystem

Når kan man begynne å plante i hagen?

  • Rundt påsken er en fin tid å begynne å plante noen nye tilskudd i hagen som busker, trær eller hekk. 
  • Du kan sette ut krukker med vakre vårblomster. Stemor, påskelilje og snøklokker tåler flere minusgrader.
  • Når det kommer til planting av kjøkkenhage, sommerblomster eller andre planter som ikke tåler frost er det lurt å vente til bakken har tint og det ikke lenger er frost.

3. Hold jorden fuktig

Når du har plantet må du holde jorden fuktig, spesielt de første dagene etter utplanting. Da er det kjekt med en vannslange med god rekkevidde.

Vår anbefaling er å kjøpe en veggmontert slangetrommel. Den hindrer at slangen vikler seg, og er lagt lettere å ta inn når du er ferdig å bruke den. De fås både med 25 meter og 35 meters lengde på slangen.

gardena slangetrommel for hageslange

Veggmontert hageslange med trommel

Veggmontert slangetrommel for hageslange. Gardena RollUp XL 35 meter.
Kjøp den hos Garden Store

Skal du vanne større bed kan du sette på vannsprederen fra Gardena Comfort Vario. Den sikrer en jevn vanning og har en rekkevidde på opptil 8,5 meter.

Sirkelspreder fra Gardena

Gardena Sirkelspreder

Denne sirkelsprederen fra Gardena sikrer en jevn spredning av vann på opp til 8,5 meter.
Kjøp den hos Garden Store

4. Kampen mot ugresset i hagen

Bilde av trillebår med ugress i hage foran bed.
Det er viktig å luke litt hver uke for å holde blomsterbed frie for ugress. Vi tipser om et supert hjelpemiddel! (Foto: Colourbox)

Når du har plantet ut, gjelder det å holde bedet fritt for ugress. Litt luking hver uke holder ugresset på avstand, og lar deg nyte bedet i all sin prakt. I kampen mot løvetann og skvallerkål kommer du nesten ikke unna å investere i en løvetannstikker eller rotjern. Det er kjekt å ha slik at du kan grave såpass dypt at du får med deg hele gressroten når du luker.

Bilde va rotjern fra Gardena

Gardena rotjern

Rotjern som gjør jobben med å fjerne løvetann, ugress og røtter fra jorden enklere.
Kjøp den hos Staypro

5. Trim og beskjær

Bilde av en hand som beskjærer og trimmer tre med en rød beskjæringssaks.
Før du setter i gang med å trimme og beskjære trær og planter i hagen er det viktig å sjekke når de forskjellige plantene skal beskjæres. (Foto: Staypro)

Har du overtatt en hage med eldre frukttrær, bærbusker eller en overgrodd hekk bør du finne frem hagesaksen, for de fleste trær og busker trenger en klipp for å vokse optimalt. Tidlig om våren er egnet tid for trimming og beskjæring av mange planter, men sjekk før du setter i gang, for dette kan variere.

Med en liten beskjæringssaks trimmer du de minste buskene. Beskjæringssaksen fra Bahco er ergonomisk og har ulike vinkler på skjærehodet, slik at du orker å klippe lenge uten å bli sliten i hendene:

Beskjæringssaks fra Gardena

Bahco beskjæringssaks

Med denne beskjæringssaksen orker du å klippe lenger og mer. Den lar deg klippe fra flere vinkler og er i størrelse medium på håndtaket.
Kjøp den hos Staypro

Grensaksen fra Bahco er praktisk for beskjæring av større trær og busker i hagen, og grensagen fra Gardena har teleskopisk stang med en rekkevidde på opptil fire meter. Den lar deg nå opp til de høyeste grenene, uten å måtte klatre i stige.

Grensag

Annonselenke

6. Bli kvitt kvistene

Bilde av tilhenger i hage, full av kvist og greiner fra beskjæring og trimming.
Det finnes råd når hagen, trillebåren eller tilhengeren er full av kvist og greiner. (Foto: Colourbox)

Resultatet av trimming og beskjæring er som oftest en stor kvisthaug som det kan være utfordrende å bli kvitt. Har du derimot investert i en kompostkvern er ikke dette lenger et problem. Kanskje er dere flere naboer som kan gå sammen om å kjøpe en i fellesskap?

Kompostkvernen Bosch AXT 25 D har et oppsamlingsvolum på 53 liter og kverner både kvister og løv. Inn går hageavfallet og ut kommer komposteringsmateriale som du kan dekke planterøttene med eller legge rett i komposten din.

Kompostkvern fra Bosch i grønn

Bosch kompostkvern

Kompostkvern vår egen hage-ekspert anbefaler! Denne gjør om hageavfallet ditt til små biter du kan ha i komposten og senere bruke til jord i hagen din.
Kjøp den hos Staypro

7. Utvid hagesesongen med eget drivhus

Bilde av sort drivhus med planter i krukker.
Med drivhus i hagen forlenger du sesongen for både deg selv og plantene dine. (Foto: Colourbox)

Har du fått sansen for hagearbeid kan du utvide sesongen betraktelig ved å gå til innkjøp av et drivhus. Dekorativt i enden av hagen er det også.

Drivhuset Qube har en robust og holdbar konstruksjon, men har samtidig et elegant og enkelt utseende som passer inn i de fleste hager.

Drivhus

Annonselenke

Har du ikke plass til et eget drivhus, men har en ledig husvegg, kan et veggdrivhus gjøre samme nytten. Odla tak- og veggdrivhus tar liten plass og gir deg en grønn lunge inntil husveggen der du kan dyrke hobbyen din.

Når bør man begynne med hage?

Klør du i fingrene etter å starte på hagen så fort snøen smelter og det nærmer seg påske? Det kan være lurt å ha is i magen når det gjelder å så sommerblomster, klippe og fikse på plenen og å beskjære busker og trær. Det kan du derimot starte med er:

  • Du kan begynne å bruke av eventuell kompost. I kjøkkenhagen for eksempel?
  • Du kan begynne å luke. Ugress sitter ikke like godt fast i jorden nå, og det vil derfor være enklere å fjerne ugress nå enn det er senere i sesongen.
  • Du kan også begynne å vaske og forberede drivhuset om du har det. 
  • Det er også mulig å begynne å trimme og beskjære enkelte planter, men sjekk hvilke det gjelder før du setter i gang, for det kan variere. Her kan du sjekke det.