Smarte tips

Fått saltflekker på skoene? Vi forklarer hvordan du fjerner salt fra sko

Bilde av sko med saltflekker etter vinterens veisalting. Skoene er svarte skinnsko og de har en veldig tydelig saltrand. Personen som har skoene på har også på seg en dongeribukse og står ute på en snødekket asfalt. Vi forteller hvordan du selv kan fjerne salt fra skoene dine.
Saltflekker på skoene er aldri et kjekt syn, men det finnes råd! Her viser vi deg hvordan du fjerner salflekker fra sko, skinnsko og sko i semsket skinn.

På vinteren får man ofte sjenerende saltflekker på fottøy. Vi viser deg hvordan du best forhindrer dem, og hvordan du vasker dem bort.

Har du fått saltflekker fra sko og støvler? På denne tiden av året formelig flommer fortauene over av slaps full av veisalt noe som kan lage stygge flekker på sko. De hvite skjoldene som oppstår når salt vann trekker inn i sko, er ikke noe man vil gå rundt med.

Skokrem
Red Wing Boot Cream

Red Wing Boot Cream

Fjerner salt på 1-2-3
Pris nå: 99 kroner hos Barbershop
Her får du den til laveste pris

Heldigvis finnes det råd, og i denne guiden forteller vi deg både hvordan du forhindrer å få saltflekker i utgangspunktet, og hvordan du fjerner dem.

Sjekk ut vår samleside for vinter-relaterte tips og råd!

Hvordan fjerne saltflekker fra skinnsko?

@startsiden_guider

Dette er hvordan du fjerner saltflekker fra skoene dine #lifehack #saltflekker #tips

♬ original sound – StartsidenGuider

Om uhellet likevel er ute, finnes det heldigvis råd. I videoen øverst i artikkelen kan du se hvordan man best fjerner saltflekker fra skinnsko: Ved å bruke edikk og vann. Bruk en klut eller tørkepapir, og gni edikk-blandingen inn i flekkene. Da løses saltet opp.

Impregnering spray til skinn

Impregnering spray til skinn

Holder saltflekkene borte
Pris nå: 90 kroner hos AYA Sport

Deretter tørker du skoene, men her er det viktig at du ikke bruker varme for å få fortgang i prosessen. Da kan skinnet fort tørke inn og sprekke opp.

Når skoene er tørre, går du over med en egnet skokrem.

Lurer du på hvordan du best tørker skoene dine? Slik tørker du sko best.

Hvordan fjerne saltflekker fra sko i semsket skinn?

Med sko av semsket skinn er det best å først bruke en børste til å få bort salt og skitt på overflaten. Når det er gjort kan du vaske over med såpevann, og eventuelt en edikkløsning om du må gå hardt til verks.

Deretter lar du skoene tørke godt, før du impregnerer dem med en egnet impregneringsspray.

Hvordan oppstår saltflekkene?

Saltflekker på sko oppstår når deler av skoen blir våt, og slaps med veisalt eller naturlig saltvann trekker inn i skoen. Når vannet tørker, blir saltet sittende igjen. Ifølge denne Minmote-artikkelen er sko med tynne såler og mykt semsket skinn ekstra utsatt for de skjemmende og hvite saltflekkene.

I en NRK-artikkel fra 2012 er skomakermester Asbjørn Dagestad sitert på at saltflekker også faktisk kan oppstå uten at de har vært i kontakt med saltvann. Generell fuktighet kan nemlig føre til at kromsaltet som blir brukt i moderne garveprosesser av sko trekkes ut.

Hvordan forhindre saltflekker?

Det aller viktigste du kan gjøre for å forhindre saltutslag på skoene dine, er å bruke skokrem hyppig, samt å impregnere skoene godt. Da holder i tillegg skoene seg myke og fine lenger.

På vinterstid er dette noe du bør gjøre hyppig, og om du er flink til å behandle skoene riktig før du bruker dem, kommer du neppe til å få mye saltflekker.

Les mer på våre temasider: