Smarte tips

Fjerne salt: Hvordan få bort saltflekker på sko

Bilde av skinnsko med salflekk, vi viser deg hvordan du kan fjerne saltflekker fra sko
Saltflekker på skoene er aldri et kjekt syn, men det finnes råd! Her viser vi deg hvordan du fjerner salflekker fra sko, skinnsko og sko i semsket skinn. (Foto: HowCast)

På vinteren får man ofte sjenerende saltflekker på fottøy. Vi viser deg hvordan du best forhindrer dem, og hvordan du vasker dem bort.

Fjerne saltflekker fra sko og støvler: På denne tiden av året formelig flommer fortauene over av slaps full av veisalt. At veiene saltes er jo dessverre et nødvendig onde for at veier og gangstier skal være sånn noenlunde fremkommelige, men ofte må skoene våre betale prisen for at vi salter bort isen som dekker veiene våre.

De hvite skjoldene som oppstår når salt vann trekker inn i sko, er ikke noe man vil gå rundt med. Heldigvis finnes det råd, og i denne guiden forteller vi deg både hvordan du forhindrer å få saltflekker i utgangspunktet, og hvordan du fjerner dem.

Sjekk ut vår samleside for vinter-relaterte tips og råd!

Hvordan oppstår saltflekkene?

Saltflekker på sko oppstår når deler av skoen blir våt, og slaps med veisalt eller naturlig saltvann trekker inn i skoen. Når vannet tørker, blir saltet sittende igjen. Ifølge denne Minmote-artikkelen er sko med tynne såler og mykt semsket skinn ekstra utsatt for de skjemmende og hvite saltflekkene.

I en NRK-artikkel fra 2012 er skomakermester Asbjørn Dagestad sitert på at saltflekker også faktisk kan oppstå uten at de har vært i kontakt med saltvann. Generell fuktighet kan nemlig føre til at kromsaltet som blir brukt i moderne garveprosesser av sko trekkes ut.

Hvordan forhindre saltflekker?

Det aller viktigste du kan gjøre for å forhindre saltutslag på skoene dine, er å bruke skokrem hyppig, samt å impregnere skoene godt. Da holder i tillegg skoene seg myke og fine lenger.

På vinterstid er dette noe du bør gjøre hyppig, og om du er flink til å behandle skoene riktig før du bruker dem, kommer du neppe til å få mye saltflekker.

Hvordan fjerne saltflekker fra skinnsko?

Om uhellet likevel er ute, finnes det heldigvis råd. I videoen øverst i artikkelen kan du se hvordan man best fjerner saltflekker fra skinnsko: Ved å bruke edikk og vann. Bruk en klut eller tørkepapir, og gni edikk-blandingen inn i flekkene. Da løses saltet opp.

Deretter tørker du skoene, men her er det viktig at du ikke bruker varme for å få fortgang i prosessen. Da kan skinnet fort tørke inn og sprekke opp.

Når skoene er tørre, går du over med en egnet skokrem.

Lurer du på hvordan du best tørker skoene dine? Slik tørker du sko best.

Hvordan fjerne saltflekker fra sko i semsket skinn?

Med sko av semsket skinn er det best å først bruke en børste til å få bort salt og skitt på overflaten. Når det er gjort kan du vaske over med såpevann, og eventuelt en edikkløsning om du må gå hardt til verks.

Deretter lar du skoene tørke godt, før du impregnerer dem med en egnet impregneringsspray.

Les mer på våre temasider: