Aktiv

Derfor får du god kondisjon når du løper

Bilde av en dame med to lyseblå løpesko fra Hoka på beina, stående på en brygge med blå himmel og skyer i bakgrunnen. Damen har også på en svart treningstights. Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller hvordan du kan fpå en bedre kondisjon ved hjelp av riktig treningsprogram og løping!
Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no forteller hvordan du kan få en bedre kondisjon ved hjelp av riktig treningsprogram og løping! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Vil du trene deg opp til bedre kondisjon? En god kondis er ikke gratis, men enkelt å få med riktig trening! Løpeeksperten gir deg sine beste tips!

Alle ønsker seg ofte bedre kondis. En god kondisjon får du ikke gratis, men et er veldig enkelt å få til. Det er så enkelt at alle får det til, gjerne med noen gode innspill og tips – og kanskje noen å få sparre med inne i mellom.

Bilde av løpeekspert Andreas Gossner fra løpetrening.no som forteller hvordan du ved hjelp av løping, intervaller og jogging kan komme i form på bare 2 måneder.
Løpeekspert Andreas Gossner fra Løpetrening.no som forteller hvordan du ved hjelp av løping, intervaller og jogging kan komme i form på bare 2 måneder.

Det å ha noen som ser din fremgang og så gir deg positiv feedback, det er alfa omega.

Riktig mat, treningsprogram til løping og hvordan forebygge skader – Alt dette og litt til finner du på samlesiden vår om løpetrening.

Dette gir deg god kondisjon med løping

Løping er en fantastisk måte å forbedre kondisjonen på, og det trenger ikke være komplisert.

Med tre enkle prinsipper kan du oppnå store resultater og ha det gøy underveis. La oss se nærmere på hva du kan gjøre for å bygge opp en god kondisjon gjennom løping:

«hva er ditt drømmemål?»

Her avslører vi forresten hvilke jogge- og løpesko (både med karbon og uten) som er best i test i 2024.

1. Sett deg et drømmemål om 1 år

Å ha et klart mål kan være en kraftig motivator. Tenk deg hvor du vil være om ett år. Kanskje det er å løpe en halvmaraton, forbedre din 5 km tid, eller bare føle deg sterkere og sunnere.

Et drømmemål gir deg noe å jobbe mot og kan holde deg motivert når dagene blir tøffe.

Tips!

Skriv ned målet ditt og del det med venner og familie. Økt synlighet rundt din realistiske målsetting, både for deg og de rundt deg, er med på å sikre gjennomføringsevnen din.

Lag en visuell fremstilling, som et motivasjonskart, som du kan se på daglig.

Løpeprogrammet du trenger om du vil bli flink til å løpe!

2. Prioriter en og en treningsuke

I stedet for å bli overveldet av det langsiktige målet, fokuser på en uke av gangen. Planlegg treningsøktene dine uke for uke, og sørg for at de passer inn i din hverdag. Dette er med på å øke din bevissthet.

Ved å dele opp treningen i mindre biter, blir det lettere å holde seg på sporet.

Tips!

Bruk en treningsdagbok eller en app (Strava er smart og mye brukt) for å holde oversikt over ukens økter. Evaluer og ta innover deg hvor mange økter du hver uke har fått gjennomført. 

Hvor mye skal jeg løpe for å bli god i løping?

3. Tren lett og morsomt

Løping skal være gøy! Ikke press deg for hardt når du løper. Varier tempoet og intensiteten, og inkluder økter som du virkelig liker.

Dette kan være en rolig joggetur i parken, en tur med en venn, eller intervalltrening med musikk.

Tips!

Finn en løpepartner eller bli med i en løpegruppe for å gjøre treningen mer sosial. Delta for eksempel på en fellestrening i uken, eller annenhver uke.

Prøv ulike løperuter, noe på terreng og noe på hardt underlag, for å holde treningen spennende og variert.

Løpeeksperten svarer: Når ser man resultater av jogging?

Oppsummering

Ved å sette deg et langsiktig drømmemål, fokusere på én uke av gangen, og sørge for at treningen er lett og morsom, kan du bygge opp en sterk kondisjon gjennom løping.

Disse prinsippene hjelper deg med å holde motivasjonen oppe og gjør løpingen til noe du kan ha glede av. Svært mange har fulgt samme modell tidligere, med gode resultater.

Så snør på deg løpeskoene, kom deg ut, og nyt veien mot bedre kondisjon!

Slik kommer du i form på bare 2 måneder!

Les mer på våre temasider: