Løpeeksperten tipser: Hvordan velge riktige løpesko?

Bilde av føtter med et par Brooks Glycerin i svart, rødt, hvitt og lilla på føttene til en dame ute i naturen. Damen med løpeskoene på føttene står ute på en brosteinsbelagt gate og har hus og blå himmel i bakgrunnen. Over dette bildet er det bilde av løpeekspert Andreas Gossner som forteller hva du bør tenke på når du skal velge løpesko eller joggesko til dame eller herre og til løpeturene i 2024. Han forteller hvordan du velger etter bruk, til terreng, asfalt, med karbon eller uten, med mye demping eller støtte eller lite og hvordan forskjellige merker som asics, nike, new balance, adidas, mizuno eller brooks alle har forskjellige sko til forskjellige formål og føtter.
(Foto: Cecilie Aasland (ABC Startsiden) / Andreas Gossner (løpetrening.no))

Vi snakket med løpeeksperten som forteller hvordan du velger riktige joggesko til ditt formål, enten du løper kort eller langt og er dame eller herre!

Sommerhalvåret er endelig her og med det kommer bare veier og mange sjanser til å sette nye løyperekorder, nye mål for løpingen eller rett og slett bare fortsette i det gode løpe-sporet man var i før vinteren. Og er du på jakt etter nye løpesko i år har du kommet til rett sted!

Bilde av Andreas Gossner fra løpetrening.no smilende i mål etter å ha gjennomført løpet Comrades på 87 kilometer. Andreas Gossner forteller hva du bør tenke på når du skal velge løpesko eller joggesko til dame eller herre og til løpeturene i 2024. Han forteller hvordan du velger etter bruk, til terreng, asfalt, med karbon eller uten, med mye demping eller støtte eller lite og hvordan forskjellige merker som asics, nike, new balance, adidas, mizuno eller brooks alle har forskjellige sko til forskjellige formål og føtter.
Gossner både jobber med løping og løper selv og har derfor gode anbefalinger til valga v nye løpesko!

Vi har nemlig forhørt oss med Andreas Gossner fra løpetrening.no om hvordan man finner riktige løpesko og gjerne de som passer ditt formål best. Skal man for eksempel ha med eller uten karbonplate? Mye eller lite demping, og med eller uten ekstra støtte?

Er du ute etter flere ekspert-anbefalinger eller best i test-sko til hverdag eller trening? Her finner du alt vi skriver om løpesko til både dame og herre.

Hvordan velger man riktige løpesko?

– Når det kommer til løpesko er det relativt enkelt å finne riktige sko fordi det er så stort utvalg, men så gjør det store utvalget det også vanskelig å faktisk klare å velge. 

Her kommer Gossner med en klar anbefaling og det er at man velger etter hvor man skal løpe, og skiller det inn i to veldig overordnede kategorier som er asfalt eller terreng. 

– Når du skal kjøpe gode løpesko for deg, så vil du i nesten i ni av ti tilfeller, i det du setter foten i skoen, merke om dette er en sko du føler deg hjemme i eller ikke. Det kjenner du ganske kjapt og der har du en god pekepinn på om dette er sko for deg.

Dette forteller han at skyldes ganske små detaljer i skoene. Disse forskjellene kan være alt fra om de er for smale for en bred fot, for høyt oppbygd eller at skoene er for stabile, for ustabile eller kanskje for smale.

Disse jogge- og løpeskoene til dame og herre er best i test i 2024!

– Det kan man ikke merke før man har prøvd de. Og prøver man tre par sko så merker man fort om de er riktig eller feil. Jeg anbefaler også å kjøpe sko til det som er formålet ditt med løpingen. Med det så mener jeg om du ønsker et par sko som er morsomme eller snertne og med god respons så må du også prøve den typen sko. Har du en noe svak fotbue, problemer med akillesen så er det denne typens sko du må prøve å finne. 

Han forklarer at det finnes utrolig mange skomerker og enda flere forskjellige modeller, og til ulike typer føtter og underlag.

– Det handler også om personlige preferanser, som jo gjerne er basert på erfaringene dine fra tidligere sko du har prøvd. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bilde av føtter med et par Brooks Glycerin i svart, rødt, hvitt og lilla på føttene til en dame ute i naturen. Damen med løpeskoene på føttene går ute på asfalt med grus. Vi har snakket med løpeekspert Andreas Gossner som forteller hva du bør tenke på når du skal velge løpesko eller joggesko til dame eller herre og til løpeturene i 2024. Han forteller hvordan du velger etter bruk, til terreng, asfalt, med karbon eller uten, med mye demping eller støtte eller lite og hvordan forskjellige merker som asics, nike, new balance, adidas, mizuno eller brooks alle har forskjellige sko til forskjellige formål og føtter.

For å forenkle kommer han med tre kriterier:

  1. Bruksområde: Bestem deg for hva du skal bruke skoene til.
  2. Test flere sko: Test gjerne to til fire ulike typer sko.
  3. Kjøp forskjellige sko: Tenk på det litt som med dekk til bilen, du trenger forskjellige til sommer- og vinterføre, og med sko trenger du også forskjellige typer til forskjellig bruk og føre/underlag.

– I tillegg anbefaler jeg at man har i alle fall to par ulike sko. Dette er for å variere slik at man får ulik belastning når man løper. Dette er med på å fordele belastningen under føttene slik at du reduserer sjansen for skader og for å få vondt noe sted, anbefaler Gossner.

Du blir overrasket! Så ofte bør du bytte løpe- og joggesko.

    Hvilke ulike egenskaper finnes det i løpesko?

    – Jeg snakket varmt om at det er smart å ha to-tre par ulike sko. Det kan likevel være lurt med en liten «skopark» samt å krydre litt på de forskjellige skotypene dine, men det betyr ikke at man må kjøpe alle på én gang. Likevel mener jeg dette også henger sammen med selve treningen, forteller Gossner.

    Gossner kommer med en veldig grov og kortfattet indeling av forskjellige typer løpesko:

    1. Sko som er veldig stabile.
    2. Sko med mye demping.
    3. Sko som er beregnet for raske løpeturer. Dette kan for eksempel være sko som har en karbonsåle som gjør at du får mye mer respons i steget og i frasparket.
    4. Mer minimalistiske sko med lite demping og uten så mye stabilitet. Dette er sko som de aller fleste ikke kjøper, men som er med på å gjøre steget, fotbuen og akillessene sterkere og mer robuste.
    5. Så har du løpesko for terreng. Dette er gjerne sko som har grove knaster av gummi som takler både raskt tempo og glatte røtter og steiner.
    6. Det finnes også overgangssko som kan brukes til både grus, blåsti, skogssti og vei. 

        Her finner du forresten løpeskoene til dame som er best i test i 2024.

        Hvilke joggesko skal man velge til de forskjellige løpeturene?

        Gossner tar oss gjennom litt av utvalget og forklarer hva du trenger til de forskjellige løpeturene. Du kan altså med hell ha forskjellige sko om du løper på sti eller i terrenget versus på asfalt. Også dersom løpeturene er korte eller lange, eller om formålet er å løpe raskt under konkurranse, vil kravene til løpeskoene variere. Dette sammen med pris og varighet på skoene er det lurt å ta hensyn til sier han. Han anbefaler derfor å gjøre litt research før du bestemmer deg.

        – Har du bare ett par og de er et par karbonsko, da kan det skoparret bli raskt bli utslitt. Det er derfor lurt å lese seg litt opp og bestemme deg for hva som er skoens formål og hvor mye de tåler før du kjøper skoene. Kjøper du for eksempel et par stabile sko som tar godt vare på føttene, og med mye demping, så tåler de ofte vesentlig mer enn det en rask karbon-sko til konkurranse gjør. En joggesko med karbon er også ofte vesentlig dyrere å kjøpe selv om de ikke tåler mer enn 2-300 kilometer før du må kjøpe nye.

        Her avslører vi hvilke vanntette løpesko som er best i test i 2024.

        Gossner forteller at dette er sko som heller ikke kan brukes i hverdagen, men som til gjengjeld vil gjøre løpingen under konkurranse, eller om du vil løpe raskt, mye morsommere. Er du spesifikt ute etter testvinnere med karbon? Her finner du løpesko med karbonplate som er best i test i 2024.

        – Mens vanlige, trauste og stabile joggesko gjerne tåler en 600-800 kilometer eller helt opp til 1000 kilometer før du må bytte de ut. 

        – Også terrengsko har eksplodert i markedet. Det er til og med flere som bruker gode løpesko når de skal gå turer i fjellet. Og nå finnes det også terrengsko med karbonsåle for bedre respons, forteller Gossner.

        Han anbefaler deg som bare løper et par kortere turer i løpet av en uke å gå for et par sko som ikke har karbon.

        – Asics Superblast for eksempel. De dekker det aller meste, og er en sko som koster ett par tusen, men fortsatt ligger i nedre skiktet prismessig.

        Løpesko til dame og herre: Dette er årets nyheter (2024).

        dekker det aller meste
        Asics Superblast

        Asics Superblast

        Sjekk prisen her

          Hvilke løpesko-nyheter gleder du deg til i år?

          – Jeg har kjøpt inn et par Nike Alphafly versjon 3 og de planlegger jeg å løpe 10 kilometer med under løp i Drammen. Disse er jeg spent på om passer til meg. Eller så har du også dette berømte merket Hoka, som mange sverger til. De har kommet med en ny modell som heter Celio X1, den skal jeg skaffe meg i løpet av våren.

          Nyhet med karbonplate
          Nike Alphafly 3

          Nike Alphafly 3

          Pris nå: 3 899 kroner hos Anton Sport
          Her får du den til laveste pris

          Han forteller at han også er spent på joggesko-nyheten New Balance Supercomp versjon 4.

          – Jeg har ikke testet noen av de to siste, og er derfor spent. Når det kommer til nyheter er det verdt å merke seg at merkene gjerne bare slipper skoene i et visst antall slik at de skaper en forventning i markedet, og som gjør at ikke alle får tak i skoene, avslutter Gossner.

          Disse 4 «jukseskoene» er så gode at de ble forbudt

          Nyhet med karbonplate
          New Balance FuelCell SuperComp Elite V4

          New Balance FuelCell SuperComp Elite V4

          Sjekk prisen her