Mat og drikke

Lutefisk: Oppskrift med bacon og mandelpoteter

Lutefisk og bacon på hvit tallerken
For mange er lutefisk en obligatorisk rett i julen. (Foto: MatPrat)

Lutefisk hører julen til. Her får du oppskrift på god og smakfull lutefisk med bacon og mandelpoteter.

Lutefisk er en velkjent og tradisjonsrik rett som for mange er obligatorisk i førjulstiden og i julen. Lutefisk er rett og slett utvannet tørrfisk som er lagt i lut og som så er vannet ut igjen. Ifølge Meny.no er lutefisk blant de eldste matrettene vi har her i landet. I gamle dager ble det brukt kokevann av aske, som oftest av bjørk, for å lute fisken, mens det i dag er vanlig å bruke kaustisk soda.

Lutefisk med tilbehør

Bacon, poteter og ertestuing regnes som det tradisjonelle, klassiske tilbehøret, men mange foretrekker også lefse, flatbrød, smeltet smør eller eggesmør, brunost, hvit saus, sirup eller sennep til. I tillegg til, eller i stedet for, bacon kan du også bruke lettsaltet flesk eller ribbefett. Noen foretrekker også kålrabistappe eller kokte grønnsaker som kålrot, gulrøtter og hvitkål. Er du ikke så godt vant med lutefisk er det lurt å prøve seg frem med forskjellig tilbehør og smaker.

Hvor mye lutefisk trenger du per person?

Som en tommelfingerregel kan du beregne cirka 500 til 750 gram lutefisk per person. Med alt det gode tilbehøret er det mange som spiser seg mette på det også, selv om det tross alt er lutefisken som skal være i hovedfokus. Husk også å salte fisken et par timer før tilberedning. La gjerne fisken stå med salt i en form i kjøleskapet, før du heller av vannet som trekker ut og skyller fisken i kaldt vann.

Lurer du på hvordan du setter prikken over i-en på pinnekjøttet? Sjekk ut disse fire geniale pinnekjøtt-triksene.

Lutefisk

Lutefisk med bacon og mandelpoteter på hvit tallerken. Oppskrift får du her.
Tid
40 min
Porsjoner
4

Lutefisk er en eldgammel norsk mattradisjon og en viktig del av førjulstradisjonene for mange. MatPrat anbefaler å salte lutefiskstykkene en god stund før de tilberedes og bakes i varm stekeovn.

Ingredienser

  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

1.

Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne. Du kan også bruke en stor ildfast form. Dryss over salt og dekk formen med aluminiumsfolie. Sett formen inn i en forvarmet ovn på 225 °C i cirka 30-40 minutter.

2.

Vask og rens potetene og kok dem i en kjele med vann til de er møre, cirka 20 minutter.

3.

Stek bacon i en panne til det blir sprøtt og godt.

Oppskriften er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.

Oppskrift på julens herligste pinnekjøtt med rotmos finner du her.