Aktiv

Solbriller til trening: Dette må du tenke på

Bilde av en person som holde opp et par solbriller til trening fra Oakley. Vo har snakket med en løpeekspert fra løpetrening.no som forteller hvordan du velger riktige solbriller til treningen din, enten solbrillene er til dame, herre eller barn!
Når du skal velge solbriller til trening bør du velge etter type trening og egne preferanser sier Andreas Gossner fra

Ser du etter nye solbriller til trening? Vi har snakket med løpeeksperten som forteller hvordan du velger briller til alt fra løping til ski og sykkel!

Ser du etter nye solbriller til ski-, sykkel- eller løpeturene? Da har du kanskje både gledet deg, og kanskje forarget deg litt, over det store utvalget? Men visste du at noen sports-solbriller passer bedre til enkelte aktiviteter enn andre? For å få svaret på hvordan dette henger sammen og hvordan man velger riktige solbriller til sitt bruk forhørte vi oss med Andreas Gossner, faglig ansvarlig for Løpetrening.no.

Bilde av Andreas Gossner fra løpetrening.no som har fortalt oss hvordan man kan velge riktige solbriller til trening. Vi har snakket med en løpeekspert fra løpetrening.no som forteller hvordan du velger riktige solbriller til treningen din, enten solbrillene er til dame, herre eller barn! Han forteller hvordan man kan velge solbriller til alle typer treningsformer og både i raskt tempo, roligere, til løpeturer, skiturer og sykkelturer.
Andreas Gossner er faglig ansvarlig for Løpetrening.no, og har klare anbefalinger til valg av riktige solbriller til trening.

– Det første du må tenke på er hva du skal du bruke solbrillene til. Dette fordi det er veldig individuelt hva man liker og hva som er rett valg, forteller Gossner.

Vil du ha flere tips og ekspert-anbefalinger av utstyr til trening? Her samler vi alle våre guider til riktig valg av treningsutstyr.

Hva er det viktig å tenke på når en skal velge solbriller til trening?

På spørsmål om hva det er det viktig å tenke på når en skal velge solbriller til trening anbefaler Gossner å gjøre research i forhold til ditt bruksområde før du bestemmer deg. Han forteller at du finner solbriller som er laget av alt fra plast til acetat og tre, og at det derfor er viktig å velge litt etter hva du skal bruke dem til.

– Skal du for eksempel løpe på sti så er det viktig å få med seg det som skjer i underlaget, og fordi sollyset der gjerne er begrenset så må man velge solbriller som tar inn nok sollys til at man ser likevel. Det finnes ulike typer linseteknologier og noen solbriller filtrerer lyset slik at det tilpasser seg omgivelsene, og her er det forskjell på hvilke du trenger om du trener mest på for eksempel asfalt eller eller sti.

Han forteller at det også finnes solbriller som slipper inn flere farger gjennom glasset, uten å slippe så mye lys inn, men at denne typen differanse og differensiering er det ikke så lett å finne ut av før man har testet brillene på.

– Har du muligheten så anbefaler jeg å kjøpe flere og teste litt. Har du dårligere syn får du også solbriller med styrke som passer til trening. Dette er riktignok solbriller tilpasset ditt syn, og da må du innom spesial butikker for å få det.

Disse joggeskoene til dame og herre er alle best i test i 2024!

til løping
Jawbreaker Solbriller

Jawbreaker Solbriller

Med eksklusiv brilleglassteknologi for forbedret farge og kontrast for å se flere detaljer.
Sjekk prisen her

Solbriller med eller uten polarisert glass til trening?

Gossner sier at man må se an behovet sitt når det kommer til akkurat hvilke solbriller man skal gå for.

– Det er forskjell på briller som koster 400 til 500 kroner og de som koster 3000 til 4000 kroner. Også er det gjerne slik at ulike merker spesialiserer seg på ulike teknologier.

Han forteller at på generelt grunnlag så ser man etter to enkle ting på for eksempel solbriller til ski; at de er mørke, men at de fortsatt slipper inn lys. Men legger til at når det kommer til solbriller som er egnet for sykkel og løping er de differensiert på en annen måte.

– Det er for eksempel smart å velge glass som er polarisert til rask sykling og løping i terrenget. Her går det rett og slett på komfort til øynene, og det er det som er årsaken til at du kjøper solbriller med polariserte glass. Disse sikrer at du ikke blir blendet, ser dårligere, snubler eller må myse mye og dermed få vondt i hodet.

Gossner anbefaler et par med solbriller som er ganske mørke, men som ikke vil oppleves som mørke når du har de på deg.

– Du vil merke at du løper mer avslappet med solbriller du trives med og når har du funnet riktige solbriller som både gir god beskyttelse mot lyset og som gjør at du ser tydeligere. Men det er lurt å skaffe deg informasjon før du kjøper solbrillene. Og kjøper du dyrere solbriller så stiger også forventningene dine til solbrillene og gjør det også lettere å bli skuffet om de ikke gjør jobben.

Her avslører vi hvilke vanntette løpesko som er best i test i 2024.

Polarisert
Bliz Breeze

Bliz Breeze

Solbriller med lett ramme og glass som gir komplett beskyttelse mot UV-stråler og gir deg klar sikt, uansett værforhold.
Sjekk prisen her

Lurt å velge solbriller med klare kontraster på farger

Han tipser også om at det er lurt å velge solbriller med gode kontraster på farger. Dette vil gi en klar sikt og sørge for at kontrastene er skarpe slik at det er lettere å se humper eller ujevnheter i underlaget. Eksempel på dette er solbriller med polarisert glass.

– Kvalitet på briller er avgjørende i den grad at det du prøver på kan oppleves bra, men så går de i stykker ganske kjapt. Det har ofte med pris å gjøre, og man bør nok legge seg på 400 til 500 og oppover. Da får du et godt par solbriller til trening, men gode briller kan fort komme opp i 2500-3000 kroner.

Er du spesifikt ute etter testvinnere med karbon? Her finner du løpesko med karbonplate som er best i test!

Hva mener du gjør solbriller gode til trening?

– Vekt, hvordan de fungerer med svette og kvalitet på glass er noe av det viktigste. Kanskje spesielt dette med passform er viktig, og at den passer til resten av det du har på deg.

Han begrunner med at om du for eksempel har på deg en hjelm eller caps må de passe under det, og legger til at passform derfor er en veldig subjektiv oppfatning.

– Jeg er selv tilhenger av solbriller som er små og lette og som det er raskt å ta av eller på. Enten det er for å spise, ta et veivalg eller se på klokka. Det er også lurt å tenke på at de burde tåle å bli mistet i bakken og derfor være litt robuste.

Han forteller at kjøper du feil, og et par dårlige solbriller til trening kan de i værste fall gi gnagsår, irritere eller gjøre at du ser dårligere. Han tipser også at enkelte velger briller som skal brukes mer for beskyttelse.

– Det kan være briller som beskytter mot vær og vind eller insekter. Men husk på at briller skal være noe du egentlig ikke kjenner at er der. Litt som en fotballdommer du ikke ser på fotballbanen.

Disse 4 «jukseskoene» er så gode at de ble forbudt

Ekspertens favoritter
Radar Ev Path

Radar Ev Path

Tettsittende passform til ansiktet, og er en brille du ikke kjenner at du har på.
Sjekk prisen her

Hvilke solbriller er dine favoritter?

– Min favoritt er Oakley. Der har jeg et par små, mørke polariserte briller som heter Oakley Radar EV Path. De er favorittene både fordi de oppleveles som behagelig på i tillegg til at de har mørkt nok glass og linser til at de tar bort reflekterende stråler fra vann, snø og våt asfalt. I tillegg er de lette å gjøre rene. Jeg har hatt mine i tre år og er godt fornøyd.

Han forteller at det han selv ser etter er om brilleglassene til en viss grad tåler en trøkk mot glasset fordi når du pusser brillene ofte vil bli slitasje i området du puser.

– Kvaliteten vil være bedre i glasset på dyre solbriller i stedet for billige, og der anbefaler jeg å heller legge litt ekstra i det.