Smarte tips

Skattemelding: Derfor får flesteparten igjen på skatten

Bilde av en kvnnehand som holder en mobiltelefon med bilde av en hengelås, og mulighet for å skrive inn passord, foran en datamaskin. Vi forklarer hvorfor så mange får igjen på skatten.
6 av 10 nordmenn ligger an til å få igjen på skatten i år. Og gjennomsnittlig får de 15 400 kroner mens gjennomsnitlig restskatt er på 29 900 kroner. Vi forklarer hva det skyldes. (Foto: Colourbox)

Visste du at hele 6 av 10 nordmenn ligger an til å få igjen på skatten i år? Vi forklarer hva det skyldes at flesteparten får tilbakebetalt.

Nå er det ikke lenge før de aller fleste har mottatt skattemeldingen for 2022. Noen med en gledelig nyhet og andre med et kontonummer merket innbetaling i bunn av den lange digitale oppsummeringen av vår personlige skatt, inntekt og formue.

Ifølge denne pressemeldingen fra Skatteetaten ligger 6 av 10 nordmenn an til å få igjen på skatten i 2023. Er du en av de som får igjen penger på skatten i år er du med andre ord ikke alene. Gjennomsnittet på alle utbetalinger er ifølge samme artikkel på 15 400 kroner mens gjennomsnitlig restskatt er på 29 900 kroner. Vi har tidligere avslørt hvorfor det ikke er bra nytt å få igjen på skatten.

Men hva skyldes det at det år etter år er flere som får igjen penger på skatten enn de som må betale restskatt? Skyldes det bare innbyggere med god kontroll på personlig økonomi som er redde for baksmell, eller er det flere faktorer som spiller inn? Vi har funnet svaret.

Her finner du alle våre artikler, smarte tips og guider om økonomi

Myndighetene legger opp til tilbakebetalinger på skatten

Ifølge en artikkel skrevet av DNB er det blant annet myndighetene sin skyld at det er flest av oss som får igjen på skatten. Her sier Stig Flesland fra Skattebetalerforeningen, det at flest skal få tilbake er noe myndighetene legger opp til.

– Folk flest skal få penger tilbake på skatten fordi det er mer praktisk med tanke på innkreving av skatt. I sum koster det Skatteetaten mindre å tilbakebetale for mye innbetalt skatt enn det gjør å kreve inn beløp som folk skylder, forklarer Flesland.

Slik kan du få tilbake på skatten tidligere

Sjekk gjelden din her

Sjekk gjelden din her

Vilkår for bruk av Uno Score: Du tegner et medlemskap når du har opprettet en brukerprofil. Det er helt gratis å være medlem. Det er ingen bindingstid og du står fritt til å si opp medlemskapet når du måtte ønske.
Sjekk gjelden din her

Andre faktorer som fører til tilbakebetaling

Han legger til at det også er andre faktorer som spiller inn.

– Grunnen til at du får tilbake penger er at du har betalt inn for mye skatt i løpet av året før du får skattemeldingen. Det kan skyldes at inntekten din var lavere enn antatt og/eller at du har krav på høyere eller flere fradrag enn antatt, forteller han.

Han nevner noen faktorer som kan spille inn og gjør at du får igjen på skatten. Her nevner han grunner som:

  • Barn: Om du har fått barn
  • Lønn: Om du har fått høyere lån
  • Renter: Om rentene har gått opp, slik at du har økte renteutgifter 
  • Økt reiseavstand til jobb: Om du har fått ny jobb og fått økt reiseavstand til jobben

Les mer på våre temasider: