Mat og drikke

Oppskrift: Slik lager du fårikål på 30 minutter i trykkoker

Et deilig fårikål-måltid trenger ikke ta hele dagen. Med en trykkoker er det gjort på 30 minutter. (Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/MatPrat.no)

Det er ikke alle som har tid til å vente to til tre timer på å koke fårikål, særlig i hverdagen. For dem finnes det en måte å få fiks ferdig fårikål på bare 30 minutter. Trikset er å bruke trykkoker og her får du en god oppskrift.

Trykkoker var veldig populært i Norge på 60- og 70-tallet, og var for eksempel en veldig populær bryllupsgave å få på den tiden. Men det finnes mange skrekkhistorier blant den eldre garde om at de kan eksplodere hvis lokket ikke er satt riktig på. Slik er det ikke lenger. Dagens trykkokere har mange sikkerhetsmekanismer som hindrer slike ulykker.

Derfor har trykkokere fått sin renessanse de siste årene, og tilhengerskaren er voksende. 

Rimeligste alternativ:

Tefal Secure 5 Neo Trykkoker 4L

Passer til alle ovner, inkludert induksjon. Tåler oppvaskmaskin.
Sjekk prisen her

Med trykkoker går matlagingen fort og på toppen av det hele er det miljøvennlig. Når du først har fått opp trykket, kan du ha lav varme på kokeplaten. Derfor er det svært mange med seilbåt og bobil som bruker det for å spare gass.

Les også: Så mye sparer du med matkasse

– Bedre enn vanlig fårikål

Matentusiast Arne-Petter Lorentzen er trykkoker-frelst. Ifølge ham blir resultatet enda bedre enn den tradisjonelle måten å lage fårikål på.

– Personlig mener jeg det smaker bedre. Smaken blir mer intens, kjøttet blir mørere og det aller beste er kanskje at man i stor grad slipper lukten, sier Lorentzen.

Med trykkoker trenger man også langt mindre væske enn med en vanlig gryte. Selv pleier han å brune kjøttet før det kokes, og han bytter ut vannet med øl for enda mer smak.

Arne-Petters favoritt:

WMF Perfect Plus 4,5 liter

Fås i flere størrelser og tåler oppvaskmaskin (med unntak av håndtaket).
Sjekk laveste pris her

Han har brukt mye tid på å eksprimentere med fårikål under trykk, og har funnet ut at det beste er å dele koketiden i to:

– Koker du kjøttet og kålen sammen hele koketiden, blir kålen veldig dvask. Derfor har jeg funnet ut at det aller beste er å koke kjøttet for seg i 15 minutter før man tilsetter kålen og får opp trykket på nytt, og lar det stå i 15 minutter til. Da blir kålen mer krisp. Dessuten trenger man langt mindre væskemengde med trykkoker, forklarer han.

Det er ikke bare fårikål du kan lage med trykkokeren. Her er det bare å eksperimentere og ønsker du flere oppskrifter å følge, anbefaler Arne-Petter kokeboken «Hip Pressure Cooking» av Laura D. A. Pazzaglia.

Kokeboktips:

Hip Pressure Cooking av Laura D. A. Pazzaglia

Over 250 oppskrifter til mat laget i trykkoker.
Sjekk prisen her

Les også: Disse airfryerne er best i test

Oppskrift på Arne-Petters fårikål med øl

Du trenger:

  • Hodekål
  • Foretrukket kjøtt av sau eller lam
  • 1 halvliter øl
  • Trykkoker stor nok til mengden fårikål du ønsker å lage. Selv bruker Arne-Petter WMF Perfect Plus på 4,5 liter.
  • Salt og pepper
Trykkoker til større familier:

WMF Perfect Plus 22cm 6,5L

En moderne trykkoker som er både enkel og tryg å bruke. Rommer 6,5 liter og tåler oppvaskimasking (med unntak av håndtaket).
Sjekk prisen her

Les også: Lag italiensk pizza på bare 90 sekunder med pizzaovn

Fremgangsmåte:

  • Del hodekål i båter.
  • Brun kjøttet før koking, og legg det i trykkokeren. Hell på cirka halve boksen med øl. Få trykkokeren opp i fullt trykk. Når du har nådd fullt trykk, kan du senke temperaturen og la det stå i 15 minutter.
  • Ta trykkokeren av kokeplaten og skyll den under kaldt vann for å senke trykket i gryten raskere. Her er det viktig at det er kun sidene på gryta som skylles, ikke lokket.
  • Legg så kjøtt og kål lagvis i en kasserolle mens du strør salt og pepper mellom lagene. De som skulle foretrekke å jevne fårikålen, kan strø 1-2 spiseskjeer hvetemel mellom hvert kjøtt- og kållag.
  • Hell på resten av ølen. Få trykkokeren opp i fullt trykk, og senk temperaturen på kokeplaten og la det stå i 15 minutter med fullt trykk.
  • La trykket i gryta gå ned, enten av seg selv eller ved å skylle sidene på gryta under kaldt vann.

Dersom oppskriften frister, men en trykkoker til flere tusen kroner blir litt i det dyreste laget, så finnes det selvfølgelig rimeligere alternativer.

Arne-Petter Lorentzen er tidligere ansatt i ABC Startsiden AS, men har bidratt til denne artikkelen som matentusiast uavhengig av sin tilknytning til selskapet.