Aktiv

Tema: Er alle fra Bergen best til å løpe? Hvorfor er de så flinke?

Venstre del: Viser et ikonisk motiv fra Bryggen i Bergen, Norge. Fargerike, historiske trehus ligger langs vannkanten med båter fortøyd foran. Husene er omgitt av grønne trær og åser, noe som gir en vakker bakgrunn til det pittoreske bymiljøet. Høyre del: Viser en mann som løper langs en sti omgitt av tett vegetasjon. Han har på seg en hvit t-skjorte med logoer og sportsbriller, og ser konsentrert ut mens han løper. Dette bildet fremhever glede ved løping og en aktiv livsstil i naturen. Løpeeksperten Andreas Gossner fra løpetrening.no svarer, Er alle fra Bergen best til å løpe? Hvorfor er de så flinke?
Løpeeksperten fra Løpetrening.no stiller seg spørsmålet« Er Bergen da synonymt med rå løpere som bare vinner og vinner?» Noen av Norges mest lidenskapelige løpere, kommer fra Bergen, men hva skyldes det at de ser ut til å bli så gode? (Foto: Canva / Andreas Gossner)

Løpeeksperten Andreas Gossner fra Løpetrening.no svarer, Er alle fra Bergen best til å løpe? Og hvorfor er de så flinke?

I dag vil jeg snakke litt om løpere fra Bergen og hva som gjør løpere fra Bergen så unike? Er alle fra Bergen best til å løpe? Hvorfor er de så flinke?

Bergen, denne vakre byen omkranset av syv fjell og velsignet med regn som aldri synes å ta slutt og som bare styrker de som stolt roper ut at Bergen er byen!

Er Bergen da synonymt med rå løpere som bare vinner og vinner? Vel, Bergen er hjemsted for noen av Norges mest lidenskapelige løpere. Vi har blant annet Ultra-kongen Bjørn-Tore Kronen Taranger, som i 2018 satt verdensrekord ved å løpe 264,51 km på en tredemølle i 24 timer.

Det finnes mange flere i vestlandets hovedstad som er flinke til å løpe.

Men hvorfor er folk fra Bergen så dyktige til å løpe? La oss ta en nærmere titt på hva som gjør bergenserne så spesielle når det kommer til løpingen.

Riktig mat, treningsprogram til løping og hvordan forebygge skader – Alt dette og litt til finner du på samlesiden vår om løpetrening.

Stolte og mer iherdige?

Først og fremst er det noe i Bergens mentalitet. Bergenserne er kjent for sin stolthet og sin uavhengighet. De er ikke bare stolte av byen sin; de bærer en følelse av å være litt annerledes, kanskje til og med bedre (?) enn resten av landet. Denne stoltheten skaper en sterk drivkraft til å utmerke seg, også innen løping.

De 7 fjell

De syv fjellene rundt byen gir perfekte treningsforhold for de som liker å utfordre seg selv. Med stier som varierer fra lett til ekstremt krevende, er det alltid en ny utfordring å overvinne. Dette terrenget skaper løpere som er sterke, utholdende og i stand til å takle både opp- og nedoverbakker med «letthet».

For hvis du ikke visste det, så blir du god på det du trener på. Og i Bergen er det mye vær og mye opp-og-ned.

Løpeprogrammet du trenger om du vil bli flink til å løpe!

Vær og vind – og løpermiljø

Regnet er nemlig en annen faktor. Bergenserne er vant til å trene i all slags vær. Regnet som ofte faller over byen, gir løperne en ekstra utfordring som de lærer å mestre. Eller må lære å mestre, siden det ofte er regn.

De blir derfor godt rustet til å løpe under vanskelige forhold, noe som gir dem en fordel i konkurranser hvor værforholdene er krevende.

Eget fellesskap eller en livsstil?

Kanskje er det også fellesskapet som gjør en forskjell. Bergen har et rikt løpermiljø med klubber, løpegrupper og arrangementer som inspirerer og motiverer. Maratonkarusellen, Bergen City Marathon og flere løpsarrangementer – hele året. Nesten hver helg kan du finne et sted der du kan delta i et løp.

Det å være en del av et slikt fellesskap skaper en kultur hvor løping ikke bare er en aktivitet, men en livsstil. Fellesskapet gir støtte, råd og konkurranse, som alle er viktige faktorer for å oppleve både trivsel og egen personlig mestring. Andre steder i Norge har definitivt noe å lære fra de som bor i Bergen. Lik det eller ikke.

Løpeeksperten svarer: Når ser man resultater av jogging?

Men – er Bergen best?

Så, er alle fra Bergen best til å løpe? Kanskje ikke alle, men det er liten tvil om at bergenserne har mange fordeler som gjør dem til dyktige løpere. La oss for ordens skyld legge til at for å bli god til å løpe, så må også bergensere trene. De må også planlegge tiden sin, de må også møte opp på trening – og de må heie på hverandre.

Enten det er mentaliteten, terrenget, været eller fellesskapet, er det noe spesielt med Bergen som skaper løpere i toppklasse.

Det finnes så mange løp, så mange steder å løpe – men jeg (Andreas Gossner) skal i det minste møte opp på Bergen City Marathon i 2025 for å se om jeg klarer å måle meg mot disse rå og sagnomsuste løperne fra Bergen.

Og, jeg blir neppe alene – blir du med?

Slik kommer du i form på bare 2 måneder!

Les mer på våre temasider: