Hardtrening

Kondisjonsbasert løpetrening eller hardtrening?

Andreas Gossner som løper kondisjonsbasert løpetrening.
Behagelige intervalløkter sørger for god kondisjonsbasert løpetrening mener Andreas Gossner - faglig ansvarlig for Løpetrening.no.

Hva skal du egentlig velge? Kondisjonsbasert løpetrening eller hardtrening? Løping. Det er så enkelt men hva skal du velge?

Kondisjonsbasert løpetrening eller hardtrening?

Hva skal du egentlig velge? Kondisjonsbasert løpetrening eller hardtrening?

Løping. Det er så enkelt, men hva skal du velge? Kondisjonsbasert løpetrening eller hardtrening? Enkelt men samtidig kan det være så komplisert! Spesielt når du hører alle snakke om «kondisjonsbasert trening» eller «hardtrening». Men hva betyr egentlig disse begrepene, og hvordan skal du finne balansen mellom dem?

Kondisjonsbasert løpetrening?

La oss starte med noe enkelt: Kondisjonsbasert løpetrening er i utgangspunktet rolig, behagelig jogging, hvor du skal kunne snakke og nesten nynne en sang uten å bli andpusten.

Altså, det er ikke maratonløpet til naboen din du sammenligner deg med her – det handler om å holde seg i en komfortsone som lar deg bygge grunnformen. Rundt 70-80 % av løpetreningen din bør faktisk være av denne typen – rolig, avslappet, og gjerne med innslag av gange.

Ja, du leste riktig: Du kan faktisk gå litt på løpeturene dine uten dårlig samvittighet!

Og hva med hardtreningen?

Hardtrening er derimot den litt mer intense delen av løpetreningen, men fortsatt på trening, ikke konkurransenivå. Dette er øktene hvor du tar i litt ekstra, enten gjennom intervaller eller raske tempoøkter. Her får du muligheten til å kjenne på adrenalinet, kanskje til og med fantasere om at du er med i et OL-løp (selv om du egentlig bare løper solid rundt der du bor).

Men hvor mye hardtrening skal du egentlig drive med? Resten av tiden, altså de siste 20-30 % av treningsuka, kan du bruke på å pushe deg selv. For eksempel kan du legge inn en intervalløkt og kanskje en lengre, rolig langtur.

Men husk: selv hardtreningen skal ikke kjennes ut som du konkurrerer mot verdenseliten! Det er fortsatt trening.

Hvordan ser en treningsuke ut?

Hvis vi skulle tegnet opp en form for perfekt løpeuke (og ja, vi vet at livet sjelden er perfekt), så kan du fordele det slik:

Tre rolige og korte turer, én intervalløkt og én langtur. Fem økter totalt, og før du setter deg ned med en svett panne og tenker «det er altfor mye!», så kan vi si at du fint kan gjøre hver av øktene så korte som 15-30 minutter.

Alternativt kan du også kutte ned antallet økter – det handler om å finne en balanse som passer din hverdag. Noen uker kan du ha fokus på en hardøkt, andre uker på kondisjonsbaserte økter slik som langturen.

Spørsmålet er ikke alltid å måtte ta stilling til kondisjonsbasert løpetrening eller hardtrening, det er å planlegge når du skal løpe hvilken type økt.

Hvorfor er dette viktig?

Løping er en bevegelsesform som tar tid å mestre. Ja, det kan ta år å virkelig se stor utvikling, men det er absolutt verdt det! Og når du først finner den gode og fine miksen mellom kondisjonsbasert løpetrening og hardtrening, vil du bli overrasket over hvor god du faktisk kan bli.

Husk at hardtreningen din ikke er det samme som konkurransetrening – det er ikke her du skal presse kroppen til maksgrensen. Det er heller en gradvis oppbygging som gjør deg både sterkere og raskere over tid.

Så enten du er ny i løpeverdenen eller har noen års erfaring, kan det være smart å legge til rette for at mesteparten av treningen din foregår i et rolig tempo. Så kan du spare det skikkelige kruttet til de små, intense øktene – og selvfølgelig til selve konkurransedagen.

Til slutt… Kondisjonsbasert løpetrening eller hardtrening?

Løping skal være gøy, og med riktig balanse vil du ikke bare bli en bedre løper, men også en løper som trives på veien mot målet som både er bedre helse og personlig fremgang.

Så husk: Ta på deg løpeskoene, ta det med ro og nyt hver løpetur – enten det er en rolig joggetur eller en spennende intervalløkt.