Reise

Storbyferie i Trondheim:
Topp 10 ting å gjøre

Bilde av gamle trehus langs Nidelva i Trondheim. Med spir på Nidarosdommen wq
I Trondheim venter kjente attraksjoner som Nidarosdomen, Gamle bybro og bryggene: Gamle bybro, til venstre, også kalt «Lykkens Portal». De eldste bevarte byggene langs Nidelva er fra midten av 1700-tallet. (Foto: Canva)

Bakklandet, Nidarosdommen eller Nidelva? Her får du våre 10 beste tips til hva du kan gjøre og oppleve i den lille storbyen Trondheim.

Trondheim byr på populære attraksjoner som Nidarosdomen, Bakklandet og Nidelva, brosteinslagte smau, og en rekke spisesteder med kortreist mat. Trondheim var tidligere Norges hovedstad og er i dag landets tredje største by etter Bergen og Oslo. Byen ligger idyllisk til i den lange Trondheimsfjorden og ble grunnlagt ved Nidelvas utløp i Trondheimsfjorden av kong Olav Tryggvason rundt år 997. Byen fikk navnet Nidaros og var hovedsete for kongene og hovedstad i Norge inntil 1217.

1. Historisk vandring langs Nidelva til Nidarosdommen og Erkebispegården

Nidarosdomen i Trondheim med den flotte vestveggen og Erkebispegården rett ved siden av i sør.
Nidarosdomen i Trondheim med den flotte vestveggen og Erkebispegården rett ved siden av i sør. (Foto: Canva)

Nidelva rammer byen fint inn før den renner ut i Trondheimsfjorden. Elva har også de eneste kjente surfetilbudene i umiddelbar nærhet til Trondheim, men er også populær for kajakkpadlere i bykjernen. Langs Nidelva finner du flere av byens flotteste hoteller, samtidig som du er i gangavstand til andre populære turistatraksjoner i byen.

I et område på rundt én kilometer fra Radisson Blu Royal Garden kan du oppleve en rekke attraksjoner som Solsiden kjøpesenter samt restaurant- og bardistriktet som ligger kun 900 meter unna. Ta turen over den berømte blomsterbroen på vei til Solsiden, eller en liten tur over Bakke bru og du befinner deg på idylliske Bakklandet. 

Radisson Blu Garden hotel i solnedgang, ved Nidelven.
Radisson Blu Royal Garden Hotel ligger vakkert til ved Nidelva: Populære attraksjoner som Nidarosdomen, Gamle Bybro og Bakklandet ligger bare noen minutter unna til fots eller med sykkel. (Foto: Booking.com)
Radisson Blu Royal Garden Hotel, Trondheim

Radisson Blu Royal Garden Hotel, Trondheim

Bo nær alle Trondheims beste attraksjoner på Radisson Blu Royal Garden. Bare minutter fra Nidarosdomen, Bakklandet, Gamle Bybro, sentrum og det populære området Solsiden.
Her kan du booke rom på Radisson Blu

Ta gangstien fra hotellet til den majestetiske Nidarosdomen. Norges nasjonalhelligdom Nidarosdomen er for mange et must å besøke når de er i Trondheim. Den store katedralen ble påbegynt i år 1070, og er bygget på Olav den Helliges gravsted. Det er en storslått opplevelse å besøke Nidarosdomen både innvendig og utvendig. Her kan det være lurt å ta seg god tid til å studere alle detaljene i stein og store glassmalerier.

Erkebispegården ligger tett opp til Nidarosdomen, og er et slottsanlegg i stein.

Steinslottet er Nordens eldste eksisterende profane steinbygning, og har en spennende historie som spenner over 800 år. I gårdsrommet arrangeres det konserter og festival hver sommer. Også her er det muligheter til å utforske slottsanlegget på innsiden. Dette er en spennende historisk vandring for store og små.

2. Idylliske Bakklandet

Bilde av gamle trehus og brosteinsgate på Bakklandet i Trondheim.
Bakklandet er et must når du besøker Tronheim: Idylliske Bakklandet byr på hyggelige trehus, nisjebutikker, stor og små hoteller. (Foto: Canva)

Bakklandet ved Nidelva er Trondheims «gamleby», og har vært bebodd siden tidlig 1600-tall. Her finner du små, fargerike trehus tett i tett i koselige brosteinsgater. Besøk hyggelige kafeer, gode restauranter og spennende nisjebutikker.

På Bakklandet finner du også sykkelheisen Trampe, som går opp den bratte Brubakken i forlengelsen av Gamle Bybro. 

Ikke lange turen fra toppen av Brubakken finner du også Kristiansten Festning. Festningen som kan sees fra de fleste punkt i byen ble anlagt i 1682–1684 etter ordre fra kong Christian V, og som en del av gjennoppbyggingen av byen etter bybrannen i 1682. Festningen er åpen for alle som vil se, og er ikke lange turen fra byen. På toppen har du nydelig utsikt over hele byen og Trondheimsfjorden.

Scandic Bakklandet

Bo luksuriøst på Bakklandet: Scandic Bakklandet ligger ved Nidelva i den billedskjønne bydelen Bakklandet i Trondheim, og kan by på prisbelønt hotellfrokost
Book hotellrom hos Booking.com

3. Late dager på Solsiden

Broen, blomsterbroen, fra sentrum av Trondheim over til Solsiden i solskinn.
Ta turen over broen som bugner av blomster hver sommer, og besøk en av de mange uteserveringene langs Solsiden (Foto: Canva)

Solsiden er et av Trondheims mest populære og pulserende områder med et bredt utvalg av butikker og restauranter med uteservering. Ved skipsdokken ligger utserveringene på rekke og rad, og byr på gode solforhold på sommerstid.

På Solsiden finner du kjøpesenter med mange små og store butikker, spa, restauranter, utesteder, konsertscener, båtplasser og hoteller.

Scandic Solsiden

Dette miljøvennlige hotellet ligger i det populære området Solsiden i Trondheim, 10 minutters gange fra sentralstasjonen.
Book ditt rom her

4. Bo på et av verdens beste nye hotell

Bilde av restaurant Palme Haven på hotell Britannia
En institusjon i Trondheim: Palme Haven på Britannia Hotel byr på førsteklasses hotellfrokost, nydelig buffetlunsj og eksklusive selskapsmenyer til middag (Foto: Booking.com)

Hvert år kårer det anerkjente reisemagasinet Travel + Leisure de beste nye hotellene i verden i «The It List». I 2019 havnet det erverdige hotellet Britannia på denne listen, og hotellets restaurant Speilsalen kan også by en stjerne i Michelin-guiden.

Bo på erverdige Britannia Hotel midt i Trondheim sentrum. Hotellet som har blitt kåret til ett av verdens beste nye hotell, og hvor du finner Michelin-restauranten Speilsalen.
Book rom på Britannia Hotel hos Booking.com

Hotel Britannia fra år 1870 er det eneste femstjernershotellet i denne delen av landet. I 2016 stengte hotell Britannia for å totalrehabilitere, og åpnet igjen i april 2019. Dette kan bli et hotellopphold du sent vil glemme.

5. Lokale matopplevelser på byens Michelin-restauranter

Trondheim kan by på hele tre restauranter med en stjerne i Michelinguiden. Restaurant Fagn i bykjernen kan by på cocktailbar, bistro og restaurant med opp til 20-rettersmeny. På menyen finner du blant annet kråkeboller og piggvar.

Restaurant Credo er kanskje den mest kjente restauranten i Trondheim, og kan by på 22-rettersmeny med lokale råvarer fra Trøndelag. Restauranten har nå flyttet til et nytt og spennende område på Lade, noen minutter med taxi ut av bykjernen.

Siste restaurant ut med en stjerne i Michelinguiden, er Speilsalen på ærverdige Hotel Britannia. Speilsalen tilbyr 6- eller 10-retters signaturmeny, med råvarer fra Norge. Restaurantsjefen er verdensmesteren i kokkekunst, Christopher Davidsen, og Speilsalens Head Sommelier er firedobbelt norgesmester i vinkelner, Henrik Dahl Jahnsen.

6. Gråkallbanen til Bymarka og Sverresborg

Viste du at de i Trondheim har verdens nordligste trikkelinje? Etter en liten rundtur i byen, gjennom Ila og forbi Ilaparken svinger Gråkallbanen seg opp over åsen i Trondheim. Opp bakken er det ikke lenge før trikken beveger seg forbi Sverresborg. På Sverresborg museum er et av landets største kulturhistoriske museer. Her er det mer enn 120 antikvariske bygninger, hvorav ca. 80 viser trøndersk byggeskikk fra bygd til bygd på 1700-1800-tallet. 

Gråkallbanen er på totalt 8,8 kilometer og strekker seg fra sentrum til Bymarka, hvor den stopper ved Lian. Her har du valget om du bare vil ta deg en rundtur med verdens nordligste trikk, ta den som første etappe av en fin fottur i Bymarka eller vil besøke ærverdige Lian Restaurant. Bymarka er med sine 80 km² Trondheims største og mest populære turområde. Her finner du blant annet Trondheimsmarka, som er den mest sentrale, med mange flotte turløyper. 

7. Gøy for barna – opplev Pirbadet og Rockheim

Bilde av Pirbadet og Rockheim om kvelden, med Trondheimsfjorden i bakgrunn.
Badeland og musikkhistorie samlet på et sted: Rockheim til venstre, designhotellet Clarion Hotel Trondheim i midten, og Pirbadet til høyre. (Foto: Booking.com)

Brattøra er havneområdet i Trondheim som absolutt er verdt å besøke. Her legger de store cruiseskipene til kai om sommeren, og du kan besøke det populære badelandet Pirbadet og det nasjonale museet for populærmusikk – Rockheim. Midt på Brattøra ligger også et storslagent designhotell med egen skybar. Her kan du nyte en drink på takterrassen i solnedgang, med utsikt til Munkholmen.

8. Bading på historiske Munkholmen

Munkholmen i Trondheimsfjorden i solskinn
Kort båttur fra sentrum: Her er det muligheter for soling og bading. (Foto: Canva)

Munkholmen, et tidligere kloster som er gjort om til et flott fritidsområde, passer perfekt for en dagstur. Her finner du både kafé og en liten restaurant med uteservering. Munkholmen ligger cirka to kilometer ut i Trondheimsfjorden, og du kan enkelt ta båt fra Ravnkloa i Trondheim sentrum.

9. Nyt utsikten fra Tyholttårnet

Tyholttårnet er et landemerke i Trondheim, og strekker seg 124 meter over bakken. I toppen av tårnet kan du spise hos restaurant Egon, som er Trondheims eneste roterende restaurant. I løpet av en time roterer restauranten 360 grader rundt, og du kan nyte utsikten over byen fra alle kanter mens du spiser middag.

Tyholttårnet i Trondheim i solskinn med Trondheimsfjorden i bakgrunn
Roterende middag med fantastisk utsikt: Å spise middag ved restaurant Egon i Tyholttårnet kan bli en uforglemmelig opplevelse for store og små. Ved foten av Tyholttårnet finner du også NRKs lokaler i Trondheim. (Foto: Canva)

Roterende middag med fantastisk utsikt: Å spise middag ved restaurant Egon i Tyholttårnet kan bli en uforglemmelig opplevelse for store og små. Ved foten av Tyholttårnet finner du også NRKs lokaler i Trondheim.

For å besøke Tyholttårnet kan du ta buss til Valentinlyst, sykle eller parkere bilen ved restaurantens egen parkeringsplass ved tårnet.

10. Shopping i Midtbyen

Statue av Olav Tryggvason midt på Trondheim Torg i solskinn.
Trondheim Torg: Den intime bykjernen, med mange små og store butikker, gjør Trondheim til en populær shoppingby. (Foto: Canva)

I Trondheim sentrum finner du alt fra store og kjente kjedebutikker til små, uavhengige butikker med mer eksklusive varer. Trondheims shoppingkjerne er Midtbyen i sentrum, og de mest populære butikkene ligger i gågatene Nordre gate og Thomas Angells gate, samt i Olav Tryggvasons gate og Fjordgata, som alle ligger innenfor en liten radius i midtbyen. I midtbyen finner du også Stiftsgarden, som er Nordens største trepalé med tilhørende prydhave. 

Visit Trondheim: Les mer om hva du kan gjøre i Trondheim.

Visit Norway: “Der storbyliv møter småbysjarm”.

Les mer på våre temasider: